Fermentering - Gammeldags mat er ny mote

Hva vet du om fermentering? Fermentering har vært «in» en god stund og stadig flere kaster seg på trenden.


Hva er fermentering?

Fermentering er en kjemisk omdanning av karbohydrater til alkoholer eller syrer. Det vil si at maten brytes ned gjennom for eksempel gjæring, hvor det dannes nye stoffer. Fermentert mat inneholder melkesyrebakterier som bidrar til å opprettholde balansen i mage og tarm. Det er mange produkter som er fermentert som for eksempel yoghurt, ost, øl, vin, oliven, surkål, salami, te, brød, tamari og sider. Fermentering kan skje ved bruk av gjær, melkesyrebakterier, edikksyrebakterier og/eller sopp.

Starthjelp fra helsekost

En enkel måte å få i gang fermenteringsprosessen er å gå til innkjøp av en flaske Molkosan i helsekostbutikken. Molkosan fra A.Vogel er et rent naturprodukt fremstilt av konsentrert myse, og har et høyt innhold av den formen for melkesyre som kroppen mest effektivt kan bruke. Mye tyder på at Molkosan øker glukosetoleransen, noe som betyr at kroppen trenger mindre insulin for ta seg av sukkeret.Hvis man tar Molkosan sammen med et måltid som inneholder karbohydrater vil karbohydratene tas opp langsommere, fordi den lave pH’en reduserer tømmingshastigheten av magesekken. Da blir det mindre svingninger i blodsukkeret og det kreves dermed mindre insulin for å få karbohydratene inn i cellene.

Slik lager du egne syrlige grønnsaker

For å lage fermenterte grønnsaker velger du både krydder (som karve, einebær, pepper, sennep, urter osv) og grønnsaker etter eget ønske.

• Kutt grønnsakene i små biter. Legg grønnsaksbiter og krydder lagvis i et glass og press sammen. Glasset skal bare fylles med fire femtedeler.
• Kok opp vann og sett til kjøling. Du trenger 2 ss Molkosan per 5 dl vann. 
• Molkosan tilsettes når vannet er avkjølt. Vannet bør stå 1-2 cm over grønnsaken.
• Skru lokket godt på, og la stå på et varmt sted i 5-7 dager. Deretter flyttes det til et mørk og kjølig sted (ca 15 g) og får modne i ca 6 uker.