En jul uten gluten

Juletiden byr på utallige fristelser. Alt fra skumnisser og marsipankuler til kokosmakroner og pepperkaker serveres i norske hjem. Mange av disse tradisjonsrike søtsakene inneholder gluten, men dette trenger ikke sette en stopper for kosen! Her gir vi deg som planlegger en glutenfri jul informasjon, gode tips og oppskrifter du kan få glede av. 


Hva er gluten?

Gluten er et protein som finnes i rug, hvete, bygg og spelt. Alle melsorter basert på disse kornslagene inneholder gluten. Glutenproteiner er blant annet viktige byggeklosser i oppbygging av celler og vev i kroppen vår. Glutenholdige produkter er dermed en god kilde til disse næringsstoffene. Vi bruker gluten i gjærbakst fordi proteinene sammen danner et nettverk som bidrar til at deigen hever og blir lettere å jobbe med.

Ti glutenfeller du bør være obs på: Leverpostei, soyasaus, sprøstekt løk, dressing, marsipan, godterier (spesielt de fylte alternativene), potetgull, chillinøtter, ketchup og sennep. Vær ekstra oppmerksom på varer som serveres i løsvekt, på fat eller i store beholdere, og sjekk alltid ingrediensene i halvfabrikat og ferdigvarer nøye.

Hvem bør unngå gluten?

En andel av befolkningen har en eller annen form for glutenintoleranse, men det er viktig å vite at det er en forskjell mellom en intolleranse og sykdommen cøliaki. Dette er en sykdom hvor gluten skader tarmtottene i tynntarmen og hemmer kroppens evne til å ta opp viktige næringsstoffer. De med cøliaki må ekskludere gluten helt fra kostholdet og leve på en streng glutenfri diett. Selv spor av gluten kan gjøre en med cøliaki veldig syk. De med glutenintoleranse eller glutensensitivitet kan få symptomer som mageplager og kvalme. Disse reaksjonene kommer ofte av mer komplekse sammenhenger og kan være vanskelig å diagnostisere. På spørsmål om normalt friske personer bør unngå gluten i sitt daglige kosthold, er svaret nei. Nettopp på grunn av hvilke viktige næringsstoffer det tilfører kroppen vår.

Hvordan lykkes med glutenfri baking?

En andel av befolkningen har en eller annen form for glutenintoleranse, men det er viktig å vite at det er en forskjell mellom en intolleranse og sykdommen cøliaki. Dette er en sykdom hvor gluten skader tarmtottene i tynntarmen og hemmer kroppens evne til å ta opp viktige næringsstoffer. De med cøliaki må ekskludere gluten helt fra kostholdet og leve på en streng glutenfri diett. Selv spor av gluten kan gjøre en med cøliaki veldig syk. De med glutenintoleranse eller glutensensitivitet kan få symptomer som mageplager og kvalme. Disse reaksjonene kommer ofte av mer komplekse sammenhenger og kan være vanskelig å diagnostisere. På spørsmål om normalt friske personer bør unngå gluten i sitt daglige kosthold, er svaret nei. Nettopp på grunn av hvilke viktige næringsstoffer det tilfører kroppen vår.

Glutenfrie melsorter

Mange glutenfrie melsorter på markedet kan gjøre det vanskelig å orientere seg. Det som skiller dem er bakeevner og smak, der noen typer er bedre egnet for kakebaking enn andre. Ta alltid i betraktning hva du skal lage og hvordan du vil at den skal bli. Du kan enkelt bytte ut vanlig hvetemel med et alternativ som er naturlig fritt for gluten. Noen anbefalte alternativer er fiberhusk, havre-, ris-, amaranth-, peanøtt-, mandel-, kokos-, potet- eller kikertmel. Dersom produsenten ikke kan garantere et helt glutenfritt produksjonsmiljø, er det alltid lurt å velge de glutenfrie variantene. Dette gjelder spesielt for de med cøliaki eller hyperallergi.

Fem tips til baking uten gluten

Vær oppmerksom på at en deig basert på et melalternativ uten gluten er litt annerledes enn vanlig bakst. Gluten bidrar til at deigen blir mer smidig og skaper en hevende effekt. Uten gluten blir deigen mer klissete og vanskeligere å jobbe med. Her er noen tips for å gjøre bakingen lettere:

1. Vær nøye med mål og vekt! Dette er helt avgjørende for å få et vellykket resultat. Vær nøyaktig når du måler opp, spesielt med mengde væske! Hold deg hele veien til det som står angitt i oppskriften.
2. Bruk kjøkkenmaskin! På grunn av klissete deig, er det lettere å elte deigen med kjøkkenmaskin. Har du ikke det, kan et tips være å bruke tresleiv.
3. Avkjøl før servering! Dette gjelder hovedsakelig bakst som skal skjæres i. Ha is i magen og la baksten avkjøles en liten time før servering, så forsikrer du deg om at baksten holder fasongen.
4. Spar på melet! Hvis du bruker for mye mel, kan deigen fort bli for tørr og det ferdige bakverket tørt.
5. Riktig bakeunderlag! Bruk et bakeunderlag av silikon, så slipper du at den klissete deigen setter seg fast i fjøler og bord.