Selen

Selen er et sporstoff (mineral) som inngår i flere prosesser i kroppen. Blant annet er selen nødvendig for immunforsvaret og viktig for hår og negler.


Hva er selen?

Selen er et essensielt (livsnødvendig) sporstoff. Kroppen vår inneholder totalt 5-15 mg selen. Sporstoffet inngår blant annet i enzymet glutation peroksidase som beskytter cellene mot skader fra frie radikaler.

Hva er funksjonen til selen?

  • Selen er nødvendig for et godt immunforsvar. Selen bidrar til immunsystemets normale funksjon
  • Mineralet er viktig for hår og negler. Selen bidrar til å opprettholde normalt hår og negler
  • Selen bidrar til skjoldbruskkjertelens normale funksjon
  • Selen er en antioksidant som beskytter mot blant annet harskning av fett. Selen bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress

Hva er de viktigste kildene til selen?

Jordsmonnet er har stor betydning i forhold til seleninnholdet i jordbruksprodukter. I Norge er det lite selen i jordsmonnet og korn som dyrkes i Norge inneholder derfor ofte lite selen sammenlignet med andre land. Matvarer med høyt innhold av selen er fisk, skalldyr, lever, fullkornsprodukter, egg, melk og ost. Fordi vi spiser mer korn og brød enn fisk og kjøtt er det kornvarer som gir oss den største andelen (43 %) i gjennomsnitt.

Hvilke typer kosttilskudd med selen finnes?

Selen finnes som kosttilskudd i form av kapsler eller tabletter. Man finner også selen sammen med andre næringsstoffer som for eksempel i multivitaminer.

Hva er anbefalt daglig inntak av selen?

Anbefalingen gjelder for friske personer med normal fysisk aktivitet. Personer som er veganere eller vegetarianere anbefales et inntak som er 25-30% høyere.

Menn: ungdom over 14 år og voksne: 60 µg

Kvinner: ungdom over 14 år og voksne: 50 µg

Barn 10-13 år: fra 40 µg

Barn 1-9 år: 20-30 µg

Gravide og ammende: 60 µg

Kan jeg få for lite selen?

Selv om selenstatusen er god hos de fleste i Norge kan mangel forekomme hos enkelte befolkningsgrupper. Det kan være personer som generelt spiser lite, som ikke kan spise mel på grunn av glutenintoleranse (cøliaki), personer som røyker og alkoholikere.

Kan man ta for mye selen?

Høye doser av selen er skadelig. Høyt inntak av selen kan føre til hårtap, skjøre negler, utmattelse, irritabilitet og dårlig ånde og skader på lever og nyrer.

Ved en overdosering kan man kontakte Giftinformasjonens døgnåpne telefon på 22 59 13 00.

Råd og veiledning om selen

Selentilskudd kan anbefales for:

  • Personer med ensidig kosthold
  • Personer med cøliaki eller som spiser lite fisk/skalldyr
  • Alkoholikere
  • Personer som røyker
  • Eldre over 75 år
  • Ved selenmangel

Hvorfor ta Selen og Q10?

Kosttilskudd med Selen