Probiotika – Styrk de «gode» bakteriene i tarmen

Probiotika tilskudd kan være lurt å ta for å sikre en normalt fungerende fordøyelse. Da bidrar du til en god balanse i tarmens bakterieflora.


Ordet «probiotika» er gresk og betyr «for liv». Probiotiske bakterier finnes naturlig i tarmen, og deres oppgave er å skape en god balanse i bakteriesammensetningen. Når du inntar probiotika via kosttilskudd eller fermenterte matvarer, bidrar du til å styrke disse probiotiske bakteriene i tarmen. Det er viktig for at fordøyelsen skal fungere godt.

«Gode» og «dårlige» bakterier

Probiotika kosttilskudd inneholder levende mikroorganismer, vanligvis melkesyrebakterier. Dette innebærer å tilføre tarmen flere «gode» bakterier. De «gode» bakteriene holder kontrollen på de «dårlige» bakteriene. En god balanse mellom de «gode» og de «dårlige» bakteriene hindrer oppblomstring av de «dårlige» bakteriene og andre sykdomsfremkallende mikroorganismer, som sopp.

En slik overvekst av «dårlige» bakterier eller sopp kan lede til oppblåsthet, forstoppelse, magekramper, diaré, en følelse av «stinnhet» eller andre fordøyelsesplager. Stress, sykdom, dårlig kosthold eller bruk av antibiotika, kan også påvirke tarmfloraen negativt og bidra til fordøyelsesplager.

Bedre fungerende tarm

Har du plager i mage- og tarm, gjør du lurt i å ta tilskudd av probiotika. Det bidrar til å opprettholde en normal balanse mellom mikroorganismene i tarmen, slik at fordøyelsen kan foregå så normalt som mulig. Også ved diaré kan probiotika være til hjelp.
Det kan uansett være lurt å forebygge plager og støtte en normal fordøyelse, ved å ta daglig tilskudd. I tillegg gjør du lurt i å ta probiotika når du er ute og reiser i andre deler av Europa og verden. Da kan du styrke sjansene for å tåle de fremmede bakteriekulturene som du eksponeres for, med mindre magetrøbbel.

Påvirker resten av kroppen

Visste du at bakteriefloraen i fordøyelsessystemet ditt også er viktig for at du skal holde deg frisk og rask? Mange studier viser at balanse eller ubalanse i bakteriefloraen i tarmen, henger tett sammen med vår generelle helsesituasjon, og at balansen i tarmen påvirker immunforsvaret.
Forstyrrelser i tarmen svekker dessuten tarmens evne til å ta opp næringsstoffer, så en dårlig fungerende tarmflora kan påvirke næringsopptaket i kroppen din.Noen studier har også vist en sammenheng mellom tarmhelsen og den psykiske helsen, og at probiotika-tilskudd kan bidra til bedre psykisk helse ved enkelte psykologiske tilstander, som for eksempel angst og depresjon.

Melkesyrebakterier

Den største gruppen av naturlig probiotiske bakterier i tarmen er melkesyrebakterier. Blant disse er laktobasiller (Lactobacillus acidophilus). Laktobasiller er også den vanligste formen for probiotika i kosttilskudd. I tillegg til å bidra til å balansere bakteriefloraen i tarmen for å forebygge fordøyelsesplager, kan laktobasiller hjelpe ved diaré.

En annen vanlig type melkesyrebakterier i kosttilskudd er bifidobakterier (Bifidobacterium bifidum). Denne typen probiotika er kjent for å kunne hjelpe ved symptomer på irritabel tarm, i tillegg til å bidra til en normal bakterieflora i tarmen og forebygge plager.

Matvarer som Biola, Cultura,  BioQ, Activia og Actimel er syrnet med probiotiske melkesyrebakterier. Vær oppmerksom på at melkesyrebakterier i annen mat og drikke, som syrnet melk (f.eks. kefir) og vanlig yoghurt, ikke er probiotiske. De har ikke samme effekt på fordøyelsen.

Du finner også en gjærtype som heter saccharomyces boulardii i probiotika tilskudd. Denne gjærtypen bidrar til en normal fordøyelse og kan i tillegg bidra til normalisering av fordøyelsen ved diaré.

Ulike tilskudd

Du får probiotika kosttilskudd både som kapsler og flytende, og med ulike sammensetninger av bakteriestammer. Du kan også bruke aldersspesifikke probiotika tilskudd, tilpasset din alder. Dessuten finnes det svært høykonsentrerte tilskudd, for deg som ønsker et ekstra sterkt probiotika tilskudd.