Den veganske bølgen...

Stadig flere velger et liv basert på plantekost og blir veganere. Er veganisme bare en trend – eller veien til en bedre helse?


Det er flere grunner til at mange, og særlig unge, helt kutter ut animalske produkter og går for et kosthold som er utelukkende basert på planter. For noen er det et spørsmål om dyrevelferd og bærekraft, for andre handler det mest om å skifte til et kosthold som de opplever som bedre for kropp og sinn.

Når det kommer til sunnheten i et vegansk kosthold er forskningen sprikende, men like fullt sammenfallende på et vesentlig punkt: et liv på plantekost krever kunnskap om ernæring og alt det kroppen trenger for å fungere bra.

Mangel på viktige næringsstoffer

Positive forskningresultater antyder at plantebasert kosthold kan føre til nedsatt risiko for visse typer kreft og livsstilssykdommer som diabetes og hjerte- og karsykdommer. Samtidig finnes det studier som fastslår at et kosthold uten kjøtt, fisk, melk og egg gir for lite av viktige mineraler, aminosyrer og proteiner. Dette gjelder særlig kalsium, vitaminene B12, A og D-vitamin – og langkjedede omega 3 fettsyrer, som hovedsakelig tilføres kosten via animalske kilder.

Et eksempel på et vitamin veganere og vegetarianere ofte kan mangle er B12. Konsekvensene av B12-mangel kan være alvorlige. Blant annet kan det føre til nedsatte kognitive evner. Det kan også påvirke fordøyelsen og evnen til å metabolisere melatonin og serotonin, to viktige stoffer som blant annet regulerer søvn, appetitt og humør.

Overlege Allan Lund ved det danske Rigshospitalet slo i fjor høst alarm fordi de ser en økende trend der spedbarn med veganske mødre blir innlagt på sykehus med B12-mangel som gir seg utslag i kramper og pustestopp.

Ulf Wike Ljungblad er overlege på Barnesenteret SiV i Tønsberg. I samarbeid med Oslo Universitetssykehus arbeider han med en doktorgrad for å få mer kunnskap om B12-mangelen hos spedbarn, som man også i Norge ser en økende forekomst av.

Ennå vet forskerne lite om konsekvensene av B12-mangel, men mistenker at det i verste fall kan gi kognitive problemer senere i livet.

– Målet på sikt er at man skal ha mer fokus på dette hos vordende mødre på legekontor og helsesentre, sier Ljungblad.

Og den gode nyheter er at mangel på vitamin B12 er svært enkel å behandle gjennom tilskudd, når den bare oppdages i tide. Det samme gjelder de andre næringsstoffene vegetarianere og veganere står i fare for å mangle – og det beste er naturligvis å forebygge, enten ved hjelp av en nøye sammensatt kost og/eller med kosttilskudd.

Viktige næringsstoffer

Direktoratet for e-helse har lagt ut informasjon om næringsstoffer du må følge med på dersom du har et vegetarisk kosthold. Ved å holde øye med disse næringsstoffene, sikrer du at du får i deg tilstrekkelig av det kroppen trenger:

  • Vitamin B12
  • Kalsium
  • Jod
  • Jern
  • D-vitamin
  • Protein
  • Omega-3-fettsyrer
  • Vitamin B2 og B6
  • Sink og selen

Guide til næringskilder for veganere

For den som velger å leve som veganer, eller vegetarianer, er det nødvendig å kjenne til de mange matvarene som kan erstatte byggeklossene fra kjøtt, fisk, kylling og meieriprodukter.

Protein finnes i:
Hamp, alger, belgfrukter som sorte bønner, kidneybønner, mungbønner og kikerter. Andre kilder er frø som chiafrø, sesamfrø, solsikkefrø og gresskarkjerner i tillegg til spirer og ulike typer tang.

Fett og mineraler:
Mettet fett og essensielle fettsyrer fås i form av kaldpressede planteoljer fra avokado, hampfrø, sesamfrø, gresskarkjerner, alger, nøtter, kakaobønner, kokos, oliven, chiafrø og eventuelt meierismør.

Kalsium:
Bønner, brokkoli, kål og spinat, tofu, nøtter og frø er naturlige kilder til kalsium for den som unngår meieriprodukter. Kalsiumberiket soyamelk er også et alternativ.