Multivitaminer

Multivitaminer er kosttilskudd som er satt sammen av de fleste fettløselige og vannløselige vitaminer og som i tillegg inneholder viktige mineraler og sporstoffer. Et sunt og variert kosthold dekker normalt sett behovet for alle vitaminer og mineraler. Hvis man av ulike årsaker ikke får til å spise sunt og variert eller har spesielle behov kan det være nyttig å ta et multivitamintilskudd.


Hva er multivitaminer?

Multivitaminer er et sammensatt produkt som består av alle eller nesten alle vitaminer samt noen mineraler og sporstoffer
Vita betyr liv. Vitaminer er små organiske stoffer som er nødvendig for omsetning av karbohydrater, fett, proteiner og mineraler i kroppen. Fordi kroppen ikke selv kan lage vitaminene, må vi passe på å få tilstrekkelig fra maten vi spiser eller fra kosttilskudd. Ved utilstrekkelig inntak av vitaminer kan mangeltilstander oppstå slik som for eksempel skjørbuk (vitamin C), rakitt (vitamin D) og anemi (folat og vitamin B12).

Vitaminene deles inn i to grupper, fettløselige og vannløselige. Hovedforskjellen er at de fettløselige vitaminene kan lagres over tid i kroppen, mens de vannløselige vitaminene lagres i svært liten grad og overskudd skilles ut via urin og svette. Derfor må vannløselige vitaminer tilføres kroppen daglig.

• Fettløselige vitaminer er vitamin A, D, E og K.
• Vannløselige vitaminer som består av de åtte vitaminene i B-vitamingruppen (tiamin, riboflavin, niacin, pantotensyre, vitamin B6, biotin, folat og vitamin B12) og vitamin C.

Hva er funksjonen til multivitaminer?

Et multivitamin er et «universalprodukt», som gir tilskudd av de aller fleste essensielle vitaminer og mineraler.
Multivitaminer er gunstig for immunforsvaret. Flere vitaminer og mineraler (blant annet vitamin A, C, D, B12, B6, selen og sink) bidrar til immunsystemet normale funksjon.

Multivitaminer er også gunstig for mer overskudd i en travel hverdag. Magnesium, riboflavin, B6, B12 og C bidrar til å redusere tretthet og utmattelse.

Hvilke typer kosttilskudd med multivitaminer finnes?

Multivitaminer finnes som kosttilskudd i form av kapsler, tabletter eller flytende. Flere merker med Multivitaminer har to typer. En med jern og vitamin K og en som ikke inneholder jern og vitamin K (kan brukes av personer som ikke skal ha tilskudd av jern eller de som bruker Marevan).

Hva er anbefalt daglig inntak av vitaminer og mineraler?

Anbefalt daglig inntak av vitaminer og mineraler varierer med kjønn og alder. En oversikt over anbefalt daglig inntak finner du i Helsedirektoratets «Anbefalinger om kosthold, ernæring og fysisk aktivitet».

Kan jeg få for lite vitaminer og mineraler?

Et sunt og variert kosthold skal tilføre tilstrekkelig med vitaminer og mineraler til å dekke behovet. Det kan allikevel forekomme at noen kan oppleve mangel på enkeltvitaminer og –mineraler. Her er noen eksempler:

• Ved ensidig kosthold
• Vegetarianere og veganere
• I vintermånedene kan man få for lite vitamin D
• Jern hos fertile kvinner
• Personer som må unngå visse matvarer pga matvareallergier eller –intoleranse som for eksempel at de ikke tåler melk eller gluten.

Kan man ta for mye multivitaminer?

Ja, flere av vitaminene og mineralene kan være farlig i for høye doser. Det er derfor viktig å ta anbefalt dose som er oppgitt på pakken. Det er også viktig å være obs på at maksdose av enkeltvitaminer eller-mineraler kan overskrides hvis man bruker andre kosttilskudd som for eksempel tran.
Ved en overdosering kan man kontakte Giftinformasjonens døgnåpne telefon på 22 59 13 00.

Råd og veiledning om multivitaminer

Hvis man samtidig bruker tran bør man sjekke opp vitamin A innholdet både i Multivitaminene og tran om innholdet av vitamin A overskrider maksdosen på 1500 µg. Hvis det overskrider dette og man ønsker å ta tilskudd av Multivitaminer kan man bytte fra tran til et fiskeoljeprodukt som ikke er tilsatt vitamin A.

Selv om et multivitamintilskudd dekker behovet for de fleste vitaminer og mineraler er det viktig med et sunt og variert kosthold for å gi beste utgangspunkt for et godt immunforsvar.

Multivitamin - Sikre deg viktige vitaminer og mineraler

Stort utvalg av multivitaminer