KICKSTART - Tips og triks

Kickstart er et samarbeid mellom Sunkost og trener og kostholdsveileder Desirée Andersen.
Sammen gjør vi det enkelt å leve sunt. Klikk på banneret for å utforske KICKSTART nærmere.

Hvordan oppnå varig vektreduksjon?

Undersøkelser viser at 95 prosent av alle som forsøker å slanke seg mislykkes, enten de gir opp på veien eller går opp i vekt igjen etter en stund. Hva er det de resterende fem prosentene får til som de andre ikke gjør?

De slanker seg ikke!

Lite gjør det vanskeligere å gå ned i vekt, enn fokuset på å gå ned i vekt. Undersøkelser viser at de som går inn i en vektreduksjon med det som motivasjon og fokus alene sjeldent lykkes.

Bruker du derimot energien på å bygge vaner du trives med og som tilfører noe positivt til hverdagen er det større sannsynlighet for at man vil oppnå varige endringer.

LES OGSå: Slik får du varig livsstilsendring

De har vaner som fremmer god metthetsfølelse

Når du går ned i vekt minsker kroppens produksjon av metthetshormonet Leptin. Leptin produseres i kroppens fettvev, og når fettvevet reduseres, blir det også mindre produksjonen av leptin. Da kan du oppleve å bli mer sulten.

Heldigvis er det flere ting som kan påvirke produksjon av sult og metthetshormoner:

  • Måltider med et godt volum, som strekker magesekken, stimulerer til produksjon av metthetshormoner. Et kosthold med mye fiber fra frukt, grønnsaker, belgfrukter og grove kornprodukter gir derfor god metthetsfølelse.
  • Litt fett i måltidene fremmer også metthetsfølelsen, hjelper til å holde blodsukkeret stabilt og gjør at man føler seg mer tilfreds med måltidet.
  • Et godt innhold av proteiner i måltidet gjør at det tar lengre tid før kroppen igjen skiller ut sulthormoner.
  • Nok søvn er veldig viktig for balansen mellom sult og metthetshormonene. Sover du for lite, vil nivået av Leptin (metthetshormon) synke, samtidig som nivået av ghrelin (sulthormon) vil øke.

De beveger seg mer

Det er lett å tenke at nøkkelen til varig vektreduksjon er mye trening. Trening betyr mye for din mentale og fysiske helse, og det er flere fordeler med å trene når man ønsker å gå ned i vekt, men kanskje viktigere er hverdagsaktiviteten!

Vi forbrenner energi på fire ulike måter:

  • Basalforbrenning: Dette er energien du bruker i total hvile. Og utgjør ca. 70 prosent av din forbrenning. Den påvirkes av ditt kjønn, alder og vekt.
  • Termologisk effekt av mat: Dette er energien kroppen din bruker på å omgjøre maten du spiser til energi. Dette utgjør ca. 10 prosent av ditt totale energibehov – de dagene du trener.
  • Trening: Om du trener 3 timer per uke vil dette utgjøre ca. 10 prosent av ditt totale kaloribehov
  • Hverdagsaktivitet: Om ditt daglige aktivitetsnivå – utover trening – tilsvarer 10.000 skritt, vil hverdagsaktivitet utgjøre ca. 10 prosent av ditt kaloribehov, det samme som en times treningsøkt.

Forskjellen er at de færreste av oss har tid eller overskudd til å trene hver dag, men med økt hverdagsaktivitet kan vi allikevel bidra til økt forbrenning, som igjen gjør det enklere å holde vekten stabil. Det kan du gjøre ved for eksempel å parkere lengst unna på parkeringsplassen, stå eller gå når du snakker i telefonen, velger trappen fremfor heisen, tar en ti minutters gåtur i lunsjen, reiser deg opp en gang i timen eller bruker skritteller for å utfordre deg selv til å øke antall skritt du går i løpet av en dag.

De ser på kosthold og trening som en del av en helhetlig livsstil.

Når man ønsker å gå ned i vekt er det fort gjort å se seg blind på detaljene. Vi får dårlig samvittighet fordi vi spiste en sjokolade på en onsdag, og glemmer at resten av uka besto av gode, balanserte måltider. Kanskje føler du at du falt av lasset fordi overtid på jobben gjorde at du droppet en treningsøkt, eller du føler at du aldri når mål fordi vekten plutselig gikk opp litt.

  • Noen ganger er det beste valget å droppe den treningsøkten. Noen ekstra kalorier en dag, litt snop eller en god middag med vennene burde være en positiv del av en sunn livsstil. Det bør bidra til mer energi og overskudd de gangene det skjer – ikke dårlig samvittighet.