Vitamin-C

Vitamin-C er et vannløselig vitamin som kan styrke immunforsvaret og bidra til oppbygning og vedlikehold av beinbygning, brusk og tenner. De fleste får dekket sitt behov av Vitamin-C gjennom et sunt og variert kosthold.


Hva er Vitamin-C ?

Vitamin-C, som også er kjent som askorbinsyre, er et vannløselig vitamin og eventuelt overskudd skilles ut i urinen.

Hva er funksjonen til Vitamin-C?

Vitamin-C har flere viktige funksjoner blant annet:

• Det er en antioksidant og dermed en del av kroppens forsvar mot ødeleggelse av celler fra frie radikaler. Vitamin-C bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress.
• Vitamin-C bidrar til immunsystemets normale funksjon.
• Kroppen vår trenger Vitamin-C for å lage kollagen som er viktig for beinbygning, tenner og brusk. Vitamin-C bidrar til normal kollagendannelse, som har betydning for beinbygningen, tennene og bruskens normale funksjon.
• Vitamin-C øker opptaket av jern fra tarmen.

Hva er de viktigste kildene til Vitamin-C?

I motsetning til de fleste dyrearter kan ikke mennesker produsere Vitamin-C i kroppen. Vi må få tilført Vitamin-C daglig gjennom mat og drikke.
De viktigste kildene til Vitamin-C er:

• Grønnsaker som hodekål, rosenkål, brokkoli, kålrot, poteter og paprika.
• Frukt som appelsiner og andre sitrusfrukter, kiwi.
• Bær som jordbær, solbær og nyper.
Vitamin-C er et ustabilt vitamin som lett ødelegges under tilberedning av matvarer. Vitamininnholdet bevares best når hele grønnsaker og frukt oppbevares ved kjølig temperatur.

Hvilke typer kosttilskudd med Vitamin-C finnes?

De fleste multivitaminer inneholder også Vitamin-C. I tillegg finnes det kosttilskudd hvor Vitamin-C er alene eller sammen med andre næringsstoffer. Disse forekommer i tabletter, kapsler eller pulver.

Hva er anbefalt daglig inntak av Vitamin-C ?

Anbefalingen gjelder for friske personer med normal fysisk aktivitet.
Kvinner og menn over 14 år: 75 mg
Gravide: 85 mg
Ammende: 100 mg
Barn under 14 år: 25-50 mg (anbefalingene varierer med alderen).

Kan jeg få for lite Vitamin-C ?

De fleste får dekket sitt Vitamin-C behov gjennom vanlig kosthold som inneholder mye grønnsaker og frukt, og mangel på Vitamin-C er sjelden i Norge.
Mangel på Vitamin-C kan forekomme ved ensidig og dårlig kosthold hos for eksempel enslige eldre, alkoholikere, stoffmisbrukere og personer med spiseforstyrrelser.

Kan jeg ta for mye Vitamin-C ?

Det er ikke vist helseskadelige effekter av store doser Vitamin-C hos normalt friske personer. Langvarig inntak av store doser kan likevel være skadelig for utsatte grupper og det er derfor viktig at man tar tilskudd av store doser Vitamin-C i samråd med lege ved sykdom eller samtidig bruk av legemidler.
Store doser av Vitamin-C kan gi diaré, kvalme og magekramper.

Ved en overdosering kan man kontakte Giftinformasjonen døgnåpne telefon på 22 59 13 00

Råd og veiledning om vitamin-C

Ved dårlig og/eller ensidig kosthold kan man ta Vitamin-C tilskudd
Vitamin-C tilskudd kan gjerne tas av personer som også tar tilskudd av jern da Vitamin-C øker opptaket av jern fra plantebaserte matvarer
Ta gjerne Vitamin-C når hverdagen er travel eller i perioder hvor man ønsker å styrke immunforsvaret. Vitamin-C bidrar til immunsystemets normale funksjon

Vitamin-C for immunforsvar og beinbygning

Kosttilskudd med Vitamin C