Urtene som renser

Vårrengjøring er mer enn vinduspuss og fjerning av vinterens støv. Også kroppen kan trenge en rens – både utvendig og innvendig.

Hva er detox?

Detox er en fellesbetegnelse for ulike matvarer og kosttilskudd som ofte brukes for å gi kroppen en rens. Noen går så drastisk til verks som å dra på egne helsefarmer for å delta i utstuderte renseprogram. De fleste nøyer seg imidlertid med å legge om til et mer bevisst kosthold. Nøkkelord er massevis av frukt og grønt, rikelig med væske, nei til rødt kjøtt og generelt så lette måltider som mulig. For eksempel er det lurt å starte dagen med en grønnsaksjuice. Utover dagen bør du sørge for å få i deg to-tre liter med vann. At dette skal fungere optimalt som en rens, forutsetter at du holder deg borte fra kaffe, alkohol og nikotin. Blir suget etter koffein for ille, kan du gjerne erstatte kaffekoppene med grønn te. Glem ikke huden. Bruk gjerne en nærende renseskrubb over hele kroppen når du dusjer.

Kroppens renseorganer

  • Leveren som også produserer galle
  • Tarmen
  • Nyrene
  • Lymfene
  • Huden
Se vårt utvalg av detox

Gode grunner for detox

Forskning ved Framsenteret (Nordområdesenter for klima og miljøforskning) viser at nordmenn topper listen når det gjelder miljøstoffer i blodet. Mens det for 60 år siden kunne være seks-syv forskjellige skadelige stoffer i menneskekroppen, finner man nå mellom 200 og 400.

Maten vi spiser

Maten vi spiser inneholder stadig flere og nye typer fremmedstoffer. Rundt 230 sprøytemidler er tillatt brukt i Norge. En stor mengde importert mat inneholder sprøytemidler som ikke er godkjent. Luften vi puster inn er mange steder svært forurenset og inneholder blant annet rester av tungmetaller.

Huden vår

Huden blir tilført parabener og andre skadelige kjemiske stoffer gjennom kosmetiske produkter. 60 prosent av det vi smører på huden trekker inn i blodsystemet.

Vaskemidler

Vaksemiddel inneholder giftstoffer som vi puster inn under rengjøring.

Tilskudd som renser

Dersom du ikke er klar for en detox-kur, finner du ulike tilskudd av urter, alger og mineraler i helsekost