Biotin - hud- og hårvitaminet 

Biotin (vitamin B7) er viktig for huden og håret. Les mer om biotin og se hvilke kosttilskudd med biotin du finner hos Sunkost.


Biotin er vitamin B7, og vitaminet blir også kalt vitamin H. Biotin er et av de åtte B-vitaminene. B-vitaminer er vannløselige. Et overskudd av vannløselige vitaminer i kroppen vil skylles ut med urinen. Vi har derfor behov for et jevnlig inntak av disse vannløselige vitaminene, via kosten og eventuelt via kosttilskudd. Fettløselige vitaminer blir derimot lagret i kroppens fettvev ved et overskudd.

For hud, hår og energi

Biotin bidrar til å opprettholde normal hud og normalt hår. Derfor finner du gjerne biotin i kosttilskudd for hud og hår. Biotin bidrar også til å opprettholde normale slimhinner i kroppen.

Videre bidrar biotin til normal energiomsetning og til normal omsetning av makronæringsstoffer. Store Medisinske Leksikon forklarer at biotin er viktig for omsetning av karbohydrater, aminosyrer og fettsyrer. Biotin er altså viktig for at kroppen skal kunne utnytte næringen fra maten vi spiser, slik at vi får energi. Navnet biotin kommer nettopp fra det greske ordet bios som betyr liv.

Biotin bidrar også til nervesystemets normale funksjon og normal psykologisk funksjon.

Egg, belgfrukter og nøtter

Biotin dannes av tarmbakteriene våre, men vi trenger like fullt å få tilført vitaminet via kosten. Du finner biotin i leverprodukter, eggeplommer, gjær, nøtter som mandler, peanøtter, pekannøtter og valnøtter, nøttesmør, soyabønner og andre belgfrukter, fullkorn, blomkål, sopp, bananer og melk.

Vitaminet kan bli ineffektivt under oppvarming, for eksempel ved koking. Dermed inneholder rå eller kun forsiktig varmehandlede varianter av disse matvarene mer biotin enn varmebehandlede.

En liten fun fact

En liten fun fact er at du kan få biotinmangel hvis du spiser så mye som 6-12 rå egg daglig. Rå eggehvite inneholder nemlig et protein som binder biotin og hindrer fordøyelsesenzymer fra å frigjøre vitaminet i fordøyelsesprosessen.

Kosttilskudd med biotin

Solaray Biotin er sugetabletter med smak av appelsin. 1000 μg biotin i hver sugetablett.
Solgar Biotin er kapsler med 1000 µg biotin per kapsel.


Kilder: Store medisinske leksikon, «Biotin», Matportalen.no, «Vitaminer» ​​​​​​, Healtline.com, «Health Benefits of Biotin»