Svarthyll
Svarthyll er i århundrer blitt brukt som folkemedisin i Nord- Europa for å styrke allmenntilstanden i vinterhalvåret. Bær og blomster fra svarthyllbusken brukes i kosttilskudd, te, vin og syltetøy. Rå bær er giftige og må kokes før bruk.
Hva er svarthyll?
Svarthyll (Sambucus nigra) tilhører kaprifolfamilien. Det er en 3-4 meter høy busk med sorte bær. Den vokser opprinnelig ikke vilt i Norge, men ble innført som kulturplante i middelalderen. Både bær, blomst, bark og blader har vært brukt i naturmedisinen. Hovedsakelig er det svarthyllbær som brukes i kosttilskudd. Bærene fra svarthyll er mørke, saftige og søte og brukes i te, vin og syltetøy. Svarthyllbærene er rike på flavonoider og vitamin C.
Hva kan svarthyll hjelpe for?
• Svarthyll er gunstig for luftveiene.
• Kan styrke immunforsvaret
• Kan hjelpe ved forkjølelsessymptomer
• Brukes både forebyggende og ved akutt behov
Hvilke typer produkter med svarthyll finnes?
Svarthyll finnes som kosttilskudd i form av tabletter/kapsler og flytende. Det finnes også produkter med svarthyll i kombinasjon med andre urter, vitaminer eller mineraler. Svarthyllblomster kan man finne som urte-te.
Råd og veiledning om svarthyll
Bær som spises rå er giftige og kan gi kvalme, oppkast og diaré. Giftigheten forsvinner ved koking av bærene.
Med mistanke om forgiftning kan man kontakte Giftinformasjonens døgnåpne telefon på 22 59 13 00.
Ved alvorlig sykdom bør lege konsulteres før eventuelt bruk.