Slik koker du kraft

SLIK KOKER DU KRAFT

Å koke kraft av bein er som å trylle frem ren medisin. Du kan drikke den som næringsrik buljong og bruke den som base i all matlaging.

Kraftsmak

«Gry Hammer Kraftsmak» er det perfekte krydder i buljong, supper, gryter og sauser, og kan kjøpes hos Sunkost. Krydderet inneholder klassiske urter fra folkemedisinen og er laget med mye kjærlighet og stor kunnskap om urtenes virkning og sammensetninger, på Aukrust Gard og Urteri. Gry Hammer Kraftsmak gir rike smaker og en lekker, gylden farge på maten.

Kraftsmak Gry Hammer - sunkost

Produktet er ikke tilgjengelig i nettbutikk, men finnes i din Sunkost-butikk.

Slik koker du kraft

Bruk bein fra dyr – eller fisk – og legg dem sammen med avskjæret i en kjele. Fyll på vann så det dekker alt.

Dette gjør du:

• Ha i litt eddik, et surt miljø gjør at det lettere trekkes mineraler og gelatin ut av beina. Vent med saltet dersom krafta skal fryses ned, da blir krafta nøytral og anvendelig til flere typer mat.

• Kok sakte opp og la det småkoke en halv-times tid. Skum av hvis det er nødvendig.

• La det deretter få syde oppunder koke-punktet så lenge at mest mulig av næringsstoffene oppløser seg i krafta. Hele kjelen med lokk kan også settes inn i stekeovnen. Sett termostaten på ønsket temperatur. Kjøttkraft kan gjerne stå og trekke ved circa. 90–95 grader i alt fra tre timer til tre døgn, alt etter hvor mye tid du har til rådighet. En grei regel å følge er at jo lengre du lar kraften koke, jo mer næring får du ut av beina.

• Når det er ferdig: sil krafta og kjøl raskt ned, frys ned eller bruk den med en gang. Du har nå fått en både smakfull og næringsrik base for mange slags retter.

Ønsker du å tilsette grønnsaker og urter, er det alle muligheter for det. Tilsett gjerne Gry Hammer Kraftsmak, som lager den nydeligste smak på buljongen.