Oppskrift på deilig surdeigsbrød

DEILIG SURDEIGSBRØD

Surdeig er en prosess som bryter ned gluten. Altså er ikke brødet glutenfritt men proteinet er nøytralisert og dermed lettere å fordøye.

For å bake surdeigsbrød, trenger du en surdeigsstarter. Gry Hammers surdeigstarter er å få kjøpt i Sunkost-butikkene.

For å ta vare på surdeigen din må du oppbevare den i kjøleskap, og den må «mates» minst én gang i uken. For å holde den ved like anbefales det at man heller bort 2/3 av innholdet, og tilsetter like mengder mel og vann som vispes godt inn med for eksempel en gaffel. På 2,5 dl surdeig kan du helle av 2/3 og tilsette 2 ss vann og 2 ss mel som vispes godt inn. Oppbevar surdeigen i kjøleskapet med tett lokk. Når du åpner lokket skal du høre et «poff» hvis det er god fart i deigen.

Ingredienser:

• 2 ss surdeigstarter
• 1 dl vann
• 1,5 dl sammalt spelt eller rug (fin og/eller grov)

Rør sammen surdeigsstarter mel og vann, la det stå tildekket i romtemperatur i minst fire timer så blandingen får tid til å heve og boble seg opp. Det er tegn på at det er liv i start-kulturen. Oppbevar surdeigsstarteren i kjøleskap mellom bakerundene og ta den gjerne ut av kjøleskapet og mat den på nytt noen timer før du skal sette en deig. Et eksempel er at du tar den ut av kjøleskapet om kvelden og mater den. La den stå på kjøkkenbenken til neste morgen. Da vil den være klar til å brukes i en surdeig.

Merke: Holli mølle
Innhold: 1 kilo
kr 55
Merke: Holli mølle
Innhold: 1 kilo
kr 55
Innhold: 40 gr
Merke: Gry Hammer
kr 149

Slik går du frem når du baker brødene:

• Bland sammen 2 ss surdeigsstarter med 1/2 kg fin siktet spelt og 5 dl vann. La dette stå ca 1 time.

• 1,5 kg sammalt fin spelt og 1 ss mineralsalt has nå i startsatsen, sammen med 1,2 liter vann. Røres inn med en kraftig tresleiv. Kanskje må du ta hendene til hjelp. Uansett tar det tre-fem minutter. La dette stå på kjøkkenbenken under lokk/plastpose/klede i minst 8 timer, helst opp til 12 timer. (Obs! Det kan variere litt fra meltype til meltype, hvor mye væske og mel som skal til, men konsistensen skal ikke være hard, ikke rennende, men klissete med litt konsistens).

• Etter 8-12 timer heving helles deigen over i tre smurte former og står så til etterheving i en time eller to, alt etter hvor hevedyktig surdeigen er. Når deigen er hevet til randen, er brødene stekeklare.

• Sett ovnen på 200 grader og steik brøda på nederste rille i en god time.

Surdeigsbrød oppfører seg som en kake. Det er viktig å kjøle det godt ned før du skjærer i det for å unngå at skivene blir deigete.