Ta vare på huden i påsken

Det er ekstra viktig med solkrem denne perioden.


Endelig har påsken kommet, og for mange er påskens fridager gjerne den første eksponeringen for sol. På denne tiden av vinteren begynner samtidig sollyset å inneholde UV­stråler som kan være skadelig. Befinner man seg i tillegg på et sted med reflekterende snø, bør man virkerlig tenke på solkrem.

Hvilken solkrem bør man velge?

Les nøye på innholdsfortegnelsen når du kjøper solbeskyttelse. Den dyreste solkremen er ikke nødvendigvis den beste og sunneste. Solkrem finnes i mange faktorer og vari­anter. Solkremens funksjon er å beskytte huden mot de to typene av ultrafiolette stråler, UVA og UVB. Strålene har ulike egenskaper. Utover å brenne huden, bidrar UV­strålene til at den eldes og kan på lengre sikt føre til hudkreft. Solbeskyt­telsesfaktoren (ofte betegnet som SPF for Sun Protection Factor) forteller hvor godt solkremen beskytter mot solens UVB­stråler. Jo høyere fak­tor, desto bedre beskyttelse.
Økologisk og naturlig solpleie både beskytter og pleier huden på en skånsom måte, uten de skadelig kjemikaliene. I flere av våre Sunkostbutikker har vi naturlige, økologiske solkremserier med både fysisk og kjemisk filter.

Gode solkremer som beskytter mot både UVA og UVB

Gode råd om solkrem

  • Kjøp en solkrem som er merket med det nordiske miljømerket Svanen, og som sam­tidig er uten parfyme. Svanemerket garan­terer at solkremen er miljøvennlig, og stiller også visse krav til sunnhet.
  • Les gjennom inn­holdsdeklarasjonen og kjøp produkter uten problematiske stoffer. Forbruker­rådet har utviklet en egen app som skal hjelpe forbrukeren til å finne ut hvilke stoffer som finnes i produktet de kjøper. Søk på: «Forbrukerrådet Hormonsjekk» i AppStore.
  • Har du solkrem liggende? Husk å sjekke holdbarhetsdatoen. Har den gått ut kan den ikke garantere effekt.

Forbered huden med betakaroten

Den som driver skikkelig langtidsplanlegging kan forberede huden gjennom tilskudd av betakaroten. Skal man ha nytte av et slikt kosttilskudd bør man gjerne starte i god tid. Samtidig er det aldri for sent å begynne! Betakaroten er en kilde til vitamin A. Vitamin A kan bidra til å opprettholde et normalt immunsystem og normal hud.