Melkesyrebakterier – styrk de «gode» bakteriene i tarmen

Tilskudd av melkesyrebakterier støtter opp om en normalt fungerende fordøyelse. Les mer om melkesyrebakterier, hva de gjør i kroppen og hvilke melkesyrebakterie-tilskudd du kan velge mellom.


Tekst: Ingvild Bjerke Høygaard & Monica Mathisen

Ordet «probiotika» er et annet ord for melkesyrebakterier, ordet er gresk og betyr «for liv». Melkesyrebakterier finnes naturlig i tarmen, og deres oppgave er å skape en god balanse i bakteriesammensetningen.

Når du inntar melkesyrebakterier via kosttilskudd eller fermenterte matvarer, bidrar du til å styrke en god balanse blant bakteriene i tarmen.

Balanse i bakteriefloraen

Tilskudd av melkesyrebakterier er svært gunstig å ta når du ønsker en godt fungerende fordøyelse. Melkesyrebakterier finnes naturlig i tykktarmen, hvor de bidrar i prosessen med å fordøye maten.

Menneskekroppen har det man kaller en normalflora, det vil si en sammensetning av melkesyrebakterier. Noen ganger oppstår det ubalanser i normalfloraen i tarmen og da kan det være nyttig å tilføre litt ekstra av de gode melkesyrebakteriene, enten via syrnede melkeprodukter tilført bakteriekulturer eller via kosttilskudd.

Probiotiske bakteriestammer er spesielle melkesyrebakterier som kan bidra til en gunstig tarmflora når de inntas i en viss mengde. En del melkesyrebakterier overlever det sure miljøet i magesekken og etablerer seg i tykktarmen.

Melkesyrebakteriene fester seg til tarmslimhinnen og utfører sine funksjoner der. En av hovedfunksjonene til normalfloraen er å oppta plass for uønskede bakterier, slik at de ikke får feste. En annen funksjon er at melkesyrebakterier produserer bl.a. melkesyre, som bidrar til et surere miljø hvor de fleste melkesyrebakterier trives godt, men hvor en del uønskede bakterier mistrives.

Det som er viktig å vite er at selv om de gode melkesyrebakteriene fester seg til slimhinnen, formerer seg og utfører oppgaver, så blir de ikke værende der for alltid. Etter noen dager eller uker forsvinner de igjen. Derfor kan det være nyttig å tilføre melkesyrebakterier jevnlig, via mat eller tilskudd.

En dårlig balanse i bakteriefloraen kan lede til lette fordøyelsesplager, som oppblåsthet, lett forstoppelse, diaré, en følelse av «stinnhet», med mer. Stress, dårlig kosthold eller bruk av antibiotika, kan også påvirke tarmfloraen negativt og bidra til ulike plager med fordøyelsen.

Daglige melkesyrebakterier - og på reiser

Det kan være gunstig å ta tilskudd av melkesyrebakterier daglig, for å støtte opp under en normalt fungerende fordøyelse.

I tillegg gjør du lurt i å ta tilskudd av melkesyrebakterier når du er ute og reiser i andre deler av Europa og verden. Da kan du styrke sjansene for å tåle de fremmede bakteriekulturene som du eksponeres for, med mindre magetrøbbel.

Påvirker immunforsvaret

Visste du at bakteriefloraen i fordøyelsessystemet ditt også er viktig for at du skal holde deg frisk? Mange studier viser at balanse eller ubalanse i bakteriefloraen i tarmen også påvirker immunforsvaret.

En mangelfullt fungerende tarmflora kan dessuten påvirke næringsopptaket i tarmen.

Laktobasiller og bifidobakterier

Blant melkesyrebakteriene finner du blant annet en variant som heter laktobasiller (Lactobacillus acidophilus). Laktobasiller er også mye brukt i kosttilskudd med melkesyrebakterier. I tillegg til å bidra til å balansere bakteriefloraen i tarmen og dermed bidra til å forebygge fordøyelsesplager, brukes også laktobasiller ved lette plager med diaré.

En annen vanlig type melkesyrebakterier i kosttilskudd er bifidobakterier (Bifidobacterium bifidum), som bidrar til en normal bakterieflora i tarmen og dermed til å støtte opp om en normal fordøyelse.

Matvarer som Biola, Cultura, BioQ, Activia og Actimel er syrnet med probiotiske melkesyrebakterier. Vær oppmerksom på at melkesyrebakterier i annen mat og drikke, som syrnet melk (f.eks. kefir) og vanlig yoghurt, ikke er probiotiske. De har dermed ikke samme effekt på fordøyelsen.

Du finner også en gjærtype som heter saccharomyces boulardii i melkesyrebakterie-tilskudd. Denne gjærtypen bidrar til en normal fordøyelse, og brukes i tillegg ved lette plager med diaré.

Gode produkter

Du får melkesyrebakterie-tilskudd både som kapsler, flytende og som pulver, og med ulike sammensetninger av bakteriestammer. Du kan også bruke aldersspesifikke melkesyrebakterie-tilskudd, tilpasset din alder. Dessuten finnes det svært høykonsentrerte produkter, for deg som har behov for et ekstra sterkt tilskudd.

Bio-Life BioDophilus Gold tilfører minst 50 milliarder bakterier fra 15 ulike bakteriestammer. Bakteriene tåler syren i magesekken og gallen i tarmen, slik at de overlever på vei ned til tykktarmen. Kapsler.

Udo's Choice Super 8, som er et spesielt konsentrert og bredspektret melkesyrebakterie-tilskudd. Produktet inneholder et spesielt høyt antall melkesyrebakterier. Kapsler.

Solaray Multidophilus 12 er kapsler med hele 20 milliarder levende melkesyrebakterier fra 12 utvalgte bakteriestammer. Kapslen har såkalt "Delayed Release", slik at den skal være ekstra motstandsdyktig mot magesyre og en størst mulig andel av melkesyrebakteriene skal nå frem til tarmen.

Sunkost Melkesyrebakterier inneholder 8 milliarder melkesyrebakterier per døgndose, samt kalsium som bidrar til at fordøyelsesenzymene fungerer normalt. Kapsler.

Bio-Life Bio-Dophilus Kids er et bredspektret melkebakterietilskudd med 10 bakteriestammer fra 3 slekter spesielt tilpasset barn fra 1 år og oppover. Tilsatt prebiotika.

Bio-Life Bio-Dophilus tilfører minimum 8 milliarder bakterier fra 12 ulike bakteriestammer per kapsel.

Solaray Mycrobiome Intensiv inneholder  100 milliarder melkesyrebakterier per kapsel, fra 24 spesielt utvalgte bakteriestammer. Kapselen er en såkalt Delayed Release-kapsel, som betyr forsinket frigjøring av melkesyrebakteriene.

BioCare BioAcidophilus er melkesyrebakterier i kapselform, med 20 milliarder levende LAB4-bakterier per anbefalt døgndose.

 

Kilder: Store medisinske leksikon, sml.snl.no, Norsk Helseinformatikk, nhi.no, healthline.com.

Skrevet: 18.04.20 Oppdatert: 08.04.24