Slik komponerer du sunne måltider
Hverdagen er ofte travel. Skal vi klare å leve sunt over lang tid, kan det derfor ikke bli for kompliserte løsninger på kjøkkenet. Her er mine forslag til hvordan du enkelt komponerer dine egne måltider.
Proteinkilder:
- 150 g kylling eller kalkun
- 150 g oksekjøtt
- 150 g svinekjøtt
- 150 g kjøttdeig (med maks 10 prosent fett)
- 2 egg
- 200 g Skyr, gresk yoghurt, kvarg, kesam eller cottage cheese
- 200 g skalldyr
- 200 g hvit fisk
- 150 g laks, ørret, makrell, sild eller annen fet fisk
- 250 g bønner eller linser (tilberedt)
- 30 g proteinpulver
Fettkilder:
- ½ avokado
- 10 nøtter uten salt
- 2 ts nøttesmør
- 2 ts majones
- 1 ss planteolje
- 2 skiver ost (ikke lett)
- 2 ss fetaost
- 2 ss fløte
- 2 ss dressing
Karbohydrater:
- 1 dl ferdig kokt fullkornsris
- 1 dl ferdig kokt fullkornspasta
- 1 skive grovt brød eller 1 proteinrundtstykke
- 2 knekkebrød med mye frø
- 1 dl havregryn
- 1 dl Quinoa
Husk å drikke nok!
Vann/væske er faktisk et essensielt næringsstoff som kroppen ikke produserer selv og som du derfor må tilføre den. Sett deg derfor som mål å drikke 1-2 liter hver dag. Er målet ditt vektreduksjon, vil jeg anbefale deg å spise kaloriene dine, ikke å drikke dem.
Dette kan du drikke med god samvittighet:
- Vann
- Sukkerfri drikke (inkl sukkerfri brus og saft)
- Te (men husk at enkelte er vanndrivende)
- Kaffe (men lurt å unngå etter kl 18 slik at det ikke ødelegger søvnen din)