Derfor bør du spise fermentert mat

Med noen hederlige unntak som surdeigsbrød, ost, syrnet melk og vin, er det aller meste av maten vi spiser industrielt fremstilt mat uten levende bakterier. Dette liker fordøyelsen vår dårlig!




Før i tiden var fermentering viktig for å konservere matvarer. I dag bruker man i stedet konserveringsmidler, salt, høy temperatur og trykk for å bevare maten. En rekke studier kobler et moderne vestlig kosthold til svekket tarmbakteriemangfold, overvekt og lettere fordøyelsesplager. Noe av det beste man kan gjøre er å spise mat som er rik på melkesyre- bakterier, som kan berike bakteriemangfoldet i tarmen, og på plantefibre som kan holde bakteriene i live. Tarmbakteriefloraen svekkes også av stress, hard trening og lite søvn, så gi deg selv rikelig med hvile.

Beriket bakteriemangfold

I studier har man påvist et beriket tarmbakterie- mangfold etter inntak av fermentert og modnet mat, noe som er gunstig for tarmen. Man har også påvist flere antioksidanter og vitaminer og mindre FODMAP i fermentert mat. FODMAP er fibre som typisk gir lettere fordøyelsesplager hos en del personer.

Lege Berit Nordstrand er lidenskapelig opptatt av tarmens bakterieflora, og sverger til fermentert mat som kimchi, kombucha, kefir og eplecidereddik for å berike den.

Se Berits favoritter fra Sunkost HER 


Matvarer som beriker bakteriemangfoldet i tarmen: 

Syv matvarer som kan berike bakteriemangfoldet i tarmen: 

1. Brød og knekkebrød bakt med surdeig

2. Syrnede meieriprodukter som surmelk, yoghurt og rømme

3. Ekte surkål (sauerkraut) og kimchi

4. Rå eplecidereddik og rå honning til vinaigrette

5.  Rå kakao

6. Molkosan

7. Kombucha