Dette må du vite om tarmfloraens trivsel

Det er flere grunner til hvorfor du bør vie tarmfloraen din mer oppmerksomhet - og gi den litt ekstra kjærlighet. 

Akkurat slik som bakterier i et rikt jordsmonn frigjør næring til en plante, frigjør tarmbakterier næring til deg fra maten du spiser. Tarmbakteriene, også de gode melkesyrebakteriene, utgjør ditt indre jordsmonn, og har mye å si for helsa. God matjord har et yrende mikroliv og gir smaksrike, kraftige og næringsrike planter. Dårlig jordkvalitet gir derimot dårlige avlinger. På samme måte gir en svekket tarmflora, eller et skrint indre jordsmonn, redusert næringsopptak og dårligere trivsel og helse.

Hvordan står det til med tarmfloraen din?

Jordsmonnet ditt er særegent for akkurat deg. Et produkt av din egen livsreise. Tarmbakteriene består av ulike stammer og familier, og de første familiene flyttet inn i tarmen mens du ennå lå i mors liv. Ved fødselen ble tarmene dine kolonisert av mikrober fra din mors fødselskanal, og de neste 2-3 årene fikk du integrert mikrober du møtte på din vei. Det har skjedd gjennom kos med dyr og mennesker, leker du puttet i munnen, sand du spiste i sandkassen og forskjellig mat du har spist.


Disse tre faktorene avgjør om bakteriene i tarmen trives, styrkes og gjør en fabelaktig jobb:


1. Spiser du den maten de gode tarmbakteriene trenger for å overleve?

2. Inntar du medikamenter som kan svekke din normalflora?

3. Har du en livsstil som gjør at bakteriefloraen ikke trives? 

De gode tarmbakteriene mistrives om du sitter for mye stille, om du stresser eller sover for lite.
Ditt indre tarmbakteriesamfunn er altså et resultat av både kosthold og livsførsel, og varierer individuelt. Dette er like unikt som fingeravtrykket ditt. 
 

Få tarmen i balanse

Bakteriene og balansen i tarmen forandrer seg også med alderen. Det kan henge sammen med endret kosthold, redusert aktivitet, dårligere søvn og bruk av medikamenter. Forstoppelse, luftplager, sure oppstøt og andre fordøyelsesbesvær kan være tegn på et svekket indre jordsmonn.

Et redusert mangfold av gode tarmbakterier er assosiert med plager og ubalanser. Men det fine er at det aldri er for sent å berike din indre mikrobeverden. Det vil kunne støtte opplevelsen av sunnhet og velvære i hele kroppen.

Lurer du på hvordan du kan spise deg til en tarm i balanse?
Her får du 6 tips som styrker de gode tarmbakteriene.


Bli enda bedre kjent med Berit, og les flere anbefalinger fra kostholdseksperten:


Kilder: Carding, Simon, et al. "Dysbiosis of the gut microbiota in disease." Microbial ecology in health and disease 26.1 (2015): 26191, Zangara, Megan T., and Christine McDonald. "How diet and the microbiome shape health or contribute to disease: A mini-review of current models and clinical studies." Experimental Biology and Medicine 244.6 (2019): 484-493.