Ti tips til å styrke immunforsvaret

Vinterhalvåret er høysesong for lettere forkjølelsesplager. Da kan det være lurt å vite hvordan du støtter immunforsvaret ditt. Her får du 10 gode tips!


Vinter og høst er årstider som spesielt utfordrer immunforsvaret vårt, det er lett å ende opp med en snufsete nese og sår hals. Da er det viktig å styrke immunforsvaret på best mulig måte.

Få i deg nok C-vitamin

Å bruke C-vitamin er en gammel gjenganger, når det gjelder råd for å holde seg sunn og rask. Vitamin C bidrar til immunsystemets normale funksjon og støtter også immunsystemet under og etter intens fysisk trening. I tillegg bidrar vitamin C til å beskytte cellene mot oksidativt stress. Vitamin C bidrar også til å redusere tretthet og utmattelse.
Ester-C 1000 mg Brusetabletter er et patentert C-vitamin med dokumentert effektivt opptak. Kosttilskuddet er ifølge produsenten aktivt i kroppens celler i inntil 24 timer.

Ta tilskudd av vitamin D

Det er ikke bare vitamin C du trenger for å støtte immunforsvaret, vitamin D er også et viktig vitamin for å opprettholde et normal immunforsvar. Vitamin D bidrar til immunsystemets normale funksjon.
Vitaminet som kroppen selv produserer fra solstrålene gjennom sommeren, kalles gjerne «vintervitaminet». Når UV-strålene fra solen skinner på huden, omdannes kolesterol i huden til et forstadium til vitamin D, som videre omdannes til den aktive formen for D-vitamin i nyre og lever. De aller fleste av oss trenger å ta et tilskudd av vitamin D fra september til og med april, det vil si alle måneder med «r» i navnet. Solen står nemlig ikke høyt nok på himmelen i vinterhalvåret til at kroppen kan produsere nok av dette vitaminet selv.
Sunkost Vitamin D inneholder hele 80 µg vitamin D3 i en kapsel. Kapslene er vegetabilske og inneholder også MCT-olje fra kokosolje, da D-vitamin er fettløselig og må inntas sammen med fett for å tas optimalt opp i kroppen. 
Tran er også en god kilde til D-vitamin.

Spis sunt og variert

Norsk Helseinformatikk skriver at kostholdet spiller en viktig rolle for immunforsvaret. De nødvendige næringsstoffene sørger for at immuncellene kan fungere normalt.
Du bør sørge for å ha et balansert og variert kosthold, med anbefalte mengder næringsstoffer, for å opprettholde normal funksjon av immunforsvaret. Pass på å få i deg nok av vitaminene A, C og D, samt mineraler, og da spesielt sink, da disse vitaminene og mineralene spiller en rolle for immunsystemets funksjon. For å få i deg disse vitaminene og mineralene er blant annet viktig å spise mye og variert av frukt og grønt, samt fet fisk som laks, ørret, makrell og sild. Sink finner du blant annet i kjøtt, melkeprodukter, fullkorn, belgvekster, nøtter og frø.

Vær aktiv i hverdagen

Fysisk aktivitet forbygger sykdom, ifølge Helsenorge.no (offentlig nettsted for innbyggere i Norge). Helsenorge.no skriver at regelmessig fysisk aktivitet støtter immunsystemet på sikt. Selv om man midlertidig kan svekke immunsystemet i timene etter harde treningsøkter, så vil immunsystemet igjen stabiliseres gjennom hvile.

Få nok søvn

Mangel på søvn kan også påvirke immunforsvaret negativt. Sørg derfor for å få nok søvn, hvis du vil unngå å bli forkjølet.

Stress ned

Stress kan virke negativt inn på immunsystemet. Når vi er stresset, frigjøres nemlig hormonet kortisol. Kortisol kan undertrykke immunsystemets effektivitet ved å senke antallet lymfocytter, som er en viktig del av immunsystemet. Dermed blir immunsystemet svekket. Prøv derfor å stresse ned for å holde deg sunn, for eksempel ved å ta pauser og gå turer i naturen, meditere eller gjøre yoga.

Betaglukaner – styrketrening for immunforsvaret

Betaglukaner er en gruppe komplekse karbohydrater som erfares å støtte et normalt immunforsvar. Du finner betaglukaner i cellevegger fra enkelte kornarter, som bygg og havre, samt hos gjær, sopp, lav og alger.
NBG 24:7 kapsler er et veldokumentert tilskudd med betaglukaner. NBG står for norske betaglukaner. Tilskuddet inneholder også vitamin C.

Solhatt  og svarthyll – ved forkjølelse og forebyggende

Rød solhatt (Echinacea purpurea) er gunstig å bruke ved forkjølelsessymptomer da urten er kjent for å kunne bidra til å støtte immunforsvaret. Rød solhatt kan brukes både forebyggende og ved akutt behov.
Vogel Echinaforce Urtetinktur har dokumentert effekt mot forkjølelse. Kan også brukes for et normalt fungerende immunforsvar.
Prøv også A. Vogel Echinaforce Hot Drink, som har veldokumentert effekt mot forkjølelsessymptomer. Drikken inneholder solhatt, og kan også brukes forebyggende, for et normalt fungerende immunsystem. Drikk den kald eller varm.
Svarthyll (Sambucus nigra L.) er svarte hyllebær som inneholder noen av de sterkeste antioksidantene som forekommer i naturen. Svarthyll er kjent for å kunne bidra til et normalt immunsystem.
Sambucol Immuno Forte inneholder svarthyll, samt vitamin C og sink som bidrar til immunsystemets normale funksjon. Brusetablettene kan brukes både forebyggende og akutt.

Ta tilskudd av lagret hvitløk

Kosttilskuddet Kyolic Age er i 820 vitenskapelige publikasjoner og produktspesifikke studier dokumentert at kan bidra til normal funksjon av immunsystemet. Tilskuddet inneholder kaldlagret hvitløkekstrakt fra California, og det er et luktfritt ekstrakt, slik at du slipper å lukte hvitløk.

Manukahonning – en «sterkere» honning

Manukahonning er laget av bier som pollinerer manuka-buskene i Australia og på New Zealand. Manukahonning har et spesielt høyt innhold av metylglykosal (MGO) som er kjent for å ha antibakterielle egenskaper.
Manukahonning MGO400+ garanterer at innholdet er minst 400mg/kg MGO, og kommer fra New Zealand. Bruk honningen ved sår hals og forebyggende.


Kilder: Store medisinske leksikon, «BETAGLUKAN», Norsk helseinformatikk, «VITAMIN D I MAT», Helskenorge.no: «HVA FYSISK AKTIVITET GJØR MED KROPPEN», Norsk helseinformatikk, «BEDRE IMMUNFORSVAR – HVA KAN DU GJØRE SELV?», matprat.no : «SINK»