Tanker om tarmen
Tarmen er kroppens største organ og inneholder opp til hundre ganger flere bakterier enn det er celler i kroppen. Rundt 70 prosent av immunforsvaret vårt ligger i tarmen.
Bakteriene i tarmen er helt nødvendige for at organismen skal fungere. Når et barn fødes, er det i prinsippet sterilt. Barnet utsettes for, og mottar, bakterier fra mor under fødselen når det presses gjennom fødselskanalen. Barn som fødes med keisersnitt får ikke samme påvirkning til å bygge opp enn sunn og riktig tarmflora. Det er årsaken til at de som er født med keisersnitt er noe mer disponert for å utvikle allergier. Babyer og små barn har for vane å putte alt mulig i munnen. Både sand, jord og snø er vanlig. Man mener at dette er noe de instinktivt gjør for å få tilført bakterier til tarmen. En del dyr spiser sin egen og andres avføring – trolig for å oppnå det samme.
Typen bakterier og balansen mellom dem er viktig for opptaket av næringsstoffer og beskyttelse mot sykdom. I dag vet vi ganske mye om hvordan forstyrrelser i tarmfloraen kan føre til sykdom. Særlig gjelder det de såkalte livsstilssykdommene. Det er også gode holdepunkter for at tarmfloraens sammensetning betyr noe for evnen til å legge på seg. Det vil si at feilaktig tarmflora kan disponere for overvekt.
Et kosthold med mye sukker og industrimat påvirker den normale bakteriefloraen negativt. Det samme gjør en rekke medisiner, særlig antibiotika og kortisonpreparater. Det er godt dokumentert at bakteriefloraen i dag er annerledes enn den var hos folk i Norge for 50 år siden. Det er også stor forskjell på tarmfloraens sammensetning mellom befolkningene i Vest- og Øst-Europa og mellom industriland og utviklingsland. Det er vi i den industrialiserte vesten som har den minst gunstige tarmfloraen.
Både dagligvare, apotek og ikke minst helsekostbransjen har tatt konsekvensen av dette, og tilbyr produkter som inneholder positive, helsebringende melkesyrebakterier. De to viktigste gruppene synes å være bifidus- og lactobacillusbakterier. I dagligvarebutikken finner vi en rekke meieriprodukter som er tilsatt disse melkesyrebakteriene. Mengden bakterier i yoghurt, Cultura og Biola er imidlertid beskjeden, og den ønskede positive effekten blir minimal fordi de fleste produktene er tilsatt sukker.
Produkter i pulver- eller kapselform med et høyt nivå av melkesyrebakterier finner du et godt utvalg av i helsekostbutikker. Etter en antibiotikakur er det både lurt og fornuftig å ta melkesyrebakterier en periode. Melkesyrebakterier er også gunstig å ta når man reiser til eksotiske strøk hvor mat og drikke har en annen bakterieflora enn vi har hjemme i Norge.