Melkesyrebakterier

Melkesyrebakterier er gode bakterier som lever i tarmen vår og som man også kan ta som kosttilskudd. Tilskudd av melkesyrebakterier tar man gjerne som et daglig tilskudd, ved reiser til eksotiske steder i utlandet eller ved antibiotikakurer.

Hva er melkesyrebakterier?

Melkesyrebakterier er levende mikroorganismer som er en del av mikrofloraen i tarmen vår. Det finnes mange ulike arter melkesyrebakterier, men i kosttilskudd brukes vanligvis bakterier fra grupper kalt Bifidobacterium eller Lactobacillus. Hver av disse gruppene har mange arter med bakterier og hver art kan ha litt ulike egenskaper. Mange melkesyrebakterier som man bruker i kosttilskudd er de samme eller lignende de som finnes naturlig i kroppen vår.

Hva kan melkesyrebakterier hjelpe for?

• Som et daglig tilskudd
• Ved reiser der det er en annen bakterieflora enn det en er vant med
• Tilskudd ved antibiotikakurer

Hvilke typer produkter med melkesyrebakterier finnes?

Melkesyrebakterier finnes som kosttilskudd i form av kapsler og pulver. Som oftest inneholder et melkesyrebakterieprodukt en blanding av to eller flere arter bakterier. Det er varierende antall bakterier i produkter og de er ofte tilpasset spesifikke grupper eller behov som for eksempel barn, kvinner, voksne. Det finnes også universale produkter.

Råd og veiledning om melkesyrebakterier

• Skal du ut og reise til eksotiske strøk er det lurt å starte med melkesyrebakterier to uker før avreise.
• Kombiner gjerne med tilskudd av FOS som gir næring til melkesyrebakteriene og gir disse optimale forhold i tarmen.
• Hvis man bruker melkesyrebakterier i form av pulver, må man ikke blande pulveret i varm mat eller drikke. Varme dreper bakteriene
• Mattilsynet opplyser om at man trenger mer kunnskap om probiotika (melkesyrebakterier) i kosttilskudd til spedbarn og små barn. Konklusjonen etter vurdering fra Vitenskapskomiteen for Mattrygghet er at det mangler langtidsstudier og at dermed langtidseffekter i forhold til trygg bruk i denne gruppen ikke kan vurderes.

Kosttilskudd med melkesyrebakterier