Derfor skal du ikke drikke eteriske oljer

Eteriske oljer dufter herlig og kan gi en aromaterapeutisk opplevelse. Det er imidlertid viktig at de kun brukes utvortes. Å innta eteriske oljer kan være skadelig.


Eteriske oljer sies å ha terapeutiske egenskaper. Hver olje har sin unike duft og kjemiske sammensetning, og de ulike bestanddelene i oljen kan påvirke oss både fysiologisk og mentalt.

Ikke drikk dem!                                       

Trodde du at eteriske oljer kan brukes både innvortes og utvortes? Det er lett å bli forvirret av ulike råd rundt disse oljene.
Uansett hvilke råd du har funnet på nettet: De eteriske oljene skal ikke brukes innvortes. De skal ikke drikkes eller inntas på andre måter. Det kan være direkte skadelig.
Norsk Helsenett skriver at noen eteriske oljer er svært giftige, mens andre er mindre farlige. Eksempler på eteriske oljer som er svært giftige er eukalyptus, kamfer, nellik, nåletre (terpentin), tetre og vintergrønnolje. Dette gjelder altså innvortes bruk.

Kan skade slimhinnen

Grunnen til at disse oljene kan være svært farlige å innta, er at alle eteriske oljer er sterkt konsentrerte. De eteriske oljene kan skade slimhinnen i munn, svelg og i mage- og tarmsystemet ved inntak. Det er derfor av største viktighet at du kun bruker eteriske oljer til utvortes bruk.
Svelger du dråper av disse oljene, kan det gi en brennende følelse i munnen, samt kvalme og brekninger, skriver Norsk Helsenett. De forklarer at ved de giftigste eteriske oljene kan selv svelging av små mengder gi fare for nedsatt bevissthet, kramper og pusteproblemer. Symptomene kommer som regel raskt, i løpet av 15-30 minutter, men det kan også ta lenger tid.

Må blandes ut

Når du bruker oljene utvortes, kan du enten bruke dem som massasjeolje, i badevannet eller du kan dryppe dem i et varmt vannbad og inhalere dampen. Tanken bak bruk av eteriske oljer i massasje, er at de kan absorberes gjennom huden, og dermed gjøre godt for helse og velvære. Eteriske oljer er et viktig element i aromaterapi. Det er imidlertid svært viktig å blande ut de eteriske oljene før du bruker dem på huden. Ikke påfør oljene på huden ublandet. Unntakene for dette er de oljene lavendel, ylang ylang, sjasmin, neroli og rose. De er de eneste eteriske oljene som kan påføres direkte på huden uten å blandes ut først.
De bør påføres lokalt. For eksempel kan du påføre lavendel på tinningene ved lett hodepine, samt direkte på et insektbitt. Oljer som kan påføres ublandet på huden er merket med dette i produktteksten. Unngå kontakt med øynene. Selv for disse fem oljene, bør du alltid prøve ut oljen på et lite hudområde først, for eksempel der huden er tynn som på innsiden av håndleddet. Vent i 15 minutter for å avdekke eventuell hudirritasjon. Blir huden irritert skal du ikke bruke denne oljen ufortynnet.