Svarthyll mot lettere forkjølelsesplager

Du har sikkert sett den store, grønne busken med de velduftende, hvite blomsterklasene og de blåsvarte bærene. Visste du at svarthyll kan brukes ved lettere forkjølelsessymptomer og bidra til å støtte immunforsvaret?


Få andre europeiske planter har tradisjonelt blitt brukt så mye som svarthyll. I flere århundrer har te av blomstene og saft av fruktene blitt brukt mot en rekke plager, blant annet forkjølelse. Svarthyll er omtalt i skrifter helt tilbake til det gamle Hellas, blant annet av den greske legen Hippokrates som er kjent som «legekunstens far».

I dag brukes svarthyll ved lettere forkjølelsesplager og for å støtte immunforsvaret. Svarthyll kan hjelpe ved lettere forkjølelsessymptomer. I tillegg kan urten bidra til å støtte immunforsvaret.

Hva er svarthyll?

Svarthyll (Sambucus nigra) er et lite tre eller en stor busk som blomstrer i juni-juli med små, kremhvite blomster som sitter i flate, brede blomsterklaser. Lukter du på blomstene, kjenner du en søt og krydret duft. Svarthyll har blåsvarte bær som sitter i store klaser. Bærene modnes i september. Planten vokser ikke opprinnelig vilt i Norge, men har helt siden middelalderen blitt plantet som nytteplante. Finner du et svarthylltre i naturen, lå det sannsynligvis en husmannsplass eller annen bosetting i nærheten i gamledager.

Svarthyll ble opprinnelig kalt hyll, men etter at rødhyll ble vanlig og spredte seg, ble navnet endret til svarthyll. Planten vokser opprinnelig vilt andre steder i Europa, i Asia og i Nord-Afrika.

Brukes forebyggende eller akutt

Du kan både bruke svarthyll forebyggende, for å støtte immunforsvaret, og du kan bruke urten når du er forkjølet. De aktive virkestoffene i svarthyll er blant annet pektiner som er store kostfibermolekyler, samt polyfenoler som er en type antioksidanter.

Pektinene i svarthyll har man sett at kan påvirke den delen av immunforsvaret vårt som heter komplementsystemet. Polyfenolene har en antioksidant-effekt i kroppen. Antioksidanter beskytter cellene mot de skadelige virkningene av frie radikaler, som kan forårsake celleskade.

Flytende, tabletter og kapsler

Gjennom tidene har alle delene av svarthylltreet vært brukt medisinsk, både blad, bark, blomster og bær. I dag brukes primært saft fra bærene, samt blomstene. Du finner svarthyll som kosttilskudd i flytende form, som tabletter blant annet sugetabletter og brusetabletter, og som kapsler. Det finnes rene svarthylltilskudd, og du finner også kosttilskudd med svarthyll der urten kan være kombinert med andre urter, vitaminer eller mineraler.

Svarthyllblomster brukes i urte-te

Et kosttilskudd med svarthyll i kapselform, er Natures Sunshine Sambucus Force. Kosttilskuddet er også tilsatt solhatt, for ytterligere støtte for immunforsvaret. Ta kapslene ved lettere forkjølelsessymptomer eller forebyggende.

Sambucol Original er et flytende tilskudd av svarthyll, med dokumentert effekt. Sambucol smaker godt og er lett å ta også for barn.

Du får også det flytende svarthyll-tilskuddet Sambucol Immuno Forte, som er tilsatt vitamin C og sink. Dokumentert effekt. Vitamin C og sink bidrar til immunsystemets normale funksjon.

Prøv svarthyll i form av brusetabletter i Sambucol brusetabletter. Dette produktet er også tilsatt vitamin C og sink, for ekstra støtte for immunforsvaret.

Du får også sugetablettene Solaray GPH SambuActin med svarthyll og vitamin C, tas forebyggende eller akutt ved lettere forkjølelsesplager. GPH (Guaranteed Potency Herb) står for står for garantert mengde virkestoffer. Disse tablettene kan også tygges og har en frisk og søt bærsmak.

Trygg bruk

Du bør ikke spise bærene rå fra busken. Bær som spises rå er nemlig giftige og kan gi kvalme, oppkast og diaré. Giftigheten forsvinner ved koking av bærene. Kosttilskudd med svarthyll anses som trygt å bruke for de fleste. Dersom du er i tvil kan du rådføre deg med legen din.

Er du under medisinsk behandling, gravid eller ammende bør du konsultere legen din før bruk. Personer med autoimmune sykdommer bør ikke bruke svarthyll, forklarer Norsk Helseinformatikk.

Lurer du på hvilket produkt som passer best for deg, eller har andre spørsmål om produkter som kan være godt for ditt immunforsvar, er du også velkommen til en hyggelig fagprat i en av våre Sunkostbutikker.