Eplecidereddik for fordøyelse og vekt

Eplecidereddik brukes gjerne for å støtte opp om en normal fordøyelse. Les mer om hvorfor eplecidereddik er så populært, og om hvordan du bruker eplecidereddik.


Tekst: Ingvild Bjerke Høygaard og Monica Mathisen

Fermentert eplejuice

Eplecidereddik lages ved at ren pressesaft av hele epler går gjennom en gjæringsprosess, fermentering. Eplene høstes solmodne, presses deretter til saft og gjennomgår så en fermenteringsprosess for å omdannes til eddik.

Fermenteringen er en helt naturlig prosess hvor det først tilsettes gjær som gjør sukkeret i eplesaften om til alkohol. Deretter gjør bakterier alkoholen om til eddiksyre. Det er eddiksyren som gir eddiken den sure smaken og den sterke lukten. Både sukker og alkohol forbrukes i prosessen så edikken inneholder ikke alkohol eller tilsatt sukker. Eddiken har vanligvis rundt 5% styrke.

For fordøyelsen

Eplecidereddik er tradisjonelt brukt blant annet for å fremme fordøyelsen. Å ta en spiseskje eplecidereddik i et glass vann før måltid kan bidra til å lindre en treg fordøyelse, oppblåsthet og luft i magen, følelsen av «mye magesyre» og halsbrann. En spiseskje med eplecidereddik i vann kan også forebygge ubehag i forbindelse med fettrike måltider.

Ufiltrert, upasteurisert, økologisk og med moder

Den beste eplecidereddiken er ufiltrert, upasteurisert, altså ikke fra konsentrat. Ufiltrert og upasteurisert eplecidereddik inneholder en litt grumsete «sky» som ligger i bunnen av flasken, dette kalles moder. Eddik-moder er betegnelsen på den aktive bakteriekulturen som dannes når epler gjæres til eplesidereddik. Denne bakteriekulturen kan brukes for å lage ny eddik – det fungerer litt på samme måte som surdeig.

Moderen inneholder melkesyrebakterier som er godt for tarmens normalflora, og dermed er god for fordøyelsen. Eplecidereddiken for øvrig er klar i fargen og har en syrlig, aromatisk smak. Det er viktig å riste flasken før bruk, for å fordele moderkulturen i resten av væsken.

Fem gode helsefordeler

De gamle grekerne brukte eplecidereddik til å rense sår. I dag inntas eplecidereddik gjerne av følgende grunner:

1. Støtter fordøyelsen med naturlig innhold av melkesyrebakterier.
Moder i eplecidereddik er rik på melkesyrebakterier. Husk å alltid riste eplecidereddiken før bruk, slik at moderen får fordelt seg i væsken.

2. Kan lindre sure oppstøt og urolig mage.
Ta 1 ss eplecidereddik i et glass med vann og drikk dette rett før et måltid. Den sure eddikken bidrar til å stimulere til produksjon av magesafter og til fordøyelse av maten, som kan redusere sure oppstøt og urolig mage.

3. Brukes til å vaske frukt og grønnsaker.
Eplecidereddik kan drepe bakterier og andre mikroorganismer når du bruker eplesidereddik i vannet ved skylling av frukt og grønnsaker. Eplecidereddik har også gode egenskaper når det gjelder å konservere mat, for eksempel ved sylting av grønnsaker.

4. Fin å bruke som et tillegg til kosten når man ønsker vektreduksjon.
Om du drikker et glass vann med 1 ss eplecidereddik i forkant av et måltid, kan dette ha en gunstig effekt på fordøyelse av maten, metthetsfølelse og næringsopptaket.

5. Kan brukes til hud og hår.
Ansiktsrens:
Lag en naturlig ansiktsrens av 1 ss eplecidereddik blandet ut i 0,6 dl vann. Masser inn i ansiktshuden, skyll av.
Toner: Bland 1 del eplecidereddik med 2 deler vann. Brukes etter din vanlige ansiktsrens, påfør ansiktshuden med en bomullspad eller ha i en sprayflaske og spray på huden (pass på å ikke få blandingen i øynene). Har du sensitiv hud kan du trenge å fortynne blandingen ytterligere, med mer vann og mindre eplecidereddik.
Hårkur: Bland 2-4 ss eplecidereddik med ca. 5 dl vann. Brukes i dusjen etter at du har vasket håret med sjampo og brukt balsam. Fordel blandingen jevnt i håret og masser inn i hodebunnen. La virke i noen minutter, før du skyller grundig med vann.

Så hvordan kan du innta eplecidereddik?

Ha 1 ss eplecidereddik i et glass med vann, drikk dette rett før måltidet. Det er viktig å blande ut eddiken i vann slik at det ikke blir for sterkt for tenner og fordøyelse. Pass også på at du ikke overdriver bruken. 1-3 ss daglig, fordelt på dagens hovedmåltider, er nok. Rist alltid flasken før bruk.

For å minske slitasjen fra syren på tannemaljen, kan du med fordel bruke sugerør når du drikker vann med eplecidereddik. Men husk at det kan gi slitasje også på de bakerste tennene, så unngå å drikke eplecidereddik som tørstedrikk gjennom dagen, hold det til måltidene.

Du kan også bruke eplecidereddik i salatdressinger, sauser, gryteretter, marinader og for å sylte grønnsaker.

Et godt tips er å ha litt eplecidereddik i vannet når du skyller frukt og bær, for å få vasket dem mer effektivt.

Merk at flasken må oppbevares med korken på og i kjøleskap, etter åpning. Holdbarhet etter åpning er vanligvis ca. 3 uker ved lagring i kjøleskap. 

Gode produkter med eplecidereddik

Helios Eplecidereddik (750 ml) inneholder moder og er ufiltrert og upasteurisert. Den er altså ikke laget fra konsentrat. Eplecidereddiken har 5% styrke og har en aromatisk og syrlig smak.

Du får også Renée Voltaire Raw Eplecidereddik med moder, samt smaksatt eplecidereddikdrikk fra samme produsent.

Kosttilskudd med eplecidereddik

Du får også kosttilskudd med eplecidereddik.

Fra New Nordic får du Apple Cider tabletter og Apple Cider Gummies, samt den ekstra sterke varianten Apple Cider Xtra Høy Styrke.

Apple Cider tabletter inneholder høye konsentrasjoner av biotilgjengelig eplecidereddik i kombinasjon med artisjokk, løvetann og kolin. Apple Cider Gummies er velsmakende eplesidereddikk-gummies. Apple Cider Xtra Høy Styrke inneholder høykonsentrert biotilgjengelig eplesidereddik, kombinert med ekstrakt av artisjokk og løvetann, samt krom.


Kilder: Healthline.com, «Can Apple Cider Vinegar Benefit Your Hair?»Healthline.com, «Ways to Use Apple Cider Vinegar for Your Face»
Sist oppdatert: 21.03.24