Slik komponerer du sunne måltider

Hverdagen er ofte travel. Skal vi klare å leve sunt over lang tid, kan det derfor ikke bli for kompliserte løsninger på kjøkkenet. Her er mine forslag til hvordan du enkelt komponerer dine egne måltider.

Proteinkilder: 

  • 150 g kylling eller kalkun 
  • 150 g oksekjøtt 
  • 150 g svinekjøtt 
  • 150 g kjøttdeig (med maks 10 prosent fett) 
  • 2 egg 
  • 200 g Skyr, gresk yoghurt, kvarg, kesam eller cottage cheese 
  • 200 g skalldyr 
  • 200 g hvit fisk 
  • 150 g laks, ørret, makrell, sild eller annen fet fisk 
  • 250 g bønner eller linser (tilberedt) 
  • 30 g proteinpulver 

Fettkilder: 

  • ½ avokado 
  • 10 nøtter uten salt 
  • 2 ts nøttesmør 
  • 2 ts majones 
  • 1 ss planteolje 
  • 2 skiver ost (ikke lett) 
  • 2 ss fetaost 
  • 2 ss fløte 
  • 2 ss dressing 

Karbohydrater: 

  • 1 dl ferdig kokt fullkornsris 
  • 1 dl ferdig kokt fullkornspasta 
  • 1 skive grovt brød eller 1 proteinrundtstykke 
  • 2 knekkebrød med mye frø 
  • 1 dl havregryn 
  • 1 dl quinoa 

Husk å drikke nok! 

Vann/væske er faktisk et essensielt næringsstoff som kroppen ikke produserer selv og som du derfor må tilføre den. Sett deg derfor som mål å drikke 1-2 liter hver dag. Er målet ditt vektreduksjon, vil jeg anbefale deg å spise kaloriene dine, ikke å drikke dem.

Dette kan du drikke med god samvittighet: 

  • Vann
  • Sukkerfri drikke (inkl sukkerfri brus og saft)
  • Te (men husk at enkelte er vanndrivende)
  • Kaffe (men lurt å unngå etter kl 18 slik at det ikke ødelegger søvnen din)