Vitamin D

Vitamin D, som også kalles for solskinnsvitaminet, er et fettløselig vitamin som produseres i huden vår når den utsettes for UV stråler fra solen. Vitamin D er blant annet nødvendig for en sterk beinbygning og et godt immunforsvar.


Hva er Vitamin D?

Vitamin D tilhører gruppen fettløselige vitaminer, men er egentlig et hormon. Vitamin D er blant annet nødvendig for oppbygning og vedlikehold av beinbygningen. Vitamin D finnes som kolekalsiferol (vitamin D3) i animalske kilder som f.eks. fet fisk og ergokalsiferol (vitamin D2) i planter. Begge disse formene omdannes til aktivt vitamin D i kroppen vår.

Hvilke typer kosttilskudd med vitamin D finnes?

Vitamin D finnes som kosttilskudd i form av dråperkapsler eller tabletter. Man finner også vitamin D sammen med andre næringsstoffer.

Siden vitamin D er fettløselig må kosttilskudd tas sammen med mat som inneholder fett for at det skal tas opp i kroppen.

Anbefalt daglig inntak

Anbefalingen gjelder for friske personer med normal fysisk aktivitet.
Barn og voksne opp til 75 år: 10 µg
Ved alder over 75 år: 20 µg

Kan jeg få for lite vitamin D?

Mangel er ikke vanlig i Norge, men forekommer hos eldre og personer som er lite ute i solen. Mørk hud produserer mindre vitamin D enn lys hud. I vinterhalvåret er tilgjengeligheten på sollys svært lav og tilskudd av vitamin D anbefales.

Kan jeg ta for mye vitamin D?

Fordi vitamin D er fettløselig vil overskudd av vitaminet lagres i leveren. Man bør derfor unngå høyt inntak av vitamin D over tid.
EFSA som er EU sin vitenskapelige komite for matsikkerhet har satt en grense for øvre tolerable inntaksnivå av vitamin D til 50 µg/dag for barn 1-10 år og 100 µg/dag for ungdom og voksne. Øvre tolerabelt inntaksnivå er daglig inntak folk flest kan ha hele livet uten at det oppstår risiko for helseskade. Ved en overdosering kan man kontakte Giftinformasjonens døgnåpne telefon på 22591300.

Råd og veiledning

Hvis man ikke klarer å få nok vitamin D gjennom kostholdet i vintermånedene bør man ta tilskudd.

Vitamin D tilskudd kan også anbefales for:
• Personer som har lite fet fisk i kostholdet sitt
• Eldre over 75 år
• Personer som oppholder seg lite utendørs i sommermånedene
• Gravide og ammende
• Personer med mørk hud
• Vegetarianere
 

Derfor trenger du Vitamin-D

Kosttilskudd med Vitamin D