Sunn og vakker hud i vår- og sommersolen

Bli kvitt den bleke vinterhuden og få en frisk og glødende sommerhud. Slik gjør du huden klar for sommersolen, samtidig som du gir håret ekstra pleie og næring.


Etter vinteren er gjerne huden litt gusten etter måneder med kulde og mangel på sol. Da kan det være godt med litt ekstra pleie og tilførsel av næring. Huden må pleies både utenfra og innenfra, for å holde seg sunn og frisk.
Her får du noen råd for hvordan du klargjør huden for vår- og sommersolen, og nærer og pleier hud og hår fra innsiden og utsiden.

Vitaminer for huden

For å få en frisk og gylden sommerglød, er det av stor betydning hva du inntar av næringsstoffer. Huden bygges opp innenfra.
Huden trenger en riktig balanse av næringsstoffer for å være på sitt beste. For det første er sunne fettsyrer viktig for å holde huden sunn og gi den en fin glød. Får du i deg for lite av det gode fettet, kan huden din bli tørr og rynkete. Pass på å innta tilstrekkelig med enumettet og flerumettet fett, fra nøtter, frø, avokado og fisk.

Proteiner er også viktig for en sunn hud. Kroppen bryter proteinene ned til aminosyrer og bruker dem til å bygge opp nye proteiner, blant annet kollagen og keratin som er viktige bestanddeler i huden. Noen aminosyrer fungerer også som antioksidanter som beskytter hudcellene mot UV-stråling fra solen, og fra frie radikaler som skader cellene. Pass derfor på å innta nok proteiner fra egg, fisk, kjøtt, kylling, kalkun og vegetabilske kilder, som linser og kikerter.

Vitaminer for både hud og hår er vitamin A, B-vitaminer, vitamin C og vitamin E. I tillegg er vitamin D viktig for å opprettholde normalt hår. For neglene er B-vitaminer, vitamin C og mineralene jern, magnesium og sink, samt omega-3-fettsyrer viktig. Proteiner også viktig for sunne negler. Vitamin A trengs både i de øvre og dypere lagene av huden. Vitaminet ser ut til å kunne bidra til å beskytte huden mot solskade, ved at det forstyrrer prosessen der kollagen blir brutt ned. Vitamin A fungerer også som en antioksidant i kroppen, og kan dermed bidra til å beskytte cellene mot skade. Hvis du ikke får i deg nok vitamin A, kan huden bli kløende og ujevn.

Gode kilder til vitamin A er grønne bladgrønnsaker som spinat, brokkoli, lever, torskelever, makrell, laks, ørret, tunfisk, kaviar og egg. 
Vitamin C er nødvendig for at kollagenet i huden skal kunne dannes og holde på formen sin. I tillegg er C-vitamin en kraftfull antioksidant, som beskytter hudcellene mot skade. Mangel på vitamin C kan gjøre at du lett får blåmerker og at sår gror langsomt.
Gode kilder til C-vitamin er guava, chili, paprika og spesielt gul paprika, solbær, jordbær, timian, persille, kål, kiwi, brokkoli, rosenkål, sitrusfrukter og nyper.

Vitamin E er en viktig antioksidant i kroppen, og er viktig blant annet for å beskytte hudcellene mot skade, blant annet fra UV-stråler fra solen. Vitaminet er også viktig for å styrke celleveggene, sammen med vitamin C. Du kan blant annet spise mandler, solsikkefrø, hasselnøtter, peanøtter, avokado, laks, ørret, rød paprika, mango og kiwi for å få i deg vitamin E.

Flere av de ulike B-vitaminene er også viktige for en sunn hud. Du får i deg B-vitaminer ved å spise fullkorn, kjøtt, egg, sjømat, bønner, linser, mørke bladgrønnsaker, nøtter og frø.

Viktige mineraler for huden er sink og selen. Sink finner du blant annet i kjøtt, skalldyr, egg, gresskar- og sesamfrø, linser, kikerter, peanøtter, cashewnøtter, mandler, meieriprodukter, fullkorn og poteter. Selen finner du blant annet i fisk og skalldyr, skinke og annet kjøtt, kylling, kalkun, cottage cheese, egg, brun ris, solsikkefrø, havre, sopp og spinat.

Vitaminer ved uren hud

Hvis du sliter med akne eller uren hud, kan det være at du har mangel på vitamin A, E og sink. Studier har vist at mangel på disse vitaminene og dette mineralet kan føre til akne og uren hud. Så sørg for å få i deg nok.

Kosttilskudd for hud, hår og negler

Får du ikke nok av alle vitaminene og mineralene gjennom kosten, gjør du lurt i å ta kosttilskudd. Et kosttilskudd som hjelper huden med å holde seg sunn og smidig, er Kollagen B+ fra Sunkost. Tilskuddet gir deg nøye sammensatte B-vitaminer, sink og kollagen. B-vitamin-komplekset består av B-vitaminer som bidrar til normal hud, hår og negler, blant annet biotin og riboflavin. Sink bidrar også til normal hud, hår og negler.

Kollagen er viktig for hud og hår. Kollagenet i dette kosttilskuddet kommer fra fisk. Etter 25-årsalderen mister huden gradvis mer kollagen. Når du har fylt 60, har du mistet 35 prosent av kollagenet i huden din. Kollagen må da tilføres gjennom det vi inntar, for å bevare smidigheten i huden. Tablettene inneholder også urter som skal bidra til sunn hud.

Tilskudd for hudens pigment

Et annet kosttilskudd for bedre hud er Skin Care Pigment Clear fra New Nordic. Tablettene inneholder viktige næringsstoffer for huden, som skal påvirke hudens dermislag, hvor de pigmentproduserende cellene også finnes. Ingrediensene er indiske stikkelsbær, granateple-ekstrakt og naturlig astaxanthin fra alger. Innholdet av kobber kan bidra til normal hudpigmentering, noe som kan bidra til en naturlig og jevn hudtone.

Tilskuddet gir også viktige næringsstoffer til hudens vitale funksjoner. Stikkelsbærene er rike på vitamin C, som bidrar til normal dannelse av kollagen i huden. Granateple inneholder ellaginsyre, som er mye brukt i tilskudd for hud. Algen i tilskuddet inneholder astaxanthin, som er en marin antioksidant som kan beskytte cellene mot skade.

Skrubb for bedre brunfarge

Det er viktig å gi både ansiktet og kroppen en skrubb for å klargjøre huden for vår- og sommersolen. Da fjerner du døde hudceller. Det er dermed de nye hudcellene du soler. Skrubb er viktig for å få den dype, langvarige brunfargen du kanskje ønsker deg. Skrubben kan bidra til en jevnere hudoverflate og en jevnere brunfarge.

Det finnes to hovedkategorier av eksfolieringsprodukter: De med korn og de med syre eller en annen ingrediens for kjemisk eksfoliering. Skrubber med korn bidrar til å fjerne døde hudceller og gjør huden friskere og klar for ny brunfarge. Kjemisk eksfoliering gir fuktighet til huden og gjør huden i stand til å holde bedre på fuktigheten.

Skrubb til kropp

Du kan enten bruke en kroppsskrubb eller skrubbe huden med en skrubbehanske, hampvott, svamp eller lignende. Skrubbing av huden gir mange gunstige effekter. Huden vil kunne se klarere og mer glødende ut og få en jevnere hudtone, når du fjerner det øverste laget av døde hudceller. I tillegg skal en skrubb av huden kunne bidra til å stimulere produksjonen av kollagen, som er en viktig bestanddel i hud. Kollagen gjør blant annet at huden kan holde seg smidig og spenstig. I tillegg vil eksfoliering føre til at huden i ettertid kan ta opp mer av produktene du påfører den. Dermed vil du kunne tilføre mer næring og fukt til huden ved hjelp av lotion, olje og body butter. Dessuten vil skrubbing av huden med en kroppsskrubb også fungere som en massasje, og det er dermed også en fin måte å stresse ned på, hvis du er sliten eller stresset. Massasjen vil også kunne bidra til bedre blodsirkulasjon.

Hvor ofte?

Du bør ikke skrubbe huden på kroppen for ofte, da kan den bli tørr og irritert. Har du normal hud, kan du skrubbe opp til 1-3 ganger i uka. Har du tørr og sensitiv hud, bør du begrense deg til 1 dag i uka. Ikke skrubb deg rett etter soling, det vil kunne skade huden.

Bruk kroppsskrubben ved å påføre i sirkulære bevegelser, og skyll grundig av med varmt vann.

Dr.Organic Coffee Kroppsskrubb er en skrubb med kaffe, mynte og mineralrikt dødehavssalt og himalayasalt. Skrubben lar deg kvitte deg med døde hudceller og bidrar til mykere, glattere og mer glødende hud. Kaffen inneholder koffein, og noen studier har vist at koffein kan tenkes å ha en virkning på cellulitter, når det gjelder å gjøre huden mer normal igjen.

Hjemmelaget skrubb til kropp

Her får du noen tips til hvordan du kan lage skrubb til kroppen hjemme på kjøkkenet.
Prøv disse oppskriftene:

Kaffegrut-skrubb

 • 1,2 dl kaffegrut
 • 2 ss varmt vann
 • 1 ss kokosolje, oppvarmet

Ha kaffegrut og varmt vann i en bolle, og bland godt med en skje. Tilsett den varme kokosoljen. Hvis nødvendig, tilsett mer kaffegrut eller mer olje. Når konsistensen er rett, masserer du skrubben på huden med sirkulære bevegelser. Du kan oppbevare eventuelle rester i en tett boks eller krukke. Vær oppmerksom på at olje kan være litt vanskelig å vaske av fra gulvet i dusjen.

Skrubb til kropp med brunt sukker

Brunt sukker er mer skånsomt for huden enn for eksempel havsalt og Epsomsalt. Denne skrubben egner seg dermed for sensitiv hud. Pass på å skylle godt av, ellers kan huden føles klissete etterpå.

 • 1,2 dl brunt sukker
 • 1, 2 dl kokos-, jojoba-, oliven-, mandel- eller grapefruktkjerneolje
 • Eterisk olje etter eget valg (kan droppes)

Bland brunt sukker og olje i en bolle. Bland godt, og tilsett eventuelt mer sukker eller olje for å få best mulig konsistens. Du kan tilsette en eller to dråper av en eterisk olje du liker, hvis du ønsker, for eksempel mynte, lavendel eller rose.

Nærende lotion og oljer

Etter en kroppsskrubb er det viktig å smøre inn huden med en god body lotion, olje eller body butter.
Prøv for eksempel Dr. Organic Vitamin E Lotion som raskt skal tilføre huden mye fuktighet. Kremen inneholder vitamin E og aloe vera, kokossmør, sheasmør, olivenolje, solsikkeolje, irsk mose og vitamin A.
Den økologiske oljen Dr. Organic Vitamin E Pure Oil kan du bruke både på kroppen og i ansiktet. Oljen er spesielt egnet for skadet eller tørr hud, og inneholder vitamin E. Oljen skal virke nærende på huden, og den kan også brukes ved solskadet, sprukken eller grov hud eller på strekkmerker, for å fremme fornyelse av huden.

Nytt liv til tørt hår

Det er viktig å pleie håret også, for at det skal være sunt og friskt i sommer. Også håret har gjerne tatt litt «skade» av måneder med tørr og kald vinterluft, og det kan være behov for å pleie det litt ekstra.
Prøv hårkuren Maui Moisture Shea Butter Hårkur, som skal tilføre fukt og næring til tørt og skadet hår. Kuren inneholder aloe vera, som skal bidra til glans og mykhet i håret og til å berolige tørr hodebunn. Videre inneholder den kokosvann som skal bidra til å gi fukt, samt sheasmør som skal gi næring til hårstråene og bidra til et mykt hår.
Maui Moisture har mange nærende hårprodukter i serien. Har du tørt hår som trenger fukt og mer volum, kan du prøve Maui Moisture Hibiscus Shampoo, og tilhørende balsam. Her er aloe vera blandet med hibiskus, og produktene inneholder vitaminer og mineraler som skal gjøre håret mykt og glansfullt. I tillegg passer dette for deg med sensitiv hodebunn. Håret vil dufte herlig etterpå.

Skrubb til ansikt

Skrubb av ansiktet er viktig for å få mykere hud. Eksfoliering gjør at du blir kvitt de døde hudcellene, og dette kan gi deg en glattere og jevnere hud. I tillegg vil det bidra til bedre sirkulasjon, som vil kunne gi mer glød i huden. En ansiktsskrubb vil også bidra til å hindre tilstoppede porer som i sin tur kan lede til kviser og urenheter. I tillegg vil jevnlig skrubb av ansiktet kunne føre til bedre absorpsjon av kremer, siden døde hudceller og andre avfallsstoffer da i mindre grad vil være i veien for dette. Dermed vil huden kunne ta opp mer næring og fukt fra produktene du tilfører den.

Det er imidlertid veldig viktig å velge en mindre grovkornet skrubb for ansiktet, enn du bruker til kroppen. Huden i ansiktet er mer sensitiv, og det er lett å skade huden om du bruker et for grovt skrubbeprodukt. Det samme gjelder huden på halsen og brystet, så vær forsiktig med å bruke kroppsskrubb der også. Bruk en skrubb med runde korn til ansikt og hals/bryst.

Du bør ikke skrubbe ansiktshuden oftere enn 1 til 3 ganger i uka. Når du eksfolierer ansiktet med en ansiktsskrubb, bør du bruke sirkulære bevegelser. Huden må være våt, og du bør kjenne en avstand mellom huden og hånden når du påfører skrubben.

Gode skrubber til ansikt

Du kan for eksempel prøve Dr. Organic Virgin Olive Oil Face Scrub, som renser i dybden. Denne bioaktive ansiktsskrubben består av naturlige, økologiske ingredienser. Den inneholder mikropartikler fra vulkansk lava og pulver fra olivenstein. Skrubben fjerner døde hudceller og urenheter, og gir næring og fukt.

Prøv også ansiktsskrubben Dr. Organic Charcoal Face Scrub som inneholder aktivert kull og fruktsyrer, for en dyp rens, og Dr. Organic Coffee Mint Face Scrub, som blant annet inneholder finkornet kaffegrut og mynte, som renser og fornyer grå og gusten hud.

Nærende ansiktskrem

Etter en eksfoliering av ansiktet er det viktig å påføre ansiktshuden en rik og nærende fuktighetskrem.
En dagkrem som er svært næringsrik og fuktighetsgivende, er Dr. Organic Olive Oil Day Cream. Den består av bioaktive og naturlige, økologiske ingredienser, blant annet vannplanten Menyanthes trifoliata, som er kjent for å ha anti-aging-egenskaper. Kremen skal kunne virke stimulerende på hudcellene og bidra til å støtte kollagen- og elastinsyntesen.

Hjemmelaget skrubb til ansikt

Lurer du på hvordan du kan lage skrubb til ansikt selv? Vær oppmerksom på at en del ingredienser blir for sterke for ansiktshuden. Unngå sukker, havsalt og kaffegrut. Disse har for grove partikler for ansiktshuden.

Ingredienser du kan bruke i en hjemmelaget skrubb til ansikt er:

 • svært finmalt havre
 • kanel
 • malt ris
 • bakepulver

Disse ingrediensene vil bidra til å skrubbe ansiktshuden, slik at du kvitter deg med døde hudceller. I tillegg kan du bruke ingredienser som bidrar til en kjemisk eksfoliering av huden. For eksempel kan du bruke:

 • melk og yoghurt, som inneholder melkesyre
 • epler, som inneholder eplesyre
 • ananas, som inneholder vitamin C og sitrussyre
 • mango, som inneholder vitamin A

Prøv disse oppskriftene på hjemmelaget skrubb til ansikt:

Havre og yoghurt-skrubb for blandingshud

Denne skrubben passer for normal til blandingshud.

Havre inneholder fenoler, som fungerer som antioksidanter i kroppen og beskytter cellene mot skade. Havre er kjent for å ha anti-inflammatoriske egenskaper, noe som kan bidra til å berolige huden. Yoghurt inneholder melkesyre, som kan bidra til eksfoliering av huden. Jojobaolje gir fukt uten å tilstoppe porene. Du får Aqua Oleum Jojobaolje hos Sunkost.

 • 2 ss finmalt havregryn, helst økologisk
 • 1 ss økologisk, gresk yoghurt (naturell)
 • 1 ss jojoba- eller kokosolje

Mal havre til et fint pulver, med en food prosessor eller en kaffekvern. Bland ingrediensene i en bolle. Påfør ren ansiktshud i forsiktige sirkler, i 30-60 sekunder. Skyll av med lunkent vann. 
Har du mer igjen av skrubben, ha den i en lufttett beholder og oppbevar i kjøleskapet.

Eple- og honningskrubb for fet hud

Har du fet hud eller sliter med uren hud og akne, er denne skrubben perfekt. Honning bidrar til å tilføre huden fuktighet, og har også antibakterielle egenskaper. Epler inneholder eplesyre og bidrar til en kjemisk eksfoliering av huden.

 • 1 modent eple, skrelt og kjernet
 • ½ ss økologisk, rå honning
 • ½ ss jojobaolje

Lag en puré av eplet i en food prosessor, til konsistensen er glatt, men ikke rennende. Varm honningen kort, enten i kjele eller et par sekunder i mikrobølgeovn. Bland alle ingrediensene i en bolle.

Påfør på ren ansiktshud i sirkulære bevegelser, i 30-60 sekunder. La skrubben være på ansiktshuden i 5 minutter etterpå, for ytterligere effekt. Rens av med lunkent vann. Du kan spare på eventuelle rester av skrubben i en lufttett boks eller krukke i kjøleskapet.