Tanker om tarmen

Tarmen er kroppens største organ og inneholder opp til hundre ganger flere bakterier enn det er celler i kroppen. Rundt 70 prosent av immunforsvaret vårt ligger i tarmen.


Bakteriene i tarmen er helt nødvendige for at organismen skal fungere. Babyer og små barn har for vane å putte alt mulig i munnen. Både sand, jord og snø er vanlig. En teori er at dette er noe småbarna instinktivt gjør for å få tilført bakterier til tarmen.

Typen bakterier i tarmen og balansen mellom de ulike typene bakterier, påvirker opptaket av næringsstoffer. Man har også sett at balansen i tarmen spiller inn på immunforsvaret.

Et kosthold med mye sukker og industrimat kan påvirke den normale bakteriefloraen i tarmen negativt. Det samme gjør en rekke medisiner. Det er godt dokumentert at bakteriefloraen i dag er annerledes enn den var hos folk i Norge for 50 år siden.

Tilskudd av melkesyrebakterier kan være gunstig for å støtte opp om en normal fordøyelse. To viktige grupper av melkesyrebakterier er bifidus- og lactobacillusbakterier. I dagligvarebutikken finner du en rekke meieriprodukter som er tilsatt disse melkesyrebakteriene. Mengden melkesyrebakterier i syrnede melkeprodukter er imidlertid ofte beskjeden, dessuten er mange av disse produktene tilsatt sukker.

Hos Sunkost får du flere ulike tilskudd med melkesyrebakterier, velg mellom kapsler, flytende og pulver, med et høyt nivå av melkesyrebakterier.

I tillegg til å ta melkesyrebakterier på daglig basis for å støtte opp om en normal fordøyelse, er det også noen situasjoner hvor behovet for melkesyrebakterier kan være økt, for eksempel i en periode etter en antibiotikakur, samt på reise til eksotiske strøk hvor mat og drikke har en annen bakterieflora enn vi har i Norge.