På tide å vaske grønt?

Det er ingen grunn til å bruke kjemikalier når miljøvennlige vaskemidler gjør samme nytten.


Kjemiske rengjøringsmidler noe de fleste av oss fortsatt kjøper uten særlig ettertanke. Det finnes en spray for det meste, og velutstyrte butikker har reoler som bugner med ren­gjøringsprodukter til alle tenkelige formål. En fellesnevner er at produktene inneholder stoffer med navn de færreste har hørt om. Noen av dem er skadelige både for deg og miljøet.

Caroline Heyerdahl, gründer og eier av C Soaps bestemte seg for å komme opp med et alternativ. Hun ville ha vaskemidler som er ­effektive, miljøvennlige og velduftende:

– Jeg har valgt å droppe kjemikalier og heller bruke ting som besteforeldrene våre klarte seg med.

Kvalitet i alle ledd

Full åpenhet om hva produktene inneholder er et viktig prinsipp. Det er bare å slå opp på nettsiden for en nøye forklaring av hva alle ­ingrediensene er, og hva de brukes til. ­

Heyerdahl er dessuten opptatt av kvalitet i alle ledd og er sterkt ­engasjert i utviklingen av alt C Soaps lager.

– Jeg er nok litt «Fru Grusom», men er det ikke godt nok, vil jeg ikke ha det, sier hun ­lattermildt.

Caroline Heyerdahl er ikke kjemiker, men har bakgrunn fra parfymebransjen, og hun har lang erfaring med å lete seg frem til gode lukter. ­Etter å ha bodd noen år i New York oppdaget hun hvor lite vaskemidler i Norge har ­forandret seg de siste femti årene. Det ble ­begynnelsen på et foretak som har vært en betydelig ­suksess. Omsetningen har økt kraftig siden oppstarten for omtrent tre år ­siden. Et par av produktene er benyttet i den nye IKEA-katalogen som trykkes i 42 ­millioner ­eksemplarer, og såpene føres av mer enn hundre butikker rundt i landet. Fra og med sist sommer har de vært å få kjøpt i en rekke Sunkost-butikker.

– Det er veldig moro at en liten utfordrer kan ta opp kampen med de store, forteller ­Heyerdahl.

Luftveisplager

Og det trengs kanskje. Både leger og forskere har advart mot overdreven bruk av kjemiske vaskemidler.

Inhalering av såkalte aerosoler (finkornede vannpartikler) fra særlig ren­gjøringsspray kan være helseskadelig når det trekkes ned i lungene. Det bekreftes av forskning gjort over flere år. En nordisk studie har påvist at renholds­arbeidere har femti prosent økt risiko for astma og sytti prosent høyere risiko for å få kols, ­sammenlignet med personer som aldri har jobbet med renhold. Lignende funn er også dokumentert i en studie fra Spania.

Selv om normal bruk av rengjøringsmidler neppe utgjør en fare for vanlige forbrukere, virker fagfolk å være enige om at man helst bør unngå sterkt konsentrerte vaskemidler. Begrunnelsen er i all hovedsak at det er bedre både for helsa og naturen. En titt på advarslene som på emballasjen til ulike renholdsmidler gir trolig et hint om hvorfor: «giftig», «etsende», «allergi­fremkallende» er blant advarslene som gis.

Men det finnes gode alternativer. I boka ­«Renere Liv» av Tina Holt og Birgitte Magnussen, ­finner du en rekke tips om hvordan lage alt fra ­kjøkkenspray til vaskemiddel med utgangspunkt i helt enkle ting som eddik og sitron. Fore­trekker du ferdiglagde produkter, har C Soaps et bredt utvalg av såper til nesten alt.

Hva er grønne vaskemidler?

Alt er i bunn og grunn kjemi, og det gjelder for grønne vaskemidler også. ­
Forskjellen sammenlignet med vanlige vaskemidler, er at grønne vaskemidler og inneholder nesten ingen syntetiske stoffer. Syntetiske kjemikalier er ikke nødvendigvis verre enn plantebaserte, mange av medisinene vi får på apoteket er syntetiske. Baksiden er at syntetiserte stoffer kan ha uante bivirkninger og være skadelige for miljøet.

I grønne vaskemidler finner man helt hverdagslige ingredienser som mais, eddik, ­kokos, rosmarin og salt – til og med stoffer fra ­sukkerbeter.

Mais er nyttig for å bekjempe sopp, ­justere ph, som konserveringsmiddel og for ­nøytralisering av hardt vann. Kokosnøtt er bløt­gjørende. Rosmarin har ­anti­bakterielle egenskaper og er godt egnet til såpe. Særlig mer naturlig blir det ikke. ­Velduftende er de også.