Acai – når du trenger en boost av antioksidanter

De mørkelilla acaibærene er små bomber av antioksidanter. Lag deg en smoothie med acai for å lade opp med de supersunne antioksidantene.


Acai regnes som en "superfrukt". De lilla bærene, som vokser på acaipalmer i Amazonas-regnskogen, er svært rike på næringsstoffer, spesielt antioksidanter. Smaken beskrives som en krysning mellom bjørnebær og usøtet, mørk sjokolade.

Vokser i Amazonas

Acaibærene er ca. 2,5 cm store og har en mørk lilla farge på skinnet. De vokser på acaipalmen i Amazonas-regnskogen i Sentral- og Sør-Amerika.

Innenfor skinnet er fruktkjøttet gult med en stor kjerne i midten. Siden frukten inneholder en stein, regnes acai teknisk sett som en steinfrukt. Det er likevel vanlig å omtale acai som bær.

Acai er en basismatvare i kostholdet i Brasil og området rundt Amazonas-regnskogen. Acai brukes gjerne som et tilbehør til måltider. Bærene legges gjerne i bløt før de spises, slik at det litt seige ytre skinnet mykgjøres. Deretter moses bærene til en mørklilla puré.

Svært rike på antioksidanter

Acaibær er svært næringsrike. Til frukt å være har de høyt fettinnhold og lavt sukkerinnhold. Ca. 70% av fettet er umettet. Acaibærene er svært rike på antioksidanter, og inneholder også mye vitamin A, samt kalsium.

Acai inneholder en stor mengde antioksidanter, langt mer enn du finner i for eksempel blåbær og tranebær. Det er flere typer antioksidanter i acai, blant annet antocyaniner. Det er antocyaninene som gir bærene den mørkelilla fargen. Du finner også antocyaniner i andre blå, svarte og lilla grønnsaker, belgfrukter, frukt og bær, for eksempel i blåbær og svarte bønner.

Antioksidanter spiller en viktig rolle i kroppen når det gjelder å bidra til å nøytralisere virkningen av frie radikaler, også kjent som oksidativt stress. Oksidativt stress er en ubalanse mellom dannelse og nøytralisering av frie radikaler. Frie radikaler er et naturlig biprodukt av cellenes stoffomsetning (celleåndingen). De frie radikalene er svært reaktive forbindelser. De kan dannes både i kroppen og i maten vi spiser. Opphopning av frie radikaler kan medføre celle- og vevsskader i kroppen, noe som er forbundet med utvikling av sykdom. Antioksidantene bidrar til å holde mengden frie radikaler «i sjakk».

Pulver, puré eller juice

Acai finner du i form av frysetørket pulver som er tørkede og malte acaibær, samt som frossen fruktpuré eller presset juice.Du kan bruke acai, i pulver-, puré- eller juiceform, i smoothies, juice, smoothie bowles, desserter, sauser og sjokoladedrikker. Dryss også acaipulver over iskrem, yoghurt, grøt, salat og fruktsalater, og bruk det i bakverk.