Frisk brunfarge og beskyttelse med betakaroten

Nå kommer snart solen for fullt. Kanskje du gleder deg til å få farge i ansiktet og på kroppen? Med betakaroten kan du sette litt fart på bruningen, samtidig som du gir huden ekstra beskyttelse.


Etter en lang vinter lengter både kropp og sinn etter å være i solen. Mange nordboere med lys og sart hud kan imidlertid fort ende opp røde og solbrente etter noen dager med sterk sol. Særlig på ferie i sydligere strøk, ser vi raskt ut som «tomater» hvis vi ikke er nøye med å smøre oss.

Det finnes imidlertid også måter å bygge opp huden innenfra, slik at den kan tåle solen litt bedre, nemlig ved å innta betakaroten.

Beskytter huden

Det kan være lurt å innta ekstra betakaroten når du skal eksponere huden for solen, både før solingen og i perioden da du soler deg.

Betakaroten er provitamin A og er et forstadium til A-vitamin. Provitaminet omdannes i kroppen til vitamin A etter behov. Vitamin A er viktig for huden, idet vitaminet bidrar til å opprettholde normal hud. Betakaroten kan dermed bidra til å beskytte huden og gjøre den bedre rustet til å tåle solen.

Det er imidlertid like viktig å smøre seg godt med solkrem selv om du tar tilskudd av betakaroten.

Smart ved sart hud

Også for deg som har spesielt lys eller sart hud som raskt blir påvirket av solen, kan det være gunstig med inntak av betakaroten, for ekstra beskyttelse av huden.

Alle som vil beskytte huden ved hjelp av betakaroten, bør sørge for et høyt inntak av matvarer som er rike på dette provitaminet. Dette er for eksempel gulrot, søtpotet, mango, tørkede aprikoser, spinat og brokkoli. Ofte er det slik at jo mer intens farge frukten eller grønnsaken har, desto høyere er innholdet av betakaroten.

Ta tilskudd

For deg som ønsker å sikre et høyt inntak av betakaroten, kan kosttilskudd med betakaroten være gunstig. Du kan for eksempel bruke Sunkost Betakaroten, som inneholder hele 15 mg betakaroten per kapsel. Dette er et sterkt betakaroten-tilskudd. Kosttilskuddet inneholder også vitamin C, E, selen, sink og kobber, som kan bidra til normal hudpigmentering. Du bør begynne med Sunkost Betakaroten to uker i forkant av solingen, slik at du forbereder huden på solen.

Solaray Betakaroten er også et sterkt betakaroten-tilskudd. Også her får du hele 15 mg betakaroten per kapsel. Kosttilskuddet inneholder betakaroten fra algen Dunaliella salina og et karotenoidkompleks fra annatto-olje, gulrot, sitrongress, spirulina og yamsrot.

Raskere brun

Til tross for sin evne til å beskytte huden, tar mange tilskudd av betakaroten for å få en finere brunfarge.
–Fargestoffet i betakaroten lagres i hudcellene i hudens øverste lag, overhuden, og bidrar her til en forsterket pigmentering. Dette gjør at vi kan oppleve å få en dypere- og raskere brunfarge, forklarer Mathisen.

Beskyttende fargefilter

Betakaroten er et fargestoff, et gul-rødt pigment, som har vist seg å kunne beskytte huden vår mot solstrålene. Det er et av de mest kjente og virksomme karotenoidene, som er fargestoffer i blant annet planter.

– Betakarotenet bygger seg inn i hudcellene og danner et beskyttende fargefilter i huden. På den måten beskyttes huden mot de skadelige UV-strålene fra solen, forteller Monica Mathisen, fagsjef hos Sunkost.

– Det er smart å begynne med tilskudd av betakaroten et par uker før du reiser på ferie til solrike strøk, slik at betakarotenet rekker å bygge seg inn i hudcellene i god tid før man blir eksponert for sterk sol. Det anbefales å fortsette inntaket av betakaroten under hele perioden man skal oppholde seg mye i solen, sier Mathisen, og understreker at du likevel må smøre deg godt med solkrem.

Fin brunfarge

Betakaroten er kanskje mest kjent for å kunne bidra til en fin og dyp brunfarge.

– Fargestoffet i betakaroten lagres i hudcellene i hudens øverste lag, overhuden, og bidrar her til en forsterket pigmentering. Dette gjør at vi kan oppleve å få en dypere og raskere brunfarge, forklarer Mathisen.

Betakaroten anses som en trygg kilde til A-vitamin. Siden kroppen omdanner betakaroten til A-vitamin etter behov, unngår du å få for mye A-vitamin i kroppen, selv om du inntar mye betakaroten. For mye A-vitamin kan nemlig være skadelig, men dette er altså ikke et problem her.

Likevel finnes det doseringsanbefalinger, og du skal generelt være forsiktig med å få i deg for mye betakaroten. Følg anvisningene på kosttilskuddene. Vær også oppmerksom på at hvis du røyker eller har sårbare lunger, bør du ikke ta kosttilskudd med betakaroten.

Mango- og gulrotsmoothie som gjør deg klar for sommeren

Du trenger:

• 2 skiver frisk ananas
• ½ mango
• 1 dl appelsinjuice
• 1 gulrot
• 6 isbiter

Slik gjør du:

• Skrell og skjær ananas, mango og gulrot i biter.
• Ha appelsinjuicen i blender først
  – deretter ananas, mango, gulrot og isbiter.
• Kjør blandingen til du får en glatt smoothie.
• Server smoothien med én gang.

TIPS: Ha noen spinatblader i smoothien din. Det setter ikke noe særlig smak, men er veldig sunt. Spinat er blant annet rik på antioksidanter.

(Oppskriften er hentet fra frukt.no)