Brennesle - brukt i årtusener

Du kjenner kanskje brennesle best som den grønne planten som «brenner» deg hvis du kommer for nær. Brennesle har imidlertid lang historie, blant annet som lett vanndrivende middel og som en urt ved leddplager og hoste. Dessuten er brennesle svært næringsrik.


Du har kanskje hatt ublide møter med denne “brennende” planten.

Brennelse (urtica diocia) har mørkegrønne, hjerteformede blader med sagtannede kanter. Planten vokser over hele landet og blomstrer fra juni til september. Den trives best i nitrogenholdig jord og dermed gjerne inntil gammel bebyggelse, ved avfallsplasser og langs skogkanter og veier.

Brukt i antikkens Hellas

Brennesle har blitt benyttet i flere tusen år. I det gamle Hellas ble urten brukt som et lett vanndrivende middel. Vi vet dessuten at Osebergdronningen, tilbake i vikingtiden, hadde nesle med seg i skipet.

Tradisjonelt har også brennesle blitt brukt som styrkende næringsmiddel, samt til behandling av blant annet lettere leddplager, lett hoste og lettere forkjølelsesplager, samt som en lett vanndrivende urt. Både rot og blader har blitt brukt. Te av brennesle har også tradisjonelt blitt benyttet for å støtte nyrenes normale funksjon, og te laget av roten har blitt brukt ved lett hoste.

Rik på mineraler og vitaminer

Brennesle er rik på mineraler og vitaminer, og da særlig vitamin A og C, jern, silisium og kalium (1). Urten inneholder også kalsium, samt vitaminene B2 og K1. Planten inneholder opptil 20 % mineraler, og den er en spesielt rik kilde til silisium. Urten regnes som en av de mest næringsrike plantene i naturen.

Brennesle inneholder videre blant annet aminer som acetylkolin, lecitin, histamin og serotonin, samt flavonoider, ulike plantesteroler, lektiner, m.m. Planten antas å kunne påvirke blodsukkernivået, skriver Norsk Helseinformatikk. Brennesle brukes også med den hensikt å løse opp ved lettere slimplager ved lett hoste, og ved lettere forkjølelsesplager.

Dekket med brennhår

Når du kommer nær planten i naturen, oppstår det kontakturtikaria. Urtikaria betyr elveblest. Brennhårene som dekker planten har porøse spisser av silikatholdig materiale. Dersom du kommer nær brekker spissen på håret, og en liten mengde biologisk aktive stoffer (aminer som acetylkolin, histamin og serotonin) kommer inn i huden. Du kan kjenne svie og kløe, og området kan bli rødt og vablete.

En ytterligere grunn til at du får en reaksjon er at planten også skiller ut maursyre som irriterer huden. Nøytralisering av syren vil hjelpe mot hudirritasjonen. Ofte er det nok å skylle hudområdet med kaldt vann, eller du kan gni et basisk stoff, for eksempel natron løst i vann, mot hudpartiet. Spytt er også mildt basisk og kan også brukes. Også saften fra brennesle kan gi lindring når du har blitt brent.

Grunnen til at du sjelden blir brent i håndflaten, er at syren fra brenneslen ikke er så kraftig. Giftstoffene fra brenneslen slipper ofte ikke gjennom den tykke huden på innsiden av hånden.

Forsiktighet ved bruk

Brennesle regnes som en forholdsvis trygg urt ved normalt inntak.

Brennesle kan i sjeldne tilfeller medføre allergiske reaksjoner ved inntak, og gravide og ammende bør være forsiktig med bruk av urten. Brennesle kan forsterke effekten av medisinen diclofenac (Voltaren), som brukes ved ledd- og muskelplager. Derfor bør du utvise ekstra forsiktighet hvis du går på denne medisinen, og du bør konsultere legen din.

I te og suppe - og som kosttilskudd

Brennesle kan brukes i te og supper. Du kan også tilberede friske blader som spinat i sesongen. Du trenger ikke være redd for å «brenne» deg når du spiser kokt eller tørket brennesle, den «brennende» effekten forsvinner med koking eller tørking.

I kosttilskuddet Salus Brennesle får du ferskpresset brenneslejuice. Den kan brukes som den er eller blandes ut i en te. Kan tas for en lett vanndrivende effekt. Den “brennende” egenskapen til planten er ikke tilstede i den ferdige juicen.

Du får også brennesle som te i Kloster Brennesle Te. Teen inneholder tørkede brennesleblader. Du får teen både som løsvekt og som teposer. Teen kan brukes for eksempel ved lette urinveisinfeksjoner og for en lett vanndrivende effekt.

Også kosttilskuddet Bjørk-Mineral inneholder brennesle, sammen med bjørkeblad, gullris og kjerringrokk, samt mineralene kalium og magnesium.