Slik støtter du immunforsvaret

Vi vil alle holde oss sunne og raske. Et normalt immunforsvar er viktig for å holde seg sunn og rask.
Her får du noen gode råd for å støtte immunforsvaret ditt.


Tekst: Ingvild Bjerke Høygaard

Vitaminer, mineraler og antioksidanter fra kosten

Spis rikelig med mørke og fargerike grønnsaker og mørke bær. For å få i deg godt med vitaminer, mineraler og antioksidanter, kan du gjerne tilsette supermat som spirulina, chlorella, maca, acai, camu camu, brokkolispirer og blåbær, i smoothies og annen drikke. Kommer blant annet i pulverform. Supernature Purely Greens består av utvalgte urter, grønnsaker, alger og frukt.

Multivitamin- og mineralkompleks

Ta et multivitamintilskudd daglig som en grunnpakke, for å sikre at du alltid har litt vitaminer og mineraler tilgjengelig for kroppen.

Fettsyrer

Inkluder sunt, umettet fett i kosten, fra kaldpresset olivenolje, rapsolje, linfrøolje og kokosolje. De kaldpressede oljene er rike på antioksidanter.
Spiser du lite fet fisk bør du også ta et tilskudd av omega-3 fra fiskeolje, selolje eller fra veganske kilder.

Mindre sukker

Begrens sukkerinntaket når du vil legge til rette for å støtte immunforsvaret, også fruktsukker og honning.

Sink og selen

Ta tilskudd av sink og selen da disse mineralene bidrar til immunsystemets normale funksjon.

Vitamin C og D

Både vitamin C og D bidrar til å opprettholde et normalt immunforsvar. Du får tilskudd som tabletter, kapsler og flytende.

Solhatt og svarthyll

Ta gjerne en liten dose solhattekstrakt forebyggende i høst- og vintermånedene. Du får tilskudd av rød solhatt (Echinacea purpurea) som flytende tinktur, i kapselform og som varm drikk.

Bruk også tilskudd med svarthyll (Sambucus nigra L.) når du kjenner halsen begynner å bli sår. Svarthyll er svarte hyllebær som inneholder noen av de sterkeste antioksidantene som forekommer i naturen. Kommer i flytende form, som tabletter, sugetabletter, brusetabletter og kapsler.

Betaglukaner

Du kan også ta tilskudd av betaglukaner for immunforsvaret. Betaglukaner er en gruppe komplekse karbohydrater. Soppene chaga og reishi er også naturlig rike på betaglukaner.

Hvitløk og andre urter

Ta gjerne tilskudd av hvitløk, for å støtte et normalt immunforsvar. Urtene oregano, ingefær, lakrisrot, kardemomme og anis kan også brukes for å støtte immunforsvaret, som friske urter og som tilskudd.

Støtt tarmen

Ta gjerne tilskudd med melkesyrebakterier for en normal fordøyelse. Drikk også melkesyregjærede drikker som kombucha.

Vær aktiv - og stress ned

Fysisk aktivitet i hverdagen er viktig for et normalt immunforsvar. Skap balanse mellom aktivitet og hvile og pass på å få tilstrekkelig med søvn, helst 8 timer hver natt.