Alt om Vitamin D

Vitamin D er et fettløselig vitamin som produseres i huden vår når den eksponeres for UV-stråler fra sommersolen. Derfor kalles det også for solskinnsvitaminet. Vitamin D er nødvendig fordi det bidrar til immunsystemets normale funksjon og til normal oppbygging av beinvev og tenner – gjennom hele livet. 

 

Huskeregel: 

Ta D-vitamintilskudd
i alle måneder med
bokstaven R. 

 

Huskeregel: 

Ta D-vitamintilskudd
i alle måneder med
bokstaven R. 

 

Kilder til Vitamin D i mat

Det er ikke bare solen som gir deg vitamin D, det kan også tilføres via kosten. Gode kilder er fet fisk som laks, sild og makrell, og eggeplomme.
I tillegg er enkelte melkeprodukter og plantebaserte drikker og yoghurter tilsatt vitaminet. Du skal spise svært mye fet fisk for å dekke behovet, derfor kan det være nyttig med tilskudd av vitamin D. 

Tilskudd i ulike former

Du får D-vitamintilskudd som kapsler, tabletter og i dråpeform, og det finnes tilpasset små barn og veganere.
Siden det er et fettløselig vitamin, tas det lettere opp i kroppen hvis det inntas sammen med fett. Det gjelder både mat og tilskudd. 

 

Visste du at: 

...mangel på vitamin
D er den vanligste vitaminmangelen
i verden?

 
Anbefalt daglig inntak: 

Barn og voksne opp til 75 år: 10 µg 
Ved alder over 75 år: 20 µg 
Gravide og ammende: 10 µg 


Anbefalingen fra myndighetene gjelder for friske personer med normal fysisk aktivitet. 

Har du D-vitaminmangel?

Vanlige tegn på mangel kan være: 
* Tretthet
* Slapphet
* Søvnvasker og dårlig humør
* Ømme muskler og ledd
 

Slike diffuse tegn kan også bety noe helt annet. Den eneste måten å finne ut av D-vitaminmangel er ved en enkel blodprøve. Og nå kan du sjekke selv!  

Med vår selvtest kan du finne ut av hvordan det står til med vitamin D-lagrene dine. Det er fort gjort, og du får svar innen 10 minutter. 


Kilder: Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.