Rød solhatt

Rød solhatt er en av de eldste plantene som tradisjonelt har vært brukt i folkemedisinen. Solhatt brukes til å styrke immunforsvaret i utsatte perioder eller når man kjenner de første symptomer på forkjølelse.


Hva er solhatt?

Det finnes flere arter med solhatt, men rød solhatt (Echinacea purpurea), som også kalles purpursolhatt, er den som er mest vanlig i kosttilskudd. Rød solhatt tilhører kurvplantefamilien med store, vakre og rosa eller purpurfargede blomster. Planten vokser vilt i Nord-Amerika og den amerikanske urbefolkningen benyttet rød solhatt både innvortes og utvortes som medisin. Saften ble presset ut og drukket, eller lagt direkte på sår. Rød solhatt for bruk i kosttilskudd, naturlegemidler eller som prydplante dyrkes nå både i USA og Europa. Vanligvis brukes ekstrakt av hele planten eller bare roten i kosttilskudd.

Hva kan solhatt hjelpe for?

• Solhatt kan styrke immunforsvaret
• Solhatt kan hjelpe ved forkjølelsessymptomer
• Brukes både forebyggende og ved akutt behov

Hvilke typer produkter med solhatt finnes?

Solhatt finnes som kosttilskudd i form av dråper eller halsspray. Den finnes også sammen med andre urter, vitaminer eller mineraler. Solhatt finnes også i tannkrem.

Råd og veiledning om solhatt

Bør ikke brukes sammenhengende mer enn 4 uker fordi en ikke kjenner konsekvensene av å bruke immunstimulerende stoffer sammenhengende over lengre tid.
Solhatt bør ikke brukes av personer som er allergiske ovenfor andre arter i kurvplantefamilien. Personer med autoimmune sykdommer bør ikke bruke solhatt uten samråd med lege. Ved alvorlig sykdom bør lege konsulteres før eventuelt bruk. Bør ikke anvendes av gravide eller ammende, da det ikke finnes tilstrekkelig dokumentasjon om eventuell påvirkning.

Kosttilskudd med Solhatt