sliten+halvsyk

Alltid sliten og halvsyk?

Det er lett å føle seg litt ekstra slapp og sliten i det mørke vinterhalvåret. Slik tar du tilbake energien og holder deg frisk.
 

Føler du deg mye trøtt og sliten? Kjenner du at hverdagen er stressende og at kreftene ikke strekker til? Det er mye å rekke over i en travel hverdag for det moderne mennesket. Høyt tempo og korte frister på jobb, hverdagsliv med familie eller partneren, venner, aktiviteter – og alt du skulle ha gjort. Det er lett å føle seg helt tappet når helgen kommer.

Det er også lettere å bli syk med forkjølelser, særlig i vintersesongen, når du er konstant sliten og stresset.

10 vaner for mer energi
 

Her har du 10 lure vaner som kan gi deg mer energi og overskudd i hverdagen, og som samtidig hjelper deg med å styrke immunforsvaret og holde deg frisk og rask:

  1. Spis sunt og variert!

Hva du spiser og drikker har stor innvirkning på både immunforsvaret og energinivået ditt. Generelt bør du passe på å få i deg mye frukt og grønt hver dag og spise variert. 

Samtidig bør du unngå mye sukker og mat med raske karbohydrater, for å unngå store svingninger i blodsukkeret, noe som er dårlig for det jevne energinivået ditt. Velg lavglykemiske matvarer som grove helkornprodukter, fiberrike grønnsaker, nøtter og oljer med sunne fettsyrer, som olivenolje.

Spis også gjerne en varm frokost om morgenen, for eksempel havregrøt med litt friske bær på. Det vil gjøre godt for kroppen når det er kjølige temperaturer ute. Du gjør også lurt i å begrense alkoholinntaket, både for energinivået ditt og for immunforsvaret.

Mye tyder på at mangel på enkelte vitaminer og mineraler kan svekke immunsystemet. Dette gjelder for eksempel mangel på vitaminene A, B6 og E, samt blant annet sink og selen.

Mistenker du at du ikke får i deg nok vitaminer og mineraler i kosten, bør du supplere med kosttilskudd. Du kan for eksempel ta det veldokumenterte C-vitamintilskuddet Ester-C. Du kan også bruke Medox som et tilskudd for immunforsvaret, med antocyaner fra solbær og blåbær. Videre har du hvitløkstilskuddet Kyolic som tas for å styrke immunforsvaret.

  1. Stress ned!

Når du er mye stresset, går det ut både over energinivået og over immunforsvaret. Stress gjør oss gjerne slitne og tappet for energi. Stress øker også utskillingen av hormonet kortisol, noe som kan bidra til å undertrykke immunsystemets effektivitet.

Mye av stresset vårt skyldes jobb, relasjoner til kollegaer, familie, venner og partneren, samt andre pågående belastninger du opplever i hverdagen.

Prøv å redusere omfanget av aktiviteter og personer som stresser deg i hverdagen, så mye du kan. Prioriter vekk det som er minst viktig, og vær streng i prioriteringen. Husk at du har lov til å ta vare på deg selv og sette grenser.

Finn aktiviteter der du kan koble av, om det er trening, meditasjon, en tur i skogen eller langs sjøen, lese en bok, se en film eller serie – finn din beste form for avkobling. Kanskje kobler du best av alene, kanskje føler du deg roligere når du snakker med en venn, eller kanskje du trenger å oppsøke en psykoterapeut for å bli kvitt noen bekymringer og få hjelp til stressmestring?

For en styrkende effekt på immunsystemet og humøret når du er sliten og kjenner at en forkjølelse kan være på vei, kan du ta en varm Echinaforce Hot Drink mens du roer ned med en tv-serie eller en bok, eller et varmt fotbad. Drikken inneholder solhatt.

  1. Vær ute i dagslys!

Gå ut og vær ute i dagslys så mye som mulig, i denne mørke delen av året. Kanskje du må bruke lunsjpausen din til det? Å få inn dagslys gjennom øynene, er viktig for oss, både for humøret og overskuddet, og det er også viktig for døgnrytmen vår. Dermed blir det viktig for vår generelle helsetilstand og immunforsvaret.

  1. Få nok søvn!

Mangel på søvn har også vist seg å påvirke immunforsvaret. Sover du lite, kan du ha lettere for å bli forkjølet. Samtidig blir du raskt veldig sliten i hverdagen med lite søvn.

Prøv å legge deg og stå opp på samme tidspunkt hver natt. Unngå å se på vekkerklokken hvis du våkner om natten. Får du ikke sove på grunn av bekymringstanker, kan du se om du kan ha nytte av mindfulness-teknikker, meditasjon eller avspenningsøvelser. Ellers kan det være et tegn på at du er nødt til å gjøre noen endringer i livet ditt og sette noen grenser for deg selv, for å få det bedre.

  1. Beveg deg!

Trening og fysisk aktivitet er viktig for å opprettholde en god helse og for et sterkt immunforsvar. Bare en rask tur utendørs kan være nok til å bidra til et bedre energinivå, blant annet gjennom at fysisk aktivitet påvirker hormonutskillelsen i kroppen. Finn en treningsform du trives med, og det vil være en investering i energinivået og immunforsvaret ditt.

  1. Vær sosial!

Sosial isolering kan bidra til nedstemthet og mangel på energi, og særlig når vi blir eldre. Mye tyder på at personer med sterke sosiale nettverk har bedre både fysisk og psykisk helse. Du kan derfor få mer energi hvis du går ut og treffer venner eller gjør noe annet sosialt.

  1. Sørg for nok alenetid!

Hvis du føler at krav og plikter «spiser deg opp», på jobb og hjemme, gjør du lurt i å sørge for pusterom for deg selv. Lag avtaler med deg selv i kalenderen, hvor du skal være alene og gjøre akkurat det du har lyst til. 

Om det er å se en film, gå en tur i naturen, dra på kafé alene, eller noe annet som gir deg glede – det er det bare du som vet. Å ta vare på egne behov, er det viktigste du kan gjøre for å få mer energi og overskudd. Husk at avtalene med deg selv er like viktige som avtalene med andre – de kan ikke skyves på! På denne måten henter du deg inn og får mer overskudd til å stå imot forkjølelse og annen sykdom også.

  1. Kle godt på deg!

Kulde kan gjøre det lettere å bli syk med forkjølelse, i hvert fall hvis immunforsvaret ditt allerede er svekket av stress eller slitenhet. Pass derfor på å alltid kle godt på deg i den kalde halvdelen av året. En varm vinterjakke, en god lue og et varmt ullskjerf kan gjøre underverker på sure dager. Glem ikke å holde deg varm på beina, både ute og innendørs.

  1. Unngå smitte!

Vær nøye med å vaske hender ofte. Vask deg heller en gang for mye enn for lite. Virus og bakterier kommer seg gjerne inn via munn, nese og øyne, så pass på å ikke ta deg til ansiktet når du er på offentlige steder og har tatt på ting i omgivelsene.

Hvis du likevel har blitt smittet og kjenner at halsen begynner å være vond, kan du bruke Echinaforce Halsspray, som inneholder rød solhatt og salvie og skal ha en lindrende effekt.

  1. Prøv nye aktiviteter med familien!

I stedet for å sitte inne i varmen når det er kaldt og mørkt ute, mens dere risikerer å bli mer irritable på hverandre og mer misfornøyde, kan dere prøve å gå ut og finne på noe nytt, hele familien. Kanskje dere kan ha det gøy med å gå på skøyter, ta en tur langs fjæra eller et annet sted i naturen dere ikke pleier å gå. Det å få noen nye impulser og gjøre noe nytt sammen, kan gi ny energi og gjøre godt for stemningen i familien.