Sink – når du vil holde deg sunn

Mineralet sink er viktig for et normalt fungerende immunforsvar. Visste du at det også er viktig for hud, hår og negler, samt for synet og benbygningen?


Mineralet inngår i mange viktige prosesser i kroppen, og siden kroppen ikke produserer sink selv, er vi nødt til å få det tilført gjennom mat og drikke. Sink er et av de såkalte sporstoffene. Sporstoffer er mineraler vi trenger å få tilført i ganske små mengder, men det er likevel viktig å få i seg tilstrekkelige mengder. Andre sporstoffer er jern og selen.

Dette gjør sink i kroppen

Sink bidrar til:

  • Normal fruktbarhet og reproduksjonsevne
  • Å opprettholde normale testosteronnivåer i blodet
  • Å opprettholde normal hud, hår og negler
  • Å opprettholde normalt syn
  • Immunsystemets normale funksjon
  • Å beskytte cellene mot oksidativt stress
  • Å opprettholde normale knokler
  • Spiller også en rolle i celledelingsprosessen.

Viktig for immunforsvaret

Sink er et viktig mineral for et godt immunforsvar og bidrar til normal funksjon av immunforsvaret. I tillegg fungerer den som en antioksidant i kroppen og beskytter cellene mot oksidativt stress.

Oksidativt stress er en ubalanse mellom produksjon og nøytralisering av frie radikaler. Frie radikaler er et naturlig biprodukt av cellenes stoffomsetning (celleåndingen). De frie radikalene er svært reaktive forbindelser. De kan dannes både i kroppen og i maten vi spiser. Opphopning av frie radikaler kan medføre celle- og vevsskader i kroppen, noe som er forbundet med utvikling av sykdom. Antioksidantene bidrar til å holde mengden frie radikaler «i sjakk».

Nedbryting av næringsstoffer

Sink er også viktig for omsetningen av næringsstoffer i kroppen. Mineralet trengs for at karbohydrater, proteiner og fett skal kunne brytes ned og omsettes i fordøyelsen. 

For hud, hår og negler

Mineralet er også viktig for hud, hår og negler da den bidrar til å opprettholde normal hud, normalt hår og normale negler.

Fertilitet og syn

Dessuten er mineralet viktig for fertiliteten, og det bidrar til normal fruktbarhet og reproduksjonsevne. I tillegg bidrar sink til å opprettholde et normalt syn.

Viktig ved vekst

I kroppens vekstfase, hos barn og ungdom, spiller også sink en viktig rolle for at kroppen skal vokse og utvikle seg. Senere i livet er sink viktig for vedlikehold av gamle celler. 

Hemmer opptaket

Det er imidlertid ikke bare innholdet av sink i en matvare som avgjør hvor mye mineralet kroppen din tar opp. I en del korn, belgfrukter, nøtter og frø er det et stoff, fytinsyre, som hemmer opptaket av sink i kroppen. Hvis du legger nøtter og korn i bløt før du bruker dem i maten, kan kroppen ta opp mer av sink-innholdet.

En annen faktor som er viktig for opptaket av sink i kroppen, er jernstatus. Vegetarianere og personer med lav jernstatus kan derfor ha problemer med at kroppen ikke tar opp nok sink fra kosten. Disse kan ha behov for kosttilskudd.

Kjøtt og skalldyr

Gode kilder i kosten er kjøtt, fisk, skalldyr, meieriprodukter, egg og fullkorn. Du finner også mineralet i belgvekster som bønner, linser, erter og kikerter, samt i nøtter og frø. Skalldyr er noen av de beste kilder, og da særlig østers og krabbe. Når det gjelder kjøtt, er storfekjøtt og leverpostei spesielt rike på sink, og du finner også mye i lam og svin. Blant grove kornprodukter er villris og havregryn gode valg for høyt sinkinnhold, og av nøtter er for eksempel cashewnøtter et godt valg.

Når trenger du tilskudd?

Hvis du er i tvil om du får i deg nok gjennom kosten, bør du ta kosttilskudd.

Ettersom det er varierende mengde i jordsmonnet kan man ikke alltid vite hvor mye av næringsstoffene maten inneholder. Sink er et mineral man til tider ser har lavere innhold enn antatt, i matvarene. For å være på den sikre siden anbefaler vi å ta et kosttilskudd som inneholder sink, gjerne som en del av et multivitamin. Hvis du er i tvil, konsulter med legen din.

Mineralet som kosttilskudd kan være nyttig i perioder der du har behov for å styrke immunforsvaret. Tilskudd kan også forsøkes ved hudproblemer som lett akne og uren hud, samt ved dårlig ånde. Som kosttilskudd får du mineralet i form av kapsler og tabletter, eller flytende. I tillegg finner du også sink i de fleste multivitamin- og mineraltilskudd.

Symptomer på sinkmangel

Tegn på at du får i deg for lite sink, kan være nedsatt eller forstyrret smakssans, nedsatt apetitt, anemi, langsom sårheling, akne eller eksem, redusert vekst, kognitive endringer, diaré, hårtap og svekket immunforsvar.