Aloe vera  - planten med en lindrende gel

Den grønne planten med de tykke, kjøttfulle og tornete bladene, inneholder den populære gelen som er kjent for å være mykgjørende og pleiende for huden. Visste du at Aloe vera ifølge en legende var Kleopatras hemmelige skjønnhetsmiddel? I folkemedisinen har gelen fra Aloe vera-planten blitt brukt utvortes ved blant annet mindre sår og hudskader. Aloe vera-gel er kjent for sine fuktighetsgivende og pleiende egenskaper, og er derfor ofte benyttet som ingrediens i hudpleieprodukter og som ren gel.


Kleopatras favoritt

Aloe vera har lang historie innen folkemedisinen og innen hudpleie. Den grønne, tornete planten har vært dyrket i flere tusen år. De gamle egypterne brukte Aloe vera som medisinplante, og Aloe vera var kjent som udødelighetens plante. Planten skal dessuten ha vært det hemmelige skjønnhetsmiddelet til Kleopatra, ifølge en legende. Navnet «Aloe vera» sies å komme fra det arabiske ordet «alloeh» som betyr en skinnende, bitter substans. «Vera» er latin og betyr sann eller ekte.

Sverdformede, tornete blader

Aloe vera er en flerårig sukkulent med tykke, kjøttfulle, lansettformede blader. Bladene sitter i en rosett med 15-30 blader, og hvert blad strekker seg 20-60 cm i lengden, formet som et slags sverd med krumme torner langs kantene. Når planten vokser utendørs i et varmt klima vil den kunne blomstre med en ca. 90 cm høy blomsterstengel, med gule, rørformede blomster.
Planten har vært dyrket i mange deler av verden. I dag foregår dyrking for bruk i kosmetikk og kosttilskudd hovedsakelig i Karibia, Venezuela, Florida, Texas, Arizona og Mexico. Aloe vera tåler ikke frost og må i Norge dyrkes innendørs eller tas inn om vinteren.

Godt beskyttet gel

Inne i bladene sitter den klare, slimete gelen som i lang tid har vært populær å bruke som pleie for huden. I de ytre lagene av bladene sitter derimot et bittert stoff, og hvis et dyr tygger på et blad vil disse stoffene forårsake en irritasjon som gjør at dyret slutter å spise av planten. På denne måten beskytter planten seg mot å bli spist.

Pleie for huden

Ren Aloe vera-gel er den naturlig forekommende, ufortynnede gelen fra bladenes indre. Aloe vera-konsentrat er Aloe vera-gel hvor vannet er blitt fjernet.
Gelen brukes i dag hyppig i skjønnhetspleie. Aloe vera-gel er kjent for å virke lindrende, fuktighetsgivende og mykgjørende på huden, spesielt på tørr hud. Den benyttes mye i hudkremer og i dusjsåper, badeoljer og solpleiende kremer. Aloe vera-gel brukes også i sjampoer som for eksempel kan brukes ved tørr hodebunn. Aloe vera-gel brukes utvortes på tørr hud, tørr og kløende hodebunn, insektsstikk, mindre hudirritasjoner, solbrenthet og når du har brent deg i matlaging og lignende.

Hudpleieprodukter med Aloe vera

Dr. Organic Aloe Vera Gel er en økologisk beroligende gel av Aloe vera som brukes utvortes. Gelen kan brukes over hele kroppen, og kan bidra til å kjøle og roe huden raskt. Produktet gir masse fuktighet, og det kan også brukes ved lett solbrent hud.
Dr.Organic Aloe Vera lip balm inneholder aloe vera, sheasmør, bivoks og vitamin E. Leppepomaden gir fuktighet og pleie til tørre lepper og kan virke beroligende på leppene. Inneholder solfaktor 15.
Prøv også Dr. Organic Aloe Vera Toothpaste som er en tannkrem som inneholder blant annet Aloe vera, silicea, islandsk mose, hestekastanje og tea tree. Tannkremen kan virke beroligende, motvirker hull og kan også brukes når du vil ha hvitere tenner.

Aloe vera-juice

Aloe vera-juice består generelt av aloe vera-gel eller aloe vera-konsentrat, blandet med vann.
Aloe Vera Juice fra Natures Sunshine inneholder økologisk dyrket aloe vera. Konsentratet er fremstilt fra aloe vera-plantens innerblader. Produktet er kontrollert og sertifisert av IASC (International Aloe Science Council), noe som sikrer best mulig kvalitet.

Trygg bruk

Utvortes bruk av Aloe vera regnes som trygt. Noen kan imidlertid oppleve kløe og svie, og hos utsatte personer kan allergiske reaksjoner oppstå. Man bør utvise forsiktighet ved bruk på sår.


Kilder: Norsk Helseinformatikk, "Aloe vera (aloe gel)", Artikkelen er basert på informasjon fra: Rolv.no, "Aloe vera"