Nyper – naturens egne C-vitaminbomber

Nyper er svært rike på vitamin-C som blant annet bidrar til et normalt immunforsvar. Immunforsvaret er viktig for at vi skal holde oss sunne.


Visste du at nyper inneholder vesentlig mer C- vitamin enn appelsiner?

Nype har tradisjonelt vært brukt i forbindelse med å forebygge eller behandle lettere forkjølelse. Nype har dessuten blitt brukt mot lette plager i ledd, ifølge Norsk Helseinformatikk. 

Falsk frukt

Det finnes flere nypearter. Den vanligste i kosttilskudd er steinnype (Rosa canina), men du finner også kjøttnype (Rosa dumalis), mandarinrose (Rosa mayesii) og rynkerose (rosa rugosa). Nype er en falsk frukt eller en hjelpefrukt, og blir dannet av planter i roseslekta. De er formet som uthulte, krukkelignende, røde frukter, med mange små steinharde nøtter («lus») på innsiden.

For noen tiår siden var det vanlig å høste nyper fra viltvoksende nyperosebusker i skogkanter og lignende. Man renset nypene for frøene inni, før man tørket det røde kjøttet i stekeovnen og oppbevarte det på store norgesglass. De tørkede fruktene kunne man bruke utover høsten og vinteren, og koke opp med vann og servere som lunken eller kald nypesuppe.

Nyper kan også brukes til syltetøy og saft, og nypeekstrakt kan brukes til å lage C-vitaminrik, varm nypedrikk. Når man produserer nypepulver av nyper i dag, bevares mye av vitaminet. Har du hage og har lyst til å plante rosebusker som gir nyper som er verdifulle C-vitaminkilder, anbefaler Matportalen.no at du velger norske hjemlige arter, som steinnype (Rosa canina) og kjøttnype (Rosa dumalis).

For immunforsvar og hud

Nype er svært rik på vitamin C. Frukten inneholder i snitt hele 840 mg vitamin C per 100 g frukt (spiselig del). Her har du en svært god kilde til vitamin-C. Vitamin-C bidrar til immunsystemets normale funksjon, og er dermed et viktig vitamin når du vil holde deg sunn. Vitamin-C bidrar også til å opprettholde immunsystemets normale funksjon under og etter intens fysisk trening.

I tillegg bidrar vitamin-C til normal psykologisk funksjon og til nervesystemets normale funksjon. Vitaminet bidrar til normal energiomsetning og til å redusere tretthet og utmattelse.

Videre bidrar C-vitamin til å beskytte cellene mot oksidativt stress. Oksidativt stress er en ubalanse mellom produksjon og nøytralisering av frie radikaler. Frie radikaler er et naturlig biprodukt av cellenes stoffomsetning (celleåndingen), og de frie radikalene kan bidra til celleskade. Antioksidanter beskytter cellene mot de skadelige virkningene av frie radikaler.

C-vitamin bidrar også til normalt opptak av jern, og vitaminet bidrar også til normal kollagendannelse, som blant annet har betydning for hudens normale funksjon.

For leddene

Nype er tradisjonelt også blitt brukt mot lettere leddplager. Norsk Helseinformatikk skriver at studier angir en mulig lindrende lindrende effekt på leddplager, men ytterligere dokumentasjon er nødvendig.

Trygg bruk av nype

Nype regnes som trygt for voksne, når det gjelder den mengden man vanligvis bruker i mat. Nafkam anbefaler gravide og ammende å unngå å bruke kosttilskudd med nype og ikke spise mer nype enn det som normalt finnes i matvarer, på grunn av lite dokumentasjon om sikkerhet.

Hvis du har diabetes eller jern-relaterte lidelser, bør du konsultere med legen din før du eventuelt tar kosttilskudd med nype, skriver Nafkam.

Vær også oppmerksom på at nype som er rik på vitamin C, kan øke opptaket av jerntilskudd. Dette kan altså påvirke hvor mye jern du får i deg hvis du tar jerntilskudd.

Kosttilskudd med nype

Nype Activ er et nypepulver som består av 100 % nyper, som er tørket i en skånsom prosess slik at vitaminene og mineralene bevares best mulig. Nypene er viltvoksende i Syd-Chile, i områder der jorden ikke har vært oppdyrket eller gjødslet. Nypene inneholder opptil 5 ganger mer antioksidanter enn blåbær og inneholder store mengder C-vitamin, samt betakaroten, flere B-vitaminer, kalium, magnesium og fosfor. Pulveret kan blandes med væske, drysses på frokostblanding, yoghurt og frukt eller blandes i syltetøy.

Nypepulver Hyben består av tørkede nyper fra den spesielle nypebusken Rosa Canina. Rør pulveret ut i væske i forbindelse med måltid. Kan også brukes i brød og i smoothies, samt drysses over yoghurt og grøt m.m.

Også kosttilskuddet Vitamin C pulver inneholder nype, sammen med sitrusekstrakt og acerola. Brukes som et tilskudd for et normalt fungerende immunforsvar. C-vitamin pulveret er syrenøytralt og er rikt på bioflavonoider.

Du finner også nype i kosttilskuddet Supernature Amla C-vitamin, kombinert med amla (indisk stikkelsbær), camu camu og spirulina. Tilskuddet er i kapselform. Her får du mye C-vitamin.