Miljø- og allergivennlig vask til jul!

Uten å tenke over det pøser vi på med giftige og sterktluktende kjemikalier for å holde det rent rundt oss. Kanskje er det på tide med en avgiftning i skapet hvor vaskemidlene står?


Uten å ta konsekvensene av ubehaget, har vel de fleste reflektert over om det er så lurt å pusse speilet på badet med en spray som får det til å svi i øynene? Eller rense stekeovnen med kjemikalier som gir fra seg en svidd, ubehagelig duft i uker etterpå? Kikker vi nærmere på innholdet i skapet med rengjøringsmidler,er det opptil flere små dødningehoder på etikettene. Denne bruken av giftigekjemikalier kan irritere luftveiene, gi allergier, irritere huden, virke hormonforstyrrende og hemme forplantningsevnen. Bare for å nevne noen bivirkninger.

Her er noen tips til rengjøring som er bedre for både helse og miljø:

  • Kluter av microfiber er det mest miljøvennlige du kan benytte til rengjøring. Microfiber løser opp fett – akkurat som såpe. I mange tilfeller kan du derfor klare deg helt uten vaskemidler når kluten er av mikrofiber.
  • Unngå klor, klorin og salmiakk. Klor er en giftig gass. Sammen med andre kjemikalier kan det danne giftige gasser som kan påvirke immunforsvaret, forplantningsevnen og hjernen.
  • Unngå spesialmidler som metallpuss,stekeovnsrens, møbelspray, boningsmiddel, avløpsåpnere og teppespray. Disse inneholdergenerelt flere helse- og miljøbelastende stoffer enn vanlige vaskemidler.
  • Luftfriskere og doskålrensere er absolutt ikke nødvendig og kan virke irriterende på luftveiene. Slike produkter er ofte merket med et stort kryss på grunn av farlige innholdsstoffer.
  • Hold deg unna antibakterielle rengjøringsprodukter. De dreper bakterier også utenfor hjemmet, og er dermed til stor skade for miljø og dyreliv.
  • Se etter svanemerket og NAAF-merket når du kjøper rengjøringsmidler. Bruk økologiske vaskemidler så langt det lar seg gjøre.
  • Velg gjerne parfymefrie produkter. Du kan også se etter produkter anbefalt av Norges Astma- og allergiforbund. De oppfyller svanemerkets kjemikaliekriterier og er garantert parfymefrie. Tilsett eventuelt noen dråper eterisk olje for å få en frisk ogren duft.
  • Kjemikalier og miljøgifter samler seg i støv. Være nøye med å støvsuge og tørke støv ofte. Lufte godt ut innimellom.
  • I kombinasjon med andre økologiske vaskemidlerer det lurt alltid å ha bakepulver og edikk (det vil si blank 35 prosent som tynnes ut med vann) i skapet. Bakepulver blandet med vann og økologisk såpe kan gjøre underverker både i oppvaskkummen,i stekeovnen og på de keramiske kokeplatene.Bland edikk med vann i en spruteflaske, spray det på overflaten og tørk av med en myk klut. Edikk dreper 99 prosent av bakteriene, og er langt mer effektivt enn for eksempel salmiakk.

Rent fra helsekost

Sonett er en serie med rengjøringsmidler som naturen selv klarer å bryte ned. Det er ikke tilsatt kjemiske duft- og fargestoffer i produktene. Alle produktene er 100 prosent nedbrytbare. De fleste er også veganske. Sonett-serien omfatter alt fra pulver og tabletter til oppvaskmaskinen til håndsåpe og flekkfjerner til tekstiler.

Bestselgere fra Sonett