Flytende betakaroten – for sunn hud i solen

Betakaroten kan bidra til å forberede huden på solen. Det kan være gunstig å ta tilskudd av betakaroten i forbindelse med soling. Nå får du betakaroten i flytende form, der opptaket starter allerede i munnhulen.


Tekst: Ingvild Bjerke Høygaard

Betakaroten er en kjemisk forbindelse i planter og alger. Betakaroten tilhører en gruppe fargede stoffer, karotenoider, som du finner i frukt og grønnsaker med sterk farge. For eksempel finnes betakaroten i gulrøtter, aprikoser, spinat og brokkoli.

Det er altså betakaroten som gir gulroten den oransje fargen, og en gulrot inneholder omtrent 10 mg betakaroten per 100 g. Du finner også mye betakaroten i grønne grønnsaker og urter, som for eksempel grønnkål og persille.

Forstadium til vitamin A – beskytter huden

Betakaroten er et forstadium til vitamin A, og er et såkalt provitamin. Provitaminet omdannes i kroppen til vitamin A etter behov. Vitamin A bidrar til å opprettholde normal hud. Vitamin A kan også bidra til å opprettholde normale slimhinner og normalt syn.

Tilskudd av betakaroten kan benyttes for å forberede huden på solen. Betakarotenet bygger seg inn i hudcellene og danner et beskyttende fargefilter i huden. På den måten beskyttes huden mot de skadelige UV-strålene fra solen. Men husk alltid å smøre deg godt inn med solkrem.

Start 2 uker før soling

Det kan være lurt å innta ekstra betakaroten når du skal eksponere huden for solen, både før solingen og i perioden da du soler deg. Start gjerne med betakaroten 2 uker i forkant av soling, for eksempel hvis du skal reise til solrike strøk, slik at betakarotenet rekker å bygge seg inn i hudcellene i god tid før du blir eksponert for sterk sol. Fortsett inntaket under hele perioden der du skal oppholde deg mye i solen.

Også hvis du har spesielt lys eller sart hud som raskt blir påvirket av solen, kan det være gunstig med inntak av betakaroten. Dette vil kunne bidra til å gi huden din ekstra beskyttelse.

Det er imidlertid svært viktig å smøre deg godt inn med solkrem før du går ut i solen. Bruk en bredspektret solkrem som beskytter mot både UVA- og UVB-stråler. Bruk høy faktor, ut fra din hudtype. De fleste bør bruke minst faktor 30. Bruk mye solkrem av gangen, både på hele kroppen og i ansiktet. Har du ikke tykt nok lag med solkrem på huden, vil ikke solkremen beskytte optimalt. Er du i sterk sol, bør du ta på solkrem på nytt ca. hver 2. time, samt etter at du har badet eller svettet.

Fin brunfarge

Betakaroten er kanskje mest kjent for å kunne bidra til en fin og dyp brunfarge.

Fargestoffet i betakaroten lagres i hudcellene i hudens øverste lag, overhuden, og bidrar her til en forsterket pigmentering. Dette gjør at du kan oppleve å få en dypere og raskere brunfarge.

Antioksidant

Visste du at betakaroten også fungerer som en antioksidant i kroppen?

Antioksidanter bidrar til å beskytte kroppen mot de skadelige virkningene av frie radikaler. Oksidativt stress er en ubalanse mellom produksjon og nøytralisering av frie radikaler. Frie radikaler er et naturlig biprodukt av cellenes stoffomsetning (celleåndingen), og de frie radikalene kan bidra til celleskade. Antioksidanter beskytter cellene mot de skadelige virkningene av frie radikaler.

Fra matvarer – og fra tilskudd

Du får i deg betakaroten når du spiser matvarer som er rike på dette provitaminet, som gulrot, søtpotet, mango, tørkede aprikoser, spinat og brokkoli.
Ønsker du å sikre et høyt inntak av betakaroten, kan kosttilskudd med betakaroten være gunstig.

MSM Flytende Betakaroten

MSM Flytende Betakaroten er et flytende betakarotentilskudd. Fordelen med at tilskuddet er flytende, er at opptaket starter allerede i munnhulen. Tilskuddet er vegansk og kilden til betakarotenet er algen Dunaliella salina.

Det flytende tilskuddet dryppes under tungen. Tas med eller uten mat, når som helst på døgnet. Anbefalt døgndose inneholder 10 mg betakaroten.

Vær oppmerksom på at tilskudd med flytende betakaroten kan sette flekker, siden betakaroten er et fargestoff. Bruk fettløselig såpe og varmt vann hvis du søler.

Flere betakarotentilskudd

Du får også tilskudd med betakaroten som kapsler. Velg mellom Sunkost Betakaroten, Solaray Betakaroten, Solaray Betakaroten Kompleks, Bio-Life Betakaroten og Nature’s Sunshine Betakaroten.

Omdannes etter behov

Betakaroten anses som en trygg kilde til A-vitamin. Siden kroppen omdanner betakaroten til A-vitamin etter behov, unngår du å få for mye A-vitamin i kroppen, selv om du inntar mye betakaroten. For mye A-vitamin kan nemlig være skadelig, men dette er altså ikke et problem her.

Likevel finnes det doseringsanbefalinger. Du skal generelt være forsiktig med å få i deg for mye betakaroten. Følg anvisningene på kosttilskuddene.

Merk at hvis du røyker eller har sårbare lunger, bør du ikke ta kosttilskudd med betakaroten.


Kilder: Store norske leksikon, «Betakaroten» , Store norske leksikon, «Karotenoider»