Få sunt, glansfullt hår og sterke negler

sunt, glansfullt hår

Sunt og velstelt hår og velpleide negler er med på å skape et helhetsbilde av deg. Her har du noen råd for å gi hår og negler en ekstra “boost”.

Sliter du med tørt og livløst hår, og med splittede hårtupper – selv kort tid etter forrige frisørbesøk? Kanskje du kurer og pleier håret, men føler at det ser like slitt og “dødt” ut samme hva du gjør? Brekker eller fliser neglene seg lett?

Gå sommeren i møte med et “sommerfresht” hår og lekre negler, med disse rådene.

Derfor får du tørt og slitt hår

Tørt hår kan skyldes slitasje på håret grunnet kjemiske stoffer i hårprodukter du bruker, for eksempel når du farger eller bleker håret. Håret kan da bli tørt, porøst, splittet og glansløst, og det kan bli vanskelig å gre.

Når du bruker varmeverktøy, som føner og rettetang, sliter du også på håret. Da kan håret miste fuktighet og bli tørt og sprøtt.

I tillegg kan håret bli skadet og slitt når du bruker hårstrikk, samt ved bruk av hårspenner og ved lite skånsom børsting.

Eksponering for sol, vær og vind kan også skade håret. Du gjør derfor lurt i å beskytte håret mot solen i sommer.

Innhold: 30 stk
Merke: Jabushe
Behov: Hud, hår og negler
kr 399
Innhold: 100 gr
Merke: Supernature
kr 169

Derfor får du flisete negler

Flisete negler kan enten være tørre og flisete, eller myke og flisete. Er neglene tørre og flisete, kan det skyldes at du vasker hendene ofte, slik at neglene stadig blir utsatt for vann og deretter tørking. Myke og flisete negler kan for eksempel skyldes at neglene hyppig utsettes for kjemikalier som vaskemidler og neglelakkfjerner.

Neglene blir også skjørere med årene. Mens tåneglene gjerne blir tykkere og hardere, blir fingerneglene tynnere og skjørere.

I tillegg kan mangel på enkelte næringsstoffer føre til negler som lett brekker og fliser seg opp, les mer om dette lenger ned i artikkelen. Skjøre negler kan også skyldes underliggende sykdom.

Sunt kosthold for hår og negler

For å få sterkere og sunnere hår og negler, kreves det god pleie både utenfra og innenfra.

Er kostholdet ditt mangelfullt når det gjelder å få i deg alle nødvendige næringsstoffer, kan dette påvirke håret og neglene dine negativt. Håret kan også påvirkes av stress.

Nok protein

Generelt bør du spise sunt og variert. Få i deg nok grønnsaker og frukt, samt nok proteiner og vann. Både håret og neglene består først og fremst av proteiner, så det er viktig at du inkluderer nok protein i kosten for sunt hår og sunne negler.

Et protein som er viktig for hår og negler, er kollagen. Kollagen er det proteinet det finnes mest av i menneskekroppen.

Kosttilskuddet Seagarden Pure Marine Collagen er et kollagentilskudd som inneholder kollagen fra nord-atlantisk torsk. Tilskuddet inneholder bioaktive peptider som er lettfordøyelige og tas raskt opp i kroppen.

Du kan også prøve Jabushe Collacen. Her får du marint kollagen sammen med vitaminer og mineraler. Kollagenet kommer i form av bioaktive peptider som tas lett opp i kroppen. Inneholder også vitamin C, biotin og sink.

Innhold: 300 gr
Merke: Seagarden
Behov: Benbygning, Hud, hår og negler
kr 339

Omega-3

Tilstrekkelig med sunne fettsyrer i kosten, blant annet omega-3-fettsyrer, er viktig for kroppens celler. De essensielle, flerumettede fettsyrene og stoffene de omdannes til, er blant annet med i oppbyggingen av cellenes membraner.

Du finner omega-3 i valnøtter, fet fisk, skalldyr og enkelte planteoljer, som linfrøolje, valnøttolje og rapsolje.

Vitaminer for hår og negler

Her er noen av de viktigste vitaminene og mineralene for sunt hår og sterke negler:

– Vitamin A: Vitamin A bidrar til å opprettholde normal hud. Betakaroten er provitamin A og er et forstadium til A-vitamin. Provitaminet omdannes i kroppen til vitamin A etter behov.

Du kan ta tilskudd av betakaroten, for eksempel Solaray Betakaroten 15 mg, som er et ekstra sterkt betakaroten-tilskudd med hele 15 mg betakaroten per kapsel.

Du kan også spise matvarer som er rike på betakaroten, som søtpoteter, gulrøtter, gresskar, spinat og kål.

– Biotin og andre B-vitaminer:

Biotin er et B-vitamin (B7). Biotin bidrar til å opprettholde normalt hår og normal hud. Videre bidrar biotin til normal omsetning av makronæringsstoffer, og vitaminet bidrar også til normal energiomsetning.

Du får i deg B-vitaminer gjennom helkorn, mandler, kjøtt, fisk, sjømat og mørkegrønne bladgrønnsaker.

Du bør også sørge for at du får i deg nok av vitamin B12. Vitamin B12 kan bidra til normal dannelse av røde blodlegemer. Du finner vitamin B12 hovedsakelig i kjøtt, kylling og kalkun, fisk, egg og meieriprodukter.

– Jern:

Jern spiller en rolle i celledelingsprosessen og dermed for vekst i kroppens vev, for eksempel når det gjelder hår og negler.

Du finner jern i kjøtt, kylling, fisk og egg, samt i vegetabilske kilder som mørkegrønne bladgrønnsaker, peanøtter, frø, fullkorn, bønner og linser.

– Vitamin C:

Vitamin C kan bidra til å beskytte cellene mot oksidativt stress. Frie radikaler kan bidra til celleskade, også når det gjelder hårcellene. Antioksidanter beskytter mot de skadelige virkningene av frie radikaler. Vitamin C er en sterk antioksidant.

C-vitamin kan bidra til normal kollagendannelse, som har betydning for hudens normale funksjon. Kroppen trenger C-vitamin for å danne proteinet kollagen. Kollagen er viktig for hårets struktur og for neglene.

Vitamin C hjelper også kroppen med å ta opp jern. Innta mat eller drikke rik på C-vitamin, som paprika eller appelsinjuice, sammen med de vegetabilske jernkildene (for eksempel en grov brødskive), for optimalt opptak.

Gode kilder til C-vitamin er for eksempel jordbær, paprika, guava, sitrusfrukter og kiwi.

Hver 6. gratis
Merke: Sunkost Kosttilskudd
Innhold: 60 tabletter
kr 219
Hver 6. gratis
Merke: Sunkost Kosttilskudd
Behov: Hud, hår og negler
Innhold: 180 tabletter
kr 229

– Vitamin E:

Vitamin E er en kraftfull antioksidant. Vitamin E kan bidra til å beskytte cellene mot oksidativt stress, også hårcellene. Oksidativt stress kan bidra til celleskade.

Spis for eksempel solsikkefrø, mandler, spinat og avokado for å få i deg E-vitamin.

– Sink:

Sink kan bidra til å opprettholde normalt hår og normale negler, samt til å opprettholde normal hud.

Du får i deg sink ved å spise storfekjøtt, kylling, kalkun, fisk, egg, soya, kikerter, svarte bønner, mandler, cashewnøtter og frø.

Kosttilskudd for hår og negler

Har du et ensidig kosthold eller vil være på den sikre siden, anbefaler vi at du supplerer med kosttilskudd.

Du kan for eksempel prøve Hair Volume fra New Nordic. Tablettene består av ekstrakt fra eple, sammen med hirse, kjerringrokk, bukkehornkløver, biotin, sink og kobber.

Kollagen B+ fra Sunkost inneholder et kompleks av B-vitaminer, sink, kollagen og urter.

Arcon-Tisane Plus inneholder B-vitaminer, vitamin C, vitamin E, sink og kobber. Ingrediensene er i flytende form inne i kapsler, for best mulig opptak. Du får også en skånsom shampo fra Arcon, Arcon Soft Shampo.

Arcon Hårkur for menn er en kur for menn med hårtap. Kuren består av en spray som sprayes i munnen, og kapsler.

Supernature Rice Bran er et pulver av riskli, laget av den spesielt næringsrike delen av skallet på riskornet. Tilsett pulveret i smoothien din. Pulveret er naturlig rikt på vitamin E og sink. Her får du også flere B-vitaminer.

Innhold: 90 tabletter
Merke: New Nordic
Behov: Hud, hår og negler
kr 645
Innhold: 60 kapsler
Merke: Arcon
Behov: Hud, hår og negler
kr 369

Merke: Arcon
Innhold: 200 ml
kr 172
Merke: Arcon
Behov: Hud, hår og negler, Mann
Innhold: 30 kapsler
kr 589

God pleie for håret

Hvis du ønsker at håret ditt skal se sunt ut, og du samtidig vil beholde lengden på håret, er det viktig å tilføre håret nok fuktighet og gi det regelmessig pleie. I tillegg er det viktig å la frisøren klippe bort de slitte tuppene med jevne mellomrom.

Her har du noen pleietips for tørt og slitt hår:

– Bruk en hårkur for økt fuktighet minst 2-4 ganger i måneden. Har du veldig tørt hår må du nok kure håret oftere, kanskje et par ganger i uka.

– De fleste hårkurer skal masseres inn i håndkletørt hår, slik at mest mulig fuktighet kan trekke inn i håret. Dette gjør du etter at du har shamponert håret. Skyll ut shampoen, tørk håret og masser inn kuren. La kuren sitte i tiden angitt på pakningen, og pakk gjerne håret inn i et håndkle mens kuren virker. Skyll deretter godt ut og bruk balsam etterpå. Spør gjerne der du kjøper kuren hvordan den skal brukes – ikke alle kurer skal brukes mellom shampo og balsam.

– Det er viktig at du velger en hårkur for din hårtype og tilstanden håret ditt er i.

– Noen hårkurer inneholder proteiner, mens andre først og fremst er rike på fuktighet. Spør frisøren din om hva som passer best for ditt hår. Ikke gi deg før du finner de produktene som hjelper for akkurat din hårtype.

– En leave-in-hårkur kan være en god idé. Den skal du altså ikke skylle ut, så den “jobber” for håret ditt hele dagen.

– Pass også på at du bruker shampo og balsam som passer best for din hårtype.

– Får du lett fett og flatt hår, bruker du kanskje for mye balsam eller feil type balsam. Da kan det også være lurt å bruke balsam kun fra midten av håret og ut til tuppene.

– Føner eller styler du håret ofte, bør du bruke varmebeskyttende produkter.

– Vanlige håndklær kan være litt “røffe” for håret. Helst bør du tørke håret med et mikrofiberhåndkle eller en t-skjorte, samt tørke med forsiktige bevegelser, for å unngå å brekke hårstråene.

– Ikke børst hårene helt innefra røttene. Start heller i spissene og jobb deg innover. Da unngår du å skape unødvendige floker. Hvis du grer håret før du vasker det, vil du dessuten redusere mengden floker til børstingen etter hårvasken.

– Ikke føn klissvått hår, men klem mest mulig vann ut med et håndkle og la håret lufttørke en stund først. Da belaster du håret mindre med varmepåvirkning.

– Bruk skånsomme hårstrikker for håret hvis du skal ha hestehale eller andre frisyrer. Unngå å ha hestehalen på samme sted, det sliter mye på hårstråene. Bruk helst en hårklype i stedet for strikk.

– Beskytt håret ditt i solen. Solen sliter på hårstråene.

Innhold: 220 ml
Merke: Cocosa
kr 129

Kokosolje til håret

Du kan også lage en hjemmelaget hårkur med kokosolje. Bruk for eksempel Cocosa Pink Extra Virgin Coconut Oil.

En hårkur med kokosolje kan tilføre håret fuktighet og bidra til at håret blir mykere. Masser kokosolje inn i hårtuppene og la sitte i ca. 10 minutter, eller lenger. Pakk gjerne håret inn i et håndkle, og sov gjerne med hårkuren over natten. Skyll godt ut etterpå.

Du kan også bruke kokosolje ved tørr hodebunn. Masser oljen inn i hodebunnen før du dusjer. Du bør shamponere håret to ganger etterpå, for å unngå fett hår.

Sterke negler med rett pleie

Her har du noen råd for å ta vare på neglene:

– Smør hendene ofte med en god, rik håndkrem, og gjerne før du legger deg om kvelden. Bruk gjerne en håndkrem som inneholder lanolin, for eksempel Weleda Citrus Hand & Nail Cream. Masser godt inn rundt neglene, på neglebåndene og på selve neglene.

– Du kan også bruke en neglebåndskrem eller en neglebåndsolje. Prøv for eksempel Dr. Organic Olive Cuticle & Nail Solution, for negler og neglebånd.

– Etter innsmøring: Skyv gjerne neglebåndene forsiktig tilbake med en neglebåndsskyver med myk tupp eller en trepinne, uten å være nær selve neglen.

– Det er lettest å holde neglene sunne hvis du holder dem relativt korte. Klipp og fil jevnlig. Fil gjerne daglig for å motvirke at neglene brekker eller fliser seg opp. Fil kun i én retning.

– Bruk en neglelakkfjerner uten aceton når du fjerner neglelakk, og unngå helst å bruke neglelakkfjerner hyppig.

– Bruk gjerne en neglebørste, for eksempel får du C neglebørste her hos Sunkost.

– Bruk hansker når du gjør husarbeid og er i kontakt med vann og vaskemidler.