Ta vare på huden i solen – helt naturlig

Ingenting føles bedre enn strålende sol fra skyfri himmel om sommeren. Sol er bra for oss i små mengder, men hvis vi ikke beskytter oss, kan huden ta skade. Det er imidlertid veldig viktig å beskytte huden godt mot solen og nå å kan du beskytte deg med helt naturlige solprodukter. 


Dette gjør solen med huden

Strålene fra solen er UVA og UVB. Begge typer stråling kan gjøre huden solbrent, gi allergiske hudreaksjoner, hudirritasjoner og hudskader, samt gi en raskere aldringsprosess av huden. De kortbølgede ultrafiolette strålene UVB, er hovedsakelig de som brenner huden, mens UVA-strålene vanligvis fører til andre hudirritasjoner. UVA kan også brenne huden, men først ved en 1000 ganger høyere energimengde enn for UVB.

Både UVA og UVB kan påvirke hudens aldringsprosess uheldig, slik at huden eldes raskere. UVA-strålene kan gi strakspigmentering, og i tillegg mer varig pigmentering som blir synlig etter 2-3 døgn. UVB-strålene kan gi en forsinket pigmentering som blir synlig etter ca. 3 døgn, fordi cellene som produserer pigment er blitt stimulert av strålene.

Solstråler og vitamin D

Når solen skinner på huden, produserer kroppen D-vitamin. Dette skjer ved at UV-strålene fra solen omdanner et forstadium til kolesterol i huden, til kolekalsiferol (vitamin D3). Kolekalsiferol er et inaktivt forstadium til vitamin D. Deretter omdannes det inaktive D-vitaminet først i leveren og deretter i nyrene, til aktivt D-vitamin, kalsitriol.

Det er altså gunstig å oppholde deg litt i solen, for å stimulere kroppens egenproduksjon av dette viktige vitaminet. Vitamin D kan bidra til å opprettholde normale knokler og normal muskelfunksjon, samt bidra til immunforsvarets normale funksjon. Du trenger imidlertid ikke oppholde deg så lenge i sommersolen, for at huden skal få nok sollys til å produsere tilstrekkelig vitamin D. Akkurat hvor mye som skal til, vil være veldig forskjellig fra person til person. Det avhenger videre av hvor sterk solen er, ut fra tidspunkt på dagen og året, samt hvor mye hud som er eksponert for solen. Solen er for eksempel sterkere midt på dagen enn om kvelden, og sterkere midt på sommeren enn tidlig på våren. 

Nettopp fordi solens styrke er så forskjellig i de ulike årstidene her i landet, er det anbefalt å ta tran i månedene som har “r” i navnet, det vil si fra september til mars. I disse månedene er solen såpass svak her i nord at vi får dannet for lite vitamin D via sollys. Tran er rik på vitamin D. Du kan også ta vitamin D-tilskudd. Hvor mye D-vitamin kroppen din produserer i solen avhenger også av hvor mye D-vitamin du allerede har i kroppen. Har du allerede mye, dannes det lite.

Vær også oppmerksom på at solkrem kan hindre at det dannes D-vitamin i huden. Du bør derfor være korte stunder i solen uten solkrem, i tillegg til at du smører deg med solkrem det meste av tiden.

Viktig å beskytte deg

Det er viktig å beskytte deg godt mot solen for å unngå å skade huden. Solfaktor (SPF) angir hvor lenge du kan være ute i solen uten å bli brent. Med nordisk hud vil du sannsynligvis begynne å rødme i huden etter 15 minutter i solen uten solkrem. Med faktor 15 kan du sole deg 15 ganger så lenge, uten å bli brent, det vil si i 3 timer og 45 minutter – i hvert fall i teorien.

En god solkrem skal ifølge EUs anbefalinger både beskytte mot UVA- og UVB-stråler.

Solfilter

Noen solkremer har kjemiske filtre, andre fysiske filtre. Dette betyr at solens UV-stråling blir filtrert bort på ulike måter.
I kjemiske filtre absorberer molekylene UV-strålingen og omformer den til uskadelig stråling. I fysiske filtre, som for eksempel kan bestå av titanoksid og sinkoksid, er det små partikler som fysisk “sperrer” for UV-strålingen, ved å reflektere den bort. Solkremen danner da en beskyttende hinne utenpå huden. De fleste solkremer er med kjemisk filter.

Slik beskytter du huden

Her har du noen råd til hvordan du best tar vare på huden din i solen:

– Unngå helst å oppholde deg mye i solen når solen står på sitt høyeste, det vil si rundt kl 13 på dagen. Da er UVB-strålene på sitt sterkeste.
– Bruk en bredspektret solkrem som beskytter mot både UVA- og UVB-stråler. Bruk høy faktor, ut fra din hudtype. De fleste bør bruke minst faktor 30.
– Bruk et solprodukt som passer til din hudtype også i forhold til hvor mye fuktighet huden din trenger. Velg gjerne naturlig solkrem, uten parabener og kjemikalier.
– Bruk mye solkrem av gangen, både på hele kroppen og i ansiktet. Har du ikke tykt nok lag med solkrem på huden, vil ikke solkremen beskytte optimalt. Husk nakken, bak ørene og på ørene.
– Pass på å beskytte barna ekstra godt i solen, de er ekstra utsatt for solskader.
– Selv om du smører deg med solkrem med høy faktor, betyr det ikke at du kan være lengre i solen. Er du i sterk sol, bør du ta på solkrem på nytt ca. hver 2. time, samt etter at du har badet eller svettet. Er solkremen vannfast, bør du sjekke på etiketten i hvilken grad den er vannfast og hvor ofte du bør ta på solkrem på nytt. Dette varierer fra produkt til produkt.

Solkremen fra i fjor har sannsynligvis gått ut på dato, og da har den ikke lenger den ønskede effekten. Sjekk at solkremen ikke har gått ut på dato.

– Unngå å sole deg med sminke, da dette kan føre til lett grovporet og tørr hud. Parfyme kan gi irritert hud og bidra til pigmentflekker. Dessuten kan enkelte medikamenter du tar gjøre deg ekstra utsatt for solskade. Rådfør deg med lege.
– Bruk gjerne en bredbremmet hatt for å beskytte mot solstrålene. Ikke glem gode solbriller, som både blokkerer for UVA- og UVB-stråler. Husk at også øynene kan bli skadet av solen.
– Dekk til kroppen med klær deler av tiden, så du ikke eksponerer huden like mye for solen. Mørke klær beskytter bedre mot strålene enn lyse klær. UV-strålene slipper gjennom klær, for eksempel slipper våt bomull gjennom 20-30 prosent av UV-strålene.
– Vær oppmerksom på at UV-strålene også trenger gjennom tynt skydekke: 60-80 prosent av strålene trenger gjennom.
– Sol deg med moderasjon, for å unngå hudskader.
– Både før du skal eksponere huden for sol, og når du soler deg, kan det være lurt å innta tilskudd av betakaroten. Betakaroten er provitamin A og er et forstadium til A-vitamin. Vitamin A bidrar til å opprettholde normal hud. Les mer om betakaroten her.

Naturlig solkrem

Mange ønsker å bruke en naturlig solkrem, uten kjemikalier og uten parabener. Kanskje du også har grunn til å se etter en solkrem som er allergivennlig? I tillegg er miljøvennlig og økologisk solkrem i vinden. Du finner også veganske solkremer på markedet.
BIOselect solpleie er rik på naturlige ingredienser, som er dyrket på Kreta. Her får du en herlig opplevelse av velvære, med velduftende greske urter. De fleste ingrediensene er økologisk dyrket, og produktene er produsert med omtanke for miljøet. De fleste av produktene i serien er helt naturlige, mens man i noen av produktene har lagt til et syntetisk solfilter. Solkremene beskytter mot UVA- og UVB-stråling og gir samtidig fuktighet og næring.
Prøv for eksempel BIOselect Suncream Face & Body SPF 30. Her har du en solbeskyttende, velduftende krem for ansikt og kropp, som beskytter både mot UVA- og UVB-stråler. Kremen inneholder ekstrakt fra blant annet solhatt (echinea), aloe vera-juice, jojobafrø-olje, olivenolje, shea-smør og solsikkefrø-olje. Kremen er også rik på aminosyrer. Urtene og ingrediensene skal tilføre huden god fuktighet og næring, samt virke mykgjørende.
Du kan også prøve BIOselect Sunmilk Face & body SPF 15, som beskytter mot UVA- og UVB-stråler, med medium beskyttelse. Den inneholder avokadoolje, calendula-ekstrakt, olivenolje, shea-smør, solsikkefrø-olje, rosmarin-ekstrakt og aloe vera-juice – alt dyrket på Kreta. Sun milken skal gi mye næring og fukt til huden. Her får du en god velværeopplevelse med velduftende urter fra den greske øya.
Ønsker du en naturlig solstift med helt naturlig filter av sinkoksid mot solstrålene, kan du prøve BIOselect Sunstick SPF 50. Bruk den til ansikt, lepper og utsatte områder på kroppen.
Ønsker du en solkrem for de minste med det naturlige filteret sinkoksid, kan du prøve BIOselect Baby Sun Care Milk SPF 30.

Du finner også sololjer med og uten solfaktor i serien fra BIOselect.

Sommerfresh med naturlige produkter

Tilfør huden godt med fuktighet etter en dag i solen, med body lotions, kremer eller after-sun-produkter som gir godt med fukt og næring til huden. Bruk gjerne naturlige og økologiske produkter. Prøv for eksempel BIOselect After sun soothing milk.

Du får også mange økologiske og naturlige body lotions og kremer fra BIOselect, Dr. Organic og Weleda.

Disse kan være godt å bruke når du skal gi huden ekstra pleie og tilføre næring og fuktighet, etter opphold i solen.

Du kan også bruke produkter med aloe vera. Aloe vera kan ha en kjølende og roende effekt på huden etter at du har vært i solen. Kremer, lotions og gel med aloe vera er også godt å bruke ved solbrenthet. Du finner flere aloe vera-produkter hos Sunkost.

Naturlig selvbruning

For deg som ikke er så glad i å være i solen, eller som ønsker å beskytte huden din ekstra, men likevel ønsker en sommerlig brunfarge, kan en naturlig selvbruningskrem være tingen.

Dr. Organic sin selvbruning har kun naturlige ingredienser og har et garantert minimum av 70 % økologiske ingredienser. Selvbruningsproduktene fra Dr. Organic tilfører også mye fuktighet til huden og dufter godt av marokkansk arganolje. Dr. Organic er en økologisk serie hvor alle aktive hovedingredienser er fra økologiske råvarer. Øvrige ingredienser er naturlige og bærekraftige.

For best resultat bør du skrubbe huden først, og du kan for eksempel bruke kroppsskrubben Body Polish Pre-Tan Exfoliator fra Dr. Organic. Tilfør huden godt med fuktighet før påføring av selvbruningen, og sørg også for å fjerne all sminke og parfyme. Pass på å ha nybarberte legger.

For best resultat bør du bruke en påføringsvott. Bruk oppadgående bevegelser i påføringen. Vent litt før du kler på deg, og ikke dusj eller påfør annen krem de neste 4-6 timene.

Velg mellom Dr. Organic Light Self Tan Mousse, Medium Self Tan Mousse og Dark Self Tan Mousse.

Mellom selvbruningene kan du bruke Dr. Organic Body Lotion Tan Extender for å opprettholde brunfargen.