Omega 3 – derfor trenger du det
Du har sikkert hørt at Omega-3 er sunt. Men vet du hvorfor du bør få i deg nok Omega-3?
Omega-3-fettsyrer er flerumettede og livsnødvendige fettsyrer som kroppen ikke lager selv. Derfor må vi få tilført disse fettsyrene gjennom kosten, og eventuelt gjennom kosttilskudd. Vi finner disse både i fisk og annen sjømat, og i plantekilder.
Viktig for hjertet
Først og fremst er omega-3-fettsyrene viktige for å støtte normal hjertehelse. Omega-3 kan nemlig bidra til hjertets normale funksjon. Nærmere bestemt er det to av fettsyrene i omega-3, EPA og DHA, som har denne virkningen på hjertet. Dette forutsetter imidlertid at du inntar 250 mg EPA og DHA daglig.
Omega-3-fettsyren DHA kan også bidra til normal funksjon av hjernen og til et normalt syn. Dessuten er de flerumettede omega-3-fettsyrene nyttige når det gjelder å bidra til å opprettholde et normalt kolesterolnivå i blodet. Fettsyrene inngår også i membranene til kroppens celler, og de er viktige for dannelsen av en del hormonlignende stoffer.
Omega-balansen
En annen grunn til at det er viktig å få i deg nok av denne fettsyren, er at kroppen trenger en balanse mellom mengden omega-3 og mengden omega-6 den får tilført. I vårt vestlige kosthold får vi generelt i oss for mye omega-6 i forhold til omega-3.
I moderne tid har vi stor tilgang på kornprodukter, soya og andre planteråvarer som inneholder mye omega-6. Mange spiser dessuten lite fisk i forhold til kjøtt. Det som skjer i cellene våre, er at omega-3 konkurrerer med omega-6 om plassen.
Desto mer omega-6 vi får i oss, jo mer omega-3 trenger vi, for å sørge for at det er nok fettsyrer i cellene. Det er derfor viktig å sørge for tilstrekkelig inntak av omega-3. Les mer om viktige fettsyrer her!
Gode omega 3-kilder
Fet fisk er den beste kilden. Her får du i deg mye av de viktige fettsyrene EPA og DHA. Makrell inneholder mest omega-3, men laks, ørret, sild, tunfisk og sardiner har også et høyt innhold. Fersk eller frossen tunfisk er å foretrekke fremfor hermetisk. Også skalldyr er en god omega-3-kilde.
Kostholdsrådet fra myndighetene er at du bør få i deg 1-2 gram daglig. Det tilsvarer 300-450 gram ren fisk i uken, det vil si 2-3 fiskemåltider. Minst 200 gram av dette bør være fet fisk, som laks, ørret, makrell eller sild. Gravide og ammende har økt behov for omega-3-fettsyren DHA.
Gode kilder i planteriket er linfrø og linfrøolje, rapsolje, valnøtter, hampfrø, chiafrø, og oljene av disse, samt gresskarfrø. Plantekilder inneholder omega-3-fettsyren ALA, som kan omdannes i kroppen til DHA og EPA.
Godt alternativ
Svært mange av oss spiser for lite fisk. Da kan kosttilskudd være et godt alternativ. Omega-3-tilskudd finnes både i flytende form og som kapsler. Du kan velge mellom fiskeolje, tran, selolje og krillolje. Selolje inneholder ofte mer av fettsyren DPA, og mindre av fettsyren DHA. Vegetabilske kosttilskudd er for eksempel blandingsoljer.
Omega-3-tilskudd kan være gunstig for alle. Eldre og personer med et ensidig kosthold, kan ha spesielt stor nytte av dette. Går du på blodfortynnende medisiner, bør du imidlertid konsultere legen din ved inntak av store mengder tilskudd, da dette kan ha en blodfortynnende effekt.