Ingefær - Gylden rot – populær i årtusener

Ingefær har vært brukt som krydderplante i årtusener. Den romerske militærlegen Dioskorides anså ingefær som en urt for fordøyelsen allerede i antikken. Ingefær var sannsynligvis en av de første plantene som ble dyrket av mennesker. Bruken av urten som krydder og for helsen går tusener av år tilbake i tid, i de fleste store kulturene i verden. I middelalderen i Europa trodde man at ingefær kom fra Edens hage.


For fordøyelsen og ved forkjølelse

Helt siden oldtiden har ingefær vært brukt blant annet ved lettere kvalme, lettere fordøyelsesplager og ved lettere forkjølelsessymptomer. Urten har tradisjonelt, i den vestlige verden, blitt ansett som et urt for normal fordøyelse. Vi vet at den romerske militærlegen hos keiser Nero, Dioskorides, i det første århundret e.kr. anvendte ingefær som en urt i forbindelse med fordøyelse. I Asia har man brukt ingefær som mat og for sunnhet i minst 5000 år, og ingefær er en sentral urt i både kinesisk tradisjon og i indisk ayurvedisk tradisjon.

Krypende rotstokk

Ingefær (Zingiber officinale) har en karakteristisk sitrusaktig, aromatisk smak og har vært dyrket i årtusener. Man tror at planten opprinnelig kom fra de tropiske delene av Øst-Asia. I dag dyrkes ingefær i store deler av verden der det er tropisk klima.

Planten ingefær har en horisontalt krypende rotstokk, som også kalles jordstengel eller rhizom. Det er denne rotstokken du kjenner igjen som ingefæren du finner i grønnsakshyllene i matbutikken. Det er dessuten denne delen av planten som gjerne brukes i kosttilskudd og matvarer med ingefær. Rotstokken ligger under jorden, og det strekker seg skudd oppover fra denne. Skuddene består av fast sammenrullede bladslirer med avlange, spisse blader. Det dannes også blomsterbærende skudd, med blomster som er gule med en brunfiolett, gulflekket leppe. Rotstokken graves opp av jorden etter at bladverket har visnet, når planten er 10 måneder gammel. Det finnes ulike varianter av ingefær, med forskjeller i smak og skarphet.

Gingeroler og andre virkestoffer

Tørket rotstokk av ingefær inneholder virkestoffene gingeroler og shogaoler, samt 1-4% eterisk olje.  Den eteriske oljen gir ingefæren dens karakteristiske duft og smak. Videre inneholder ingefær blant annet stivelse, svovel, kalsium, fosfor, jern, proteiner, B-vitaminer (særlig tiamin, riboflavin og niacin) og vitamin C.
Ifølge Norsk Helseinformatikk brukes ingefær i våre dager først og fremst som lindrende middel mot kvalme. De skriver videre at studier tyder på at ingefær kan ha en viss effekt ved kvalme.

Fersk eller tørket

Ingefær er et av verdens mest brukte kryddere, og man bruker enten ferske eller tørkede rotstokker. Du finner også kandisert ingefær, tørket ingefærpulver som brukes som krydder, og du finner tørket ingefær i krydderblandingen karri.
Ingefær brukes også i form av te, kalde ingefærdrikker, ingefærshots, i brød og annen bakst, samt i ulike matretter, blant annet som tilbehør ved sushi. Blant kosttilskudd med ingefær kan du velge mellom kapsler, tabletter og tyggetabletter.

Trygg bruk av ingefær

Langvarig bruk av store mengder ingefær, eller ingefærshots, under graviditet anbefales ikke. Ingefær anbefales heller ikke til personer med magesår eller for mye magesyre. Ved bruk av blodfortynnende medisiner (for eksempel Marevan) eller ved gallestein bør lege konsulteres før bruk av ingefær.

Kosttilskudd

Solaray Ingefærrot er et ingefærtilskudd i kapselform, som inneholder økologisk dyrket ingefærrot.
Solaray Fermentert Ingefær inneholder ingefærrot som er fermentert for å gjøre næringsstoffene mer tilgjengelige for kroppen. 
Solaray Ginger Trips er tyggetabletter med ekstrakt fra ingefærrot. Inneholder også vitamin B6.
Urizal Flex fra Mezina er et ingefærtilskudd i tablettform, med tørket, pulverisert ingefærrot og bokhveteekstrakt.
Urizal One fra Mezina er et ekstra sterkt ingefærtilskudd med bokhveteekstrakt. Produktet inneholder standardisert ingefærekstrakt.

Ingefærshot

Helios Ingefærshot er en økologisk shot med hele 70% ingefær.

Te

Du får flere varianter av ingefærteer fra Healtea, blant annet Healtea Ingefær Original og Healtea Ingefær Sterk. Urteteene er fremstilt av saften fra fersk ingefær og kommer i pulverform. Du får også urteteen Kloster Ingefær Mage Te. Fra Yogi Tea får du blant annet ingefærteene Yogi Te Ingefær, Yogi Te Sitron & Ingefær, Yogi Te Ingefær Appelsin Vanilje og Yogi Te Grønn Te Ingefær Sitron. Pukka har blant annet ingefærteene Pukka Three Ginger, Pukka Lemongrass & Ginger te og Pukka Revitalise Te.

Krydder

Manna Ingefær er økologisk malt ingefær som du kan bruke som krydder i matretter, desserter og bakverk.
Økosjokolade Ingefærpulver er ingefærkrydder som du kan bruke blant annet i konfekt, i bakverk og matlaging. Består av tørket og malt ingefærrot.

Godteri

Som sunnere godteri får du Ginger Chew Granateple fra Renée Voltaire, som er veganske, myke chews med fersk ingefær og granateple. Du får også økologiske og veganske ingefærkarameller fra Super Fudgio.