Kastorolje for hud, hår og ømme muskler

Castor oil, eller kastorolje, er en rik planteolje som brukes utvortes. Bruk den mot tørr hud, tørt og skadet hår og på ømme og stive muskler.


Kastorolje utvinnes fra frøene til oljeplanten (Ricinus communis). Planten kalles også risinus eller kristpalme og vokser naturlig i India, Afrika og i middelhavslandene. Bladene er «håndformede», og fruktene er store, kuleformede kapsler med myke tagger. Inni frukten sitter tre gråbrune frø, og det er disse frøene kastoroljen utvinnes fra.

Brukt i årtusener

Oljeplanten ble dyrket allerede 4000 år f. Kr. i Egypt, for utvinning av kastorolje. Den ble brukt som et rensende middel og i salver.

Fra midten av 1700-tallet har kastorolje vært mye brukt som et lakserende middel. Oljen har også blitt brukt til å sette i gang fødsler, samt til behandling av skader og sår. I tillegg er den blitt brukt i motorer. Frøene blir også brukt i smykker, som en slags «perler».

Mot tørr hud

Kastoroljen fremstilles ved kaldpressing av ricinus-frøene. Oljen brukes utvortes som en pleiende olje for huden.
Bruk for eksempel Pukka Castor Oil. Den er kaldpresset, økologisk, bærekraftig dyrket og av høy kvalitet.

Oljen smøres direkte på huden, og den kan både brukes i ansiktet og på kroppen. Siden oljen er rik på ricinolsyre, skal den være spesielt godt egnet ved tørr hud, ved at den tilfører fuktighet og virker beroligende på huden. Den skal kunne bidra til at huden holder bedre på fuktigheten.
Du kan bruke kastorolje som et alternativ til fuktighetskremer og body lotion, som et helt naturlig alternativ uten kunstige tilsetningsstoffer og parfymestoffer.

Kastorolje er også kjent for å kunne bidra til en normal hud blant annet ved problemer med akne og uren hud. Oljen brukes også for å redusere utvikling av rynker og for å forbedre hudens kvalitet. Vær imidlertid oppmerksom på at noen få personer reagerer allergisk på kastorolje. Du gjør lurt i å smøre oljen på et lite test-område først.

For et glansfullt hår

Kastorolje kan også med fordel brukes i håret, som en hårkur eller som en naturlig balsam. Dette kan spesielt være gunstig for tørt eller skadet hår. Oljen skal kunne tilføre mye fuktighet til håret og gjøre håret mer glansfullt, ved regelmessig bruk. Hårstråene skal også bli bedre beskyttet mot skade.
I tillegg anbefales du å smøre kastorolje inn i hodebunnen, hvis du har problemer med flass. Kastoroljen skal ha betennelsesreduserende egenskaper, noe som skal gjøre den egnet for å behandle noen former for flass. I tillegg tilfører du hodebunnen fuktighet når du masserer inn kastoroljen.

Som vippeserum

Pukka Castor Oil har også blitt populær å bruke på bryn og øyenvipper, for fyldige bryn og vipper. Den ble kåret til «best i test» blant flere vippeserum, i TV hjelper deg. Du kan dyppe en finger i oljen og påføre på øyenbryn og på vipperøttene, eller påføre ved hjelp av en vippekost. Unngå å få oljen i øynene.

Stive muskler

Bruk også kastorolje mot stive, støle og ømme muskler. I tillegg til å bruke oljen som massasjeolje, kan du lage et omslag ved å legge en klut i bløt i oppvarmet kastorolje. Legg kluten på området med de stive musklene, dekk til med plast og legg en varmeflaske på toppen. La virke i 20 minutter. Dette skal gjøre underverker for ømme muskler.

Giftstoff i skallet

Selv om kastoroljen har mange gunstige egenskaper, så er det farlig å spise selve frøene som oljen er utvunnet fra. Skallet på oljeplante-frøene inneholder nemlig et giftstoff, ricin, som er et av de giftigste stoffene man kjenner til. Ricin skilles imidlertid vekk fra oljen i fremstillingen, slik at det ikke finnes farlige mengder av dette stoffet i kastoroljen. Kastoroljen er derfor trygg å bruke.