Klorofyll - Grønn kraft fra plantene

Klorofyll gir plantene grønnfargen sin, men visste du at klorofyll virker som en antioksidant i menneskekroppen?


Vi finner klorofyll i plantenes celler. Klorofyll er et grønt pigment som gir plantene grønnfarge og som er nødvendig for at plantene kan utføre fotosyntesen. Når solen skinner på plantenes grønne blader, sørger klorofyll i bladene for at energien som absorberes fra sollyset blir overført til kjemisk energi. Denne energien bruker plantene til å ta opp og omforme karbondioksid til sukkermolekyler i fotosyntesen.

Grunnen til at klorofyll får bladene på trærne til å se grønne ut, er at klorofyll absorberer rødt og blåfiolett lys. Dermed reflekteres mye av grønnfargen i lysspekteret tilbake, og det er fargen grønn vi ser.

I planter og alger

Det finnes ulike typer klorofyll, og disse brukes av de ulike plantene og organismene som har fotosyntese.

Klorofyll a gir en blågrønn farge og finnes i planter, alger og blågrønnbakterier. Denne typen klorofyll er det primære fotosyntesepigmentet i disse organismene. Klorofyll b er et hjelpepigment og gir en gulgrønn farge. Det finnes også klorofyll c og d, samt bakterieklorofyller. Hos grønnalger, moser, bregneplanter og frøplanter finner du både klorofyll a og klorofyll b. Videre har blant annet brunalger og kiselalger en kombinasjon av klorofyll a og c. Rødalger har klorofyll a og d.

Klorofyll brukes dessuten som et grønt fargestoff i næringsmidler, og har E-nummer 140.

Her finner du klorofyll

Du finner klorofyll i de fleste grønne grønnsaker. Det er spesielt mye klorofyll i spinat, alfalfafrø og alfalfaspirer, persille, brokkoli, hodekål, asparges, grønne bønner, grønne erter og grønn matcha-te. Videre er chlorella-algen spesielt rik på klorofyll. Andre gode kilder til klorofyll er spirulina, som også er en alge, og hvetegress.

Du finner chlorella og spirulina i tablettform og som pulver. Hvetegress finner du i greens-tilskudd. Se tips til gode produkter lenger ned i artikkelen.

Antioksidant-egenskaper

Klorofyll virker ifølge Norsk Helseinformatikk som en antioksidant i kroppen, og bidrar dermed til å beskytte mot frie radikaler.

Oksidativt stress er en ubalanse mellom produksjon og nøytralisering av frie radikaler. Frie radikaler er et naturlig biprodukt av cellenes stoffomsetning (celleåndingen), og de frie radikalene kan bidra til celleskade. Antioksidanter beskytter cellene mot de skadelige virkningene av frie radikaler.

Kosttilskudd og supermatpulver


Kilder: Store norske leksikon, Norsk Helseinformatikk «Brokkoli - mer enn mat», Medicalnewstoday.com, «What are the benefits of chlorophyll?»