Solhatt ved lettere forkjølelsesplager

Solhatt er en av de mest populære urtene vi har. Mange finner fram solhatt når lett hoste eller sår hals melder seg. Solhatt kan støtte immunforsvaret.


Urbefolkningen i Nord-Amerika har brukt urten som i århundrer mot ulike plager, både innvortes og utvortes. I dag er den kjent for sin evne til å støtte immunforsvaret og lindre ved lettere forkjølelsesplager.

Hva er solhatt?

Solhatt tilhører kurvplantefamilien og finnes i flere varianter. Varianten som brukes mest i kosttilskudd er purpursolhatt, også kalt rød solhatt (Echinacea purpurea). Slektsnavnet Echinacea kommer fra det greske ordet echinos som betyr pinnsvin eller sjøpinnsvin. Dette viser til det piggete området i senter av blomsten, innenfor kronbladene, det som kalles frøhodet.

Pupursolhatt blir omtrent 1 meter høy og har store, vakre purpurfargede eller rosa blomster, som i formen ligner på prestekrager. En sjelden gang kan kronbladene også være hvite. Planten vokser vilt i de sørlige og sentrale delene av USA, på prærien og i åpne skogsområder. I tillegg dyrkes den i stor skala både i USA og Europa.


Hel plante eller rot

I kosttilskudd brukes gjerne ekstrakt av hele planten eller bare roten.

Som kosttilskudd får du purpursolhatt blant annet i flytende form, som kapsler, suge- eller tyggetabletter eller som halsspray. Solhatt kan også være satt sammen med andre urter, for eksempel svarthyll. Du finner også drops og teer med denne urten.

For immunforsvaret

Solhatt brukes når du trenger å støtte immunforsvaret i en utsatt periode, eller ved lettere forkjølelsesplager. Du kan altså bruke solhatt både forebyggende og når du er blitt dårlig.

Urten kan også virke lindrende ved forkjølelsessymptomer.

Rik på kjemiske forbindelser

Solhatt inneholder en rekke aktive virkestoffer, blant annet echinacosider. Echinacosidene regnes blant de essensielle virkestoffene når det gjelder den immunstøttende effekten til solhatt.

Til sammen finnes det over 20 ulike alkylamider, samt fenylpropanoider og polysakkarider.

Til tross for omfattende forskning på denne urten og de ulike forbindelsene den inneholder, er det fortsatt mye som er uklart rundt hvordan solhatt har sine gunstige effekter på kroppen. En teori er at effektene ikke skyldes én enkelt av de kjemiske forbindelsene, men at flere av innholdsstoffene virker sammen.

Trygg bruk av solhatt

Du bør unngå å bruke urten sammenhengende i mer enn 4 uker, fordi man ikke kjenner konsekvensene av å bruke immunstimulerende stoffer sammenhengende over lengre tid. Er du allergisk overfor andre arter i kurvplantefamilien, bør du ikke bruke solhatt.

Har du en autoimmun sykdom bør du konsultere legen din før du eventuelt tar solhatt. Det samme gjelder ved alvorlig sykdom, snakk med legen din først.

Bør ikke brukes av gravide eller ammende, da man ikke har tilstrekkelig dokumentasjon om eventuell påvirkning.


Flytende, tabletter, kapsler og spray

Ønsker du en flytende variant av solhatt kan du bruke A. Vogel Echinaforce Urtetinktur. Bruk den forebyggende eller når du er blitt dårlig.

Du får også purpursolhatt som sugetabletter, A. Vogel Echinaforce Ekstra. Har du barn som er forkjølet, får du også A. Vogel Echinaforce Junior, som er tyggetabletter med appelsinsmak.

Har du sår og irritert hals, kan du bruke A. Vogel Echinaforce Halsspray, som du sprayer rett i halsen. Den inneholder også salvie, som tradisjonelt er kjent som en lindrende urt ved sår hals.

Prøv også den varme solhatt-drikken A. Vogel Echinaforce Hot Drink, når halsen er sår eller du plages med lett hoste. Kan også brukes forebyggende. I tillegg inneholder drikken ekstrakt av fersk svarthyll.

Fra Solaray får du kosttilskuddet Solaray GPH Solhatt, der solhatt kommer i kapselform. Brukes både ved lettere forkjølelsesplager og forebyggende. GPH står for en garantert mengde aktive stoffer per dosering, og Solaray GPH Solhatt inneholder en garantert mengde echinacosider.

Du får også kosttilskuddet Natures Sunshine Sambucus Force, som inneholder både solhatt og svarthyll, i kapselform. Brukes forebyggende og når du er dårlig.

I tillegg får du urten i form av drops, A. Vogel Echinacea Bonbons, som kan brukes ved sår hals. Dropsene inneholder honning i tillegg.

Vil du prøve en te med solhatt, får du for eksempel Pukka Elderberry & Echinacea, som inneholder bjørnebær, solbær, hylleblomst og lakrisrot, i tillegg til solhatt fra rot og blad.