Stress ned med eteriske oljer

Eteriske oljer er kjent for sine terapeutiske egenskaper. De velduftende oljene kan hjelpe deg å roe ned i en travel hverdag, og de kan gjøre godt for både kropp og sinn. Slik bruker du de eteriske oljene.


Det finnes i dag rundt 200 eteriske oljer, og stadig nye kommer til. Eteriske oljer, eller essensielle oljer som de også kalles, er kjemiske komponenter fra aromatiske planter. Oljene fremstilles fra ulike deler av plantene, og hvilke plantedeler som brukes varierer mellom de ulike eteriske oljene.
De eteriske oljene er tradisjonelt brukt for sine terapeutiske egenskaper, blant annet i aromaterapi. Den unike kjemiske sammensetningen til den enkelte oljen, kan påvirke oss fysisk, mentalt og emosjonelt.

Svært konsentrerte

De eteriske oljene er svært konsentrerte. For eksempel trengs det ca. 2 kg ferske peppermynteblader for å lage 5 ml eterisk olje fra peppermynte. 1 dråpe eterisk olje fra peppermynte tilsvarer 30 kopper med peppermynte-te. Siden oljene er såpass konsentrerte, er det også viktig å utøve forsiktighet i bruken av dem. Mange eteriske oljer er 100% rene, men noen er blandet ut fordi konsistensen er for tykk i seg selv. Det finnes dessuten noen svært eksklusive eteriske oljer, som ville vært ekstremt kostbare i ren 100% form, for eksempel blå kamille, sjasmin, neroli og rose. Disse kommer ofte i en 5% oljeblanding med fraksjonert kokosnøttolje.

Ved stress og hodepine

Eteriske oljer brukes blant annet ved stress-relaterte plager som lett hodepine, søvnløshet og lett uro, samt ved lette symptomer på forkjølelse, stive muskler og ledd, insektbitt, solbrenthet, lette hudplager, med mer.
Noen av de vanligste eteriske oljene er lavendel, eukalyptus, frankincense, rose, rosmarin, peppermynte, sitrongress, geranium, kamille og sandeltre.

Slik bruker du eteriske oljer

Det første du bør vite, er at eteriske oljer ikke skal drikkes. De skal kun brukes utvortes, da inntak av oljene kan være helseskadelig
Du kan enten bruke de eteriske oljene som massasjeolje, i badevannet eller du kan dryppe dem i et varmt vannbad og inhalere dampen. Tanken bak bruk av eteriske oljer i massasje, er at de kan absorberes gjennom huden og dermed gjøre godt for helse og velvære. 

Husk å blande ut!

Husk å blande ut de eteriske oljene før du bruker dem på huden. Ikke påfør oljene på huden ublandet. Unntakene for dette er oljene lavendel, ylang ylang, sjasmin, neroli og rose. Disse er de eneste eteriske oljene som kan påføres direkte på huden uten å blandes ut. Oljer som kan påføres ublandet på huden er merket med dette i produktteksten. Unngå kontakt med øynene.
Disse fem oljene bør påføres lokalt, der du har en plage. Påfør for eksempel lavendel på tinningene ved lett hodepine, eller direkte på et insektbitt. Selv for disse fem oljene, bør du alltid prøve ut oljen på et lite hudområde først, for eksempel der huden er tynn, som på innsiden av håndleddet. Vent i 15 minutter for å avdekke eventuell hudirritasjon. Blir huden irritert skal du ikke bruke denne oljen ufortynnet.

Massasjeolje og hudolje

Når du skal bruke eteriske oljer i massasjeolje, blander du 6-8 dråper eterisk olje ut i 10 ml vegetabilsk olje (baseolje), eller 60 dråper i 100 ml vegetabilsk olje. De vanligste vegetabilske oljene å bruke er mandelolje og druekjerneolje, når du skal bruke blandingene på kroppen. Ved tørr hud anbefales du å legge til litt avokadoolje. Du kan også tilsette litt hvetekimolje for økt holdbarhet.
Skal du bruke oljeblandingen i ansiktet, anbefales du å bruke jojoba-, aprikos- eller avokadoolje som blandingsolje. Du kan også kombinere flere av disse.

I badevannet

Også når du skal bruke de eteriske oljene i badevannet, må du først blande dem ut. Drypp 25-30 dråper eterisk olje i 25 ml vegetabilsk olje. Her anbefales det å bruke olje av jojoba, mandel, aprikos eller avokado til utblanding. Litt hvetekimolje kan tilsettes for å øke holdbarheten. Ha ca. 1 barneskje (10 ml) av oljeblandingen i badevannet.

Dampbehandling

Du kan også dryppe dråper av eteriske oljer, for eksempel peppermynte eller timian, i en bolle med varmt vann. Dekk hodet til med et håndkle slik at du kan inhalere vanndampen. Dette kan bidra til å lindre og åpne luftveiene.

Naturlig parfyme

Eteriske oljer egner seg godt som naturlig parfyme. Med mindre du bruker en av de fem oljene som kan brukes ublandet på huden (lavendel, ylang ylang, sjasmin, neroli og rose), må du blande ut de eteriske oljene i vegetabilsk olje først. Bland 4-6 dråper eterisk olje ut i ca. 5 ml vegetabilsk olje. Husk å teste for hudreaksjoner på et lite område først.

Diffuser med eteriske oljer

Du kan også bruke en elektrisk diffuser. En diffuser sprer vanndamp med den eteriske oljen ut i rommet. Dette er for eksempel godt egnet ved avslapning eller ved yoga og meditasjon. Bland 5-10 dråper eterisk olje ut i vann og ha i diffuseren. Med visse eteriske oljer kan du også holde insekter unna ved bruk av en diffuser. Prøv for eksempel Aroma Diffuser fra Sunkost. Diffuseren har en lekker «trelook». På midten har den en lysstripe med 7 skiftende farger, hvor du kan velge å låse den på en farge eller slå av. Fin å bruke på kontor, soverom og bad eller i forbindelse med yoga, meditasjon og avslapning. 
Du kan også bruke en keramisk oljebrenner, der du blander noen dråper eterisk olje med vann i skålen og tenner et telys under. Vannet varmes opp og dampen fører oljen og duften ut i rommet. Et annet alternativ er å dryppe noen dråper av en eterisk olje i en skål med vann som holder romtemperatur. Eteriske oljer fordamper lett, og dette skaper god duft i rommet. De eteriske oljene kan også dryppes på sengetøy, klær og lommetørklær. 

De vanligste eteriske oljene

Her er noen av de vanligste eteriske oljene og deres bruksområder:

Lavendel 

Lavendelolje er kjent for å virke avbalanserende på sinnet. Drypp gjerne noen dråper lavendel på hodeputen ved søvnproblemer eller stress.

Lavendelolje kan også brukes på huden ved kløe, lett eksem, lett solbrenthet eller ved fet hud. I tillegg er lavendel kjent for å ha en fordøyelsesfremmende effekt, og for å kunne bidra til lindring ved lett hodepine, lett kvalme, lette menstruasjonssmerter, ved PMS og ved ømme og stive muskler. Oljen kan også brukes for å holde insekter på avstand, samt ved insektbitt.
Lavendel er en av de få eteriske oljene som kan påføres ublandet på huden. Bruk den også utblandet i badeolje, som massasje- og hudolje og til fordamping.

Eukalyptus

Eukalyptus kan brukes ved tett nese og lett hoste, og oljen brukes også for å bidra til immunforsvarets normale funksjon ved forkjølelse. Videre er eukalyptus kjent for å være god å bruke ved ømme og stive muskler og ledd. Brukes også lindrende ved lett hodepine, samt for en oppløftende virkning ved utmattelse.
Du kan bruke eukalyptusolje i badeolje, i massasje- og hudolje og til fordamping. Vær oppmerksom på at oljen er spesielt giftig ved inntak, samt at den kan virke irriterende på huden og må brukes i lav konsentrasjon.

Frankincense

Frankincense er eterisk olje fra olibanum (virak), som er en gummiaktig harpiks fra trær i Boswellia-slekten. I Midt-Østen blir frankincense ansett som en hellig olje, og de gamle egypterne brukte den i mumifiseringsprosessen.
Oljen er kjent for sin lett beroligende effekt, men kan også virke lett oppkvikkende, og den brukes ofte som meditasjonsolje. Bruk den også ved lett hoste, lette menstruasjonssmerter eller til voksen hud, arr og strekkmerker. 
Bruk den i badeolje, massasje- og hudolje, fordamping eller som parfyme.

Rose

Rose kommer gjerne i en 5% blanding med fraksjonert kokosnøttolje, fordi roseolje er kostbart og ville vært svært dyrt i en 100% blanding. For å utvinne 1 kg roseolje trengs hele 5000 kg kronblad fra rose.
Rose er kjent for sin lett beroligende og balanserende effekt på sinnet. I tillegg brukes oljen for tørr, følsom og voksen hud, samt ved lett hoste.
Bruk den i badeolje, massasje- og hudolje, til fordamping, eller som parfyme. Oljen kan påføres ublandet på huden.

Rosmarin

Rosmarinolje kan brukes ved ømme og stive muskler og ledd, menstruasjonssmerter og ved fett hår og flass. Bruk den også ved kviser, appelsinhud, fet hud og lett eksem. Rosmarin er også kjent for å virke lindrende ved lett hoste og ved lett kvalme, samt for å kunne virke fordøyelsesfremmende.
Bruk den i badeolje, massasje- og hudolje og til fordamping. Oljen skal imidlertid ikke brukes under graviditet eller ved høyt blodtrykk.

Peppermynte

Peppermynte er kjent for å virke lett krampeløsende og fordøyelsesfremmende, samt lindrende ved lett kvalme. Oljen brukes også ved tett nese og lett hoste, samt ved hodepine og ved stive muskler og ledd. Den er også velegnet ved kviser og lett eksem.
Bruk oljen i badeolje, massasje- og hudolje og til fordamping. Ta den gjerne med på reise, mot reisesyke.

Sitrongress

Sitrongress (lemongrass) er kjent for sin lett beroligende effekt ved stress, samt en oppløftende virkning på sinnet. Den brukes også ved treg mage, luft i magen, ømme muskler og for immunforsvaret ved forkjølelse. Anvend den også ved appelsinhud og for å holde insekter unna. 
Bruk den i badeolje, massasje- og hudolje og til fordamping. Vær oppmerksom på at den kan virke irriterende på huden og må brukes i moderate mengder.

Geranium

Geranium i varianten rosengeranium, er også kjent som rosenpelargonium. Geraniumoljen er kjent for å virke lindrende ved symptomer på overgangsalder. Anvendes også ved lett eksem, kviser, appelsinhud og fet hud. Den er også kjent for å ha en beroligende effekt ved stress.
Bruk den i badeolje, massasje- og hudolje og til fordamping. Denne oljen kan påføres huden ublandet, men vær oppmerksom på at den kan virke irriterende på huden hos enkelte.

Kamille

Kamille finnes både i blå og hvit variant. Blå kamille kommer gjerne i en 5% blanding med fraksjonert kokosnøttolje, fordi oljen ville vært for kostbar som 100% ren olje. 
Bruk blå kamille for en lett beroligende effekt, ved ømme og stive muskler, lett hodepine, lette leddplager og lette menstruasjonssmerter eller ved PMS. Den er også kjent for å virke fordøyelsesfremmende ved treg mage eller luft i magen, samt ved lett kvalme. Anvend også kamille ved kviser, fet eller tørr hud, lett eksem eller fett hår.
Også denne oljen kan påføres ublandet, men den kan virke irriterende på huden hos enkelte. Bruk den i badeolje, massasje- og hudolje og til fordamping.

Sandeltre

Sandeltre er kjent for å ha en lett beroligende virkning, samt for å virke som et afrodisiakum. Videre er den kjent for å virke balanserende på tørr, fet, sprukken eller voksen hud, samt på arr og strekkmerker. Bruk den også ved lett kvalme.
Sandeltre er fin å kombinere med rose. Den kan påføres ublandet på huden. Bruk den i badeolje, massasje- og hudolje og til fordamping, samt som parfyme.


Populære baseoljer

To populære baseoljer, som du kan blande ut de eteriske oljene med, er jojoba og søt mandelolje.

Jojoba

Jojobaolje er en baseolje du kan blande ut de eteriske oljene med, og den er kjent for å gjøre huden på ansikt og kropp silkemyk. Den harskner ikke og egner seg godt for blandinger som skal oppbevares over tid. Bruk den særlig til hudolje-blandinger til ansiktet. Den kan også benyttes til rensing av ansiktet. Passer alle hudtyper, og kan også brukes som kur til tørt og livløst hår.

Mandelolje (søt)

Baseoljen søt mandelolje er rik på fettsyrer, mineraler og vitaminer, blant annet vitamin A og E. Den er fin for alle hudtyper og passer ypperlig som baseolje i massasjeolje. Ved bruk i hudoljer kan du kombinere den med jojobaolje ved fet hud, eller med avokado-olje for voksen eller tørr hud.

Her finner du dem

I nettbutikken til Sunkost får du et bredt utvalg av eteriske oljer.

Du får eteriske oljer fra Tisserand. Tisserand utvikler 100% rene eteriske oljer av høy kvalitet. De eteriske oljene er helt naturlige. Tisserand ble grunnlagt i 1974 av Robert Tisserand. Deres filosofi er å gjøre aromaterapi mer tilgjengelig, og å gjøre det lettere å få inn aromaterapi i en hektisk hverdag. I tillegg har Tisserand flere baseoljer, både jojoba, søt mandel og hvetekim. Du kan også velge mellom ulike massasjeoljer, sprayer, pulspunkt-roller balls og diffuseroljer med en nøye sammensatt blanding av eteriske oljer, for bedre søvn og for å stresse ned.

Du får også eteriske oljer fra Aqua Oleum. Aqua Oleum har 100% rene eteriske oljer av høy kvalitet, som er produsert av viltvoksende eller økologisk dyrkede planter. I Aqua Oleum-serien finnes også kaldpressede baseoljer, samt ferdigblandede massasjeoljer som er klare til bruk.

Du kan også prøve de eteriske oljeblandingene fra Gry Hammer, der du kan velge mellom de ulike kombinasjons-oljene Drøm, Magi, Sjel og Klar. Her er flere eteriske oljer satt sammen.

Du får også eteriske oljer som er lett å ta med på farten fra Dr. Organic. Prøv for eksempel Dr. Organic Energizing Aroma Ball med en blanding av de eteriske oljene sitron, sypress, einer og bitter appelsin. Brukes for en oppkvikkende effekt.