Eplecidereddik for fordøyelse og vekt

Eplecidereddik er kjent for å ha gunstig innvirkning på helsen. Den skal blant annet være god for fordøyelsen og for vektnedgang.


Eplecidereddik lages ved at ren pressesaft av hele epler går gjennom en fermenteringsprosess. Først tilsettes gjær som gjør sukkeret i eplesaften om til alkohol. Deretter gjør bakterier alkoholen om til eddiksyre. Det er eddiksyren som gir eddiken den sure smaken og den sterke lukten.

Helios Eplecidereddik

Helios Eplecidereddik (750 ml) inneholder moder og er ufiltrert og upasteurisert. Den er altså ikke laget fra konsentrat. Moder skal altså være spesielt helsebringende. Denne eplecidereddiken har 5 % styrke og har en aromatisk og syrlig smak.

Fem gode helsefordeler

De gamle grekerne brukte eplecidereddik til å rense sår. I dag er eplecidereddik kjent for å ha en hel del andre helsefordeler:

1. Godt for fordøyelsen: Moder er den «skyen» av gjær og bakterier som blir liggende nederst i den ufiltrerte eplecidereddiken. Den har probiotiske egenskaper og skal dermed være gunstig for fordøyelsen.

2. Vektnedgang: Ifølge japanske forskere skal produktet kunne bidra til vektnedgang hos overvektige. Forsøkspersonene i studien drakk utblandet eplecidereddik. Også flere studier har vist at eplecidereddik kan medvirke til vektnedgang, og da særlig gjennom å bidra til økt metthetsfølelse og bidra til stabilisering av blodsukkeret.

3. Blodsukkernivå: En studie viste at eddik kunne bidra til å stabilisere blodsukker- og insulinnivåene for personer med diabetes type 2. Dette var imidlertid en mindre studie. Du bør konsultere legen din før du forsøker på dette, hvis du har diabetes eller en annen medisinsk tilstand.

4. Beskytter cellene: Eddik inneholder polyfenoler, som er en type stoffer som naturlig finnes i planter. Polyfenoler kan bidra til å stoppe skader på cellene og dermed være med å beskytte kroppen mot sykdom.

5. Dreper bakterier: Eplecidereddik kan drepe bakterier og andre mikroorganismer, når du for eksempel bruker eplecidereddik i vannet når du skyller frukt og grønnsaker. Eplecidereddik har også gode egenskaper for å konservere mat, for eksempel ved sylting av grønnsaker.

Så hvordan kan du innta eplecidereddik?

Det er flere muligheter. Du kan ha 1 ss i vannglasset. Drikk den gjerne om morgenen. 
Husk at du må blande ut edikken, for den er svært sur ufortynnet, noe som kan være sterkt for tennene og fordøyelsessystemet. Husk derfor å alltid innta den fortynnet i vann, samt å ikke overdrive bruken. For å minske slitasjen på tannemaljen fra syren, kan du med fordel bruke sugerør når du drikker vann med eplecidereddik.
Du kan også bruke eddik i vinagretter til salat, og i marinader. Den kan også bruke den i sylting av grønnsaker. Bruk gjerne litt av produktet i vannet når du skyller frukt og bær, for å få vasket dem mer effektivt.