Betaglukaner

Betaglukaner er naturlige stoffer som finnes i blant annet sopp, gjær og korn. Spesielt har disse virkestoffene vist seg å bidra til normale kolesterolverdier i blodet og til å begrense blodsukkerstigningen etter et måltid.


Hva er betaglukaner?

Betaglukaner er karbohydrater som finnes i celleveggene hos sopp, gjær, mugg og korn. Disse karbohydratene består av lange, forgrenede kjeder av glukosemolekyler som kalles alfa- og beta-glukaner.

Hva er de viktigste kildene til betaglukaner?

Flere naturmidler som for eksempel Aloe vera og solhatt inneholder betaglukaner. Det samme gjør kornslag som havre og bygg dvs at man finner betaglukaner i mel, gryn og hele korn av disse kornslagene. Bakegjær (Saccharomyces cerevisiae) inneholder beta-1,3/1,6-glukaner. Her må betaglukanene må oppkonsentreres, og celleveggene brytes ned, før det kan gi effekt. I tillegg er det flere sopparter som inneholder betaglukaner.

Hva kan betaglukaner hjelpe for?

Kosttilskudd med betaglukaner kombineres ofte med vitamin C eller vitamin D. Begge disse vitaminene er gunstige for immunforsvaret. Vitamin C og D bidrar til immunsystemets normale funksjon.

Normale kolesterolnivåer: Betaglukaner bidrar til å opprettholde normale kolesterolnivåer i blodet. Gjelder for næringsmidler som inneholder minst 1 g betaglukaner per porsjon. Den gunstige virkningen oppnås ved et daglig inntak av 3 g betaglukaner fra havre, havrekli, bygg, byggkli eller blandinger av disse betaglukanene.

Blodsukkerøkning: Inntak av betaglukaner fra havre eller bygg som del av et måltid bidrar til å begrense blodsukkerøkningen etter måltidet. Gjelder for næringsmidler som inneholder minst 4 g betaglukaner per porsjon. Den gunstige virkningen oppnås ved å innta betaglukanene fra havre eller bygg som del av et måltid.

Slik støtter du immunforsvaret

Kosttilskudd med betaglukan