Derfor kan det være bra å ta en detox kur

Er du mye trøtt og sliten, har du plager med fordøyelsen eller skulle du gjerne kvittet deg med et par kilo? Da kan detox være en god idé. 
Hvis du kjenner at kroppen ikke fungerer helt som den skal og du er mye uopplagt, kan du ha nytte av en detox-kur. Kanskje du også har spist litt usunt en periode, med mye sukker og kaffe for å holde deg gående i en travel hverdag. Kanskje det også har blitt en del ferdigmat med mye fett og salt?

Se vårt utvalg av detox

Ni grunner til at en detox-kur kan være bra:

1. Mer energi og velvære

Du kan føle deg forfrisket og kvikkere i både hodet og kroppen. Du kan oppleve å ha mer overskudd, og hvis du plages med det, mindre ømhet og stivhet i muskler og ledd. Noen opplever bedring av lett hodepine og andre får mindre allergiplager f.eks. ved lett pollenallergi.

2. Bedre fordøyelse

Detox kan bidra til en normal fordøyelse. Kroppen tar også lettere til seg næringsstoffer fra maten du spiser, når fordøyelsen fungerer bedre. En del detox-kurer inneholder urter som blant annet kan virke støttende på leveren. En godt fungerende lever er viktig for «rensing av kroppen» og en god fordøyelse.

3. Vektkontroll

Forsøker du å gå ned i vekt? En detox-kur er ingen slankekur i seg selv, men rensekuren kan være en god start på en slankekur, og kan gi ekstra motivasjon på veien mot vektreduksjon. Når du gjør en detox-kur begrenser man gjerne sukkerinntaket, drikker mer vann og spiser generelt sunnere, og med sunn mat og lavere kalori-inntak vil du kunne gå ned i vekt. Noe av vekttapet under en detox-kur kan også skje ved at væskeansamlinger i kroppen forsvinner, du mister vann og der igjennom vekt.

4. Demper søtsug

Når du kutter ut sukker og usunn mat i løpet av en detox-kur, vil søtsuget som oftest gradvis reduseres. Når kroppen får riktige næringsstoffer, tilstrekkelig med væske og mosjon, kommer den mer i balanse. Å balansere blodsukkeret er en viktig del av å redusere søtsug, dette skjer naturlig når man spiser sunnere mat f.eks. med mer fiber og mindre sukker.

5.  Mindre sensitivitet

Du kan redusere lett sensitivitet overfor visse matvarer som du ellers reagerer på, som f.eks. mat som inneholder gluten og laktose. Under en detox-kur fjerner man gjerne matvarer som inneholder melk og gluten. Når kroppen får en pause fra matvarer som vanligvis trigger frem ulike plager, kan man oppleve at den bedre tåler å innta mindre mengder av disse matvarene etter en god rensekur. Dette gjelder ikke allergier.

6. Bedre hud

I begynnelsen av en detox-kur kan du oppleve at huden blir litt uren, noen får kviser og utslett. Dette vil forsvinne etterhvert, og huden vil gjerne se friskere ut med en ny glød.

7. Kvitter deg med giftstoffer

Vi får i oss tilsetningsstoffer, sprøytemidler på frukt og grønt, forurensning i luften og kjemikalier i kosmetikk og andre produkter. Selv om kroppen selv har gode rensesystemer, blant annet via leveren og nyrene, skader det ikke å hjelpe kroppen å kvitte seg med disse uheldige stoffene. En detox er med på å støtte leveren og fordøyelsen, og økt væskeinntak øker utskylling via nyrene.

8. Velvære og en ny start

 Det å gi kroppen en skikkelig rens kan gi deg en økt følelse av velvære, og det kan inspirere deg til å starte et sunnere liv med sunnere mat, mer mosjon og mindre stress. Når man gjennomfører en detox-kur er det viktigste av alt å drikke nok vann gjennom dagen. Best effekt fås om man også spiser så rent og riktig som mulig, kutter alkohol og tobakk, og sørger for å svette ut gjennom treningsøkter og gjerne badstue.

9. Søvn

Søvn er en viktig faktor for velvære, kroppen regenereres imens du sover og å sove er som å «ligge til lading» når det gjelder energi, så sørg for å få tilstrekkelig mengde søvn – så får du en god start hver dag.


En detox kan du gjennomføre når du vil og hvor ofte du vil. Det finnes mange måter å rense kroppen. Blant annet finnes det ulike te- og urteblandinger, ulike rensende kosttilskudd, juicekurer, detox-dietter med sunn mat, rawfood, vegetariske- og veganske kurer. Synes du det virker litt voldsomt med f.eks. en juicekur kan du velge en mykere tilnærming med en plantebasert diett.

En plantebasert, vegansk detox-kur kan være en god start hvor du ikke trenger å oppleve sult, men allikevel får opplevelsen av å rense kroppen.

Her er forslag til hvordan du kan legge opp din detox-kur:

  • Spis 3 måltider om dagen og 2 små mellommåltider.
  • Lag deg gjerne en ukesmeny, planlegg innkjøp og forbered måltidene slik at det blir enklere å gjennomføre.
  • Unngå matvarer med mettet fett og helst mat med korn, ferdigmat og halvfabrikata.
  • Spis kun ferske råvarer i disse dagene for best effekt. Du kan fråtse i grønnsaksretter og salater, av kornsortene er havre naturlig glutenfritt, så velg dette dersom du ønsker å spise litt kornprodukter. Bønner, linser og andre belgfrukter er gode kilder til protein, som du vanligvis får fra animalske kilder som kjøtt og egg. Spis gjerne nøtter og frø, valnøtter er rik på omega-3 som du ellers får fra fisk.

Hjemmelagede smoothies er naturligvis også fint å legge til i denne kuren. Å lage en smoothie selv er ikke vanskelig, du kan i prinsippet bruke det du har tilgjengelig, men det finnes mange gode oppskrifter som sikrer en god balanse av næringsstoffer. Bruk gjerne eple, lime, ingefær, avokado og kokosvann, samt kokosmelk, litt nøttesmør som mandelsmør eller cashewnøttsmør og plantebasert proteinpulver. Liker du smoothien litt frossen, kan du tilsette frosne bær som blåbær eller jordbær, da får du også i deg ekstra antioksidanter og det smaker godt. Du kan gjerne lage grønne smoothies med bladgrønnsaker som bl.a. grønnkål og tilsette spirulina for et ekstra sunnt måltid. Finn deg gode oppskrifter og prøv deg frem til du får en smak du liker godt. Et tips for å heve smaken i smoothies som oppleves litt vel grønne, er å ha i litt frosne jordbær og saften av en lime.

Lag gjerne grønnsakssuppe fra bunnen, her kan du med fordel bruke en base av kraft som gir masse næring og gjør suppen ekstra smaksrik. Kraft er ofte basert på kjøttbein, så dersom du vil ha en helt vegansk meny skal du velge en grønnsakskraft. Lag en stor porsjon med suppe som du oppbevarer i kjøleskapet, så du har i noen dager.

Ferskpresset grønnsaksjuice kan du også drikke litt av, husk at fruktjuicer har et naturlig høyt innhold av sukker som påvirker blodsukkeret, så hold deg til grønnsaksjuice. Du kan lage det selv i en juicemaskin eller kjøpe ferdige juicer i helsekostbutikken.

Drikk mye vann, urteteer og grønn-te. Hold deg helt unna kaffe, alkohol og tobakk for aller best effekt.

Uansett type detox-kur er det aller viktigste å drikke nok vann gjennom dagen. Det er også viktig å svette ut vann og mineraler gjennom trening. Bruk gjerne badstue.

Støttende tilskudd til detox-kur

For leveren
Det kan være lurt å parallelt ta tilskudd med urten mariatistel, for eksempel Solaray GPH Mariatistel, som støtter leveren.

For magen
Har du utfordringer med fordøyelsen fra før eller opplever du at magen slår seg litt vrang når du legger om kosten, kan du prøve et tilskudd av melkesyrebakterier. Fordøyelsesenzymer er også en god hjelp mot bl.a. oppblåst- og treg mage. Disse tilskuddene kan med fordel kombineres og kan benyttes av alle.

For søtsug
Mineralet krom kan bidra til å balansere blodsukkeret og slik være med på å dempe søtsug.

Omega-3
For å sikre inntak av omega-3 kan du med fordel ta et tilskudd med dette, og vil du stå det plantebaserte løpet helt ut kan du velge et vegansk omega-3-tilskudd.

3-dagers kur –  Quick Fix

Når du kjenner at det har vært litt mye av det gode i det siste, kanskje litt for sene kvelder og mye stress, kan en 3-dagers kur gi deg et lite løft i riktig retning. Noen dager med pause fra maten du vanligvis spiser, med ekstra fokus på sunn mat, nok væske, bevegelse og hvile kan være alt som skal til for å kjenne at man får innhentet seg litt.

5-dagers kur – for fordøyelsen

Hvis du sliter med fordøyelsen og plages mye med treg- og oppblåst mage, kan du prøve en 5-dagers-detox. Da får kroppen noen dager ekstra til å komme i balanse og du får bygget opp noen gode vaner og kjent litt på hva som fungerer for magen din. I denne kuren skal du i tillegg ta tilskudd av probiotika, gode melkesyrebakterier. Du kan oppleve en forverring de første dagene, da er et tilskudd med fordøyelsesenzymer å anbefale. Disse tar du til hvert måltid etter behov.

7-dagers kur – balanser blodsukker

For deg som har mye søtsug eller som spiser en del kjøtt kan en 7-dagers plantebasert, vegansk detox-kur være tingen. Dette skal være en godt for å minske magefettet. Her skal du ideelt sett unngå alle animalske produkter, som kjøtt, fisk, melkeprodukter og egg, i 7 dager. Vil du gå «all inn» skal du også unngå hvete og andre kornprodukter med gluten, samt poteter, tomater, aubergine og paprika. Når du lever plantebasert og gjør alle de andre gode tiltakene for deg selv en hel uke, vil du garantert kjenne en endring. Kroppen får tid til å komme i balanse og du rekker å kjenne på at fordøyelsen, blodsukkeret og energien begynner å stabilisere seg.

10-dagers kur – omstart

Her har du løsningen dersom du virkelig vil gi kroppen din en «omstart». Hvis du ønsker å gjøre en innsats for mer varig effekt, eller som en start på å legge om kostholdet delvis eller helt over tid, kan det være lurt å starte med en 10-dagers kur. Når du unngå alle matvarer med sukker, melk og gluten i 10 dager vil du kunne oppleve at suget etter denne typen matvarer reduseres. Hvis du vil få ekstra effekt i forhold til søtsug skal du i tillegg unngå kunstig søtning, det gjelder også drikke. Du vil gradvis kjenne deg lettere, mer energisk, klarere i hodet og få gjenvunnet glød i huden – og ikke minst har du kanskje fått deg noen favoritsmoothies og vegetarretter som du kan fortsette med fremover.

Rensende tilskudd

For å få mer fart på detox-kuren, er det lurt å ta rensende kosttilskudd. Du kan enten ta kosttilskudd parallelt med en detox-kur, eller kun ta tilskuddene.

Fra Sunkost får du flere kosttilskudd som skal hjelpe for en detox av kroppen. For en avgiftning over litt lenger tid, kan du prøve OXY tarm Plum Fruit & Fiber. Den inneholder kinesisk plomme og har et høyt fiberinnhold, og den inneholder i tillegg te, urten angelika og lakrisrot. Sammen skal disse ingrediensene bidra til en normalisering av fordøyelsen og en utrensing.
Frukt & Fiber tabletter skal ha en tilsvarende detox-effekt på kroppen. Tablettene inneholder rabarbra, fiken og tamarind, som skal bidra til bedre fordøyelse, slik at kroppen også kvitter seg med avfallsprodukter fra fordøyelsen.

Du får også et annet avgiftningsprodukt fra OXY tarm, nemlig en detox-kur i tablettform: OXY tarm tabletter. Dette er en kur for mage- og tarmsystemet som skal bidra til å rense tarmen for slaggstoffer. Kuren kan tas intensivt over 2 uker, eller lenger hvis du ønsker. Du kan også bruke den som starten på en slankekur. Tablettene inneholder magnesium, i et kompleks som er laget for å virke lokalt i tykktarmen, noe som skal kunne motvirke treg mage.