Lindring for stive ledd og muskler

Liker du å holde deg aktiv, men sliter med stive og ømme ledd og muskler? I tillegg sitter du kanskje mye stille på hjemmekontor? Her har du noen tips til hvordan du kan få mindre vondt, slik at det blir lettere å få trent.


Jo eldre vi blir, desto mer plager får vi med ømme ledd, muskler og sener. Leddsmerter skyldes ofte naturlig slitasje. Ofte merker vi at leddene blir stivere fra 50-årsalderen, men prosessen starter gjerne mange år tidligere.

Leddbrusken, som er et fleksibelt lag som dekker leddflatene og demper støt, blir redusert med alderen. Den blir delvis erstattet av kalk og en hard og ujevn leddflate. Leddvæsken i leddene reduserer friksjon, men også leddvæsken mister en del av sin virkning med årene. Hos 10-20 % utvikler dette seg til slitasjegikt (artrose) fra 60 års alder. Omtrent halvparten av alle 65-åringer har artrose.

Kjøp kosttilskudd for ledd her!

Trening hjelper

De leddene flest har problemer med, er hofte og knær. Mange er dessuten plaget med smerter og stivhet i rygg, for eksempel i korsryggen, og i nakke og skuldre. Stivhet i nakke og skuldre er gjerne forbundet med muskulære forhold. Det kan typisk skyldes at du sitter statisk foran en datamaskin hele dagen, stress og anspenthet, bæring av tunge vesker og sekker eller bruk av høye hæler.

Når kroppen kjennes stiv eller smertefull, kan det være ekstra tungt og ubehagelig å dra på trening eller ta seg en treningsøkt utendørs. Det lønner seg imidlertid å trene, med mindre smertene og stivheten skyldes en skade som må leges.

Regelmessig trening motvirker nemlig stivhet. Fysisk aktivitet øker næringstilførselen til leddbrusken og kan dermed bidra til å motvirke videre bruskskader og artrose. Også tøying motvirker stivhet.

Hva hjelper mot stølhet?

Mange opplever stølhet etter trening siden musklene gjennomgår en reparasjonsprosess etter en treningsøkt. Samtidig hoper det seg midlertidig opp avfallsstoffer i musklene. Dette manifesterer seg som stølhet, som er helt normalt og gjerne varer en dag eller to.

Kroppen venner seg til treningen, slik at du blir mindre støl jo mer du trener. Begynn derfor rolig og øk intensiteten etter hvert, hvis du akkurat har begynt å trene. Mange mener det er en myte at det hjelper å tøye ut for å unngå stølhet. Tøying kan imidlertid bidra til å opprettholde bevegeligheten i musklene og forebygge skader i fremtiden.

Et godt kosttilskudd for å legge best mulig til rette for restitusjon av muskler og ledd etter trening, er Ren MSM. Det inneholder organisk svovel, som skal være godt for leddene og for restitusjonen.

Når bør du ikke trene?

Det er noen tegn du kan se etter for å finne ut om stivheten og ømheten skyldes en skade som krever nærmere undersøkelse: 
Hvis smerten ikke avtar etter 15 minutters trening, bør du stoppe treningen. Da er det antakeligvis en skade som må leges først. Vær også oppmerksom på at noen skader i sener kan bli bedre under trening når kroppen er varm, og verre etterpå.

Hvis smertene kun sitter på den ene siden av kroppen, kan også det tyde på en overbelastning i ledd, sener eller muskler, og du bør ta en treningspause. Det samme gjelder hvis smerten er stikkende, eller hvis en muskelsmerte vedvarer i flere dager.

Smerter i leddene som du ikke allerede er kjent med, som du kjenner under eller etter trening, kan være tegn på at en skade har oppstått eller er i ferd med å oppstå. Da bruker du sannsynligvis også feil teknikk under treningen.

Hva hjelper mot kramper?

Plages du med kramper i musklene under eller etter treningsøkten?

Mineralet magnesium anbefales mot lette kramper i musklene og for en beroligende effekt på ømme og stive muskler. Magnesium kan også prøves mot urolige ben. Du mister dessuten mer magnesium fra kroppen når du trener, blant annet fordi magnesium skilles ut gjennom svetten. Derfor er det viktig å få i deg nok magnesium når du trener. Prøv Solaray Magnesium hvis du plages med muskelkramper, ømme muskler eller hvis du generelt trener mye.

Rett treningsform

Har du stive og ømme ledd, er det viktig å finne treningsformer som ikke belaster leddene for mye. For eksempel gjør du lurt i å svømme, sykle, gå raskt, bruke romaskin eller gåmaskin, hvis du har vonde knær, framfor å jogge. Svømming er spesielt gunstig ved leddplager, siden vannets oppdrift reduserer belastningen på leddene. Tilsvarende gjelder hvis du har plager i muskler eller sener. Prøv å finne øvelser som belaster disse områdene på en skånsom måte. Generelt bør du velge trening som bedrer bevegeligheten, muskelstyrken og utholdenheten. Få gjerne råd fra lege eller fysioterapeut.

Varmt bad og gurkemeie

Et bad i varmt vann virker lindrende på vonde ledd og muskler.

Tilskudd med virkestoffer fra gurkemeie er også kjent for å ha en lindrende effekt på stive og ømme ledd. Vær imidlertid forsiktig med gurkemeietilskudd hvis du går på blodfortynnende medisiner eller andre medisiner.

Gurkemeieroten inneholder virkestoffet curcumin, samt eteriske oljer. Disse virkestoffene skal gjøre godt både for ømme og stive ledd og muskler. Mye tyder på at gurkemeie også kan ha en forebyggende effekt mot leddplager. Spis gjerne mat med pepper samtidig som du tar tilskudd med gurkemeie, fordi pepper inneholder stoffet piperin som bidrar til å øke opptaket av curcumin i kroppen. Prøv gurkemeie-tilskuddet Solaray GPH Curcumin.

Andre tilskudd for leddene

Har du stive og ømme ledd, gjør du også lurt i å ta et tilskudd med vitamin K og D3, som kan bidra til å opprettholde normal benbygning.

Du kan for eksempel bruke kosttilskuddet K2. Et annet kosttilskudd mot ømme og stive ledd er NutriLenk fra Mezina. Her får du hydrolysert fiskebrusk med et høyt naturlig innhold av kollagen, sammen med vitaminer og mineraler, blant annet kalsium og vitamin C og D. Mens vitamin C er viktig for dannelsen av kollagen og dermed for leddbrusken, kan kalsium og D-vitamin bidra til å opprettholde et normalt skjelett.