Helios - økologisk, ren mat i generasjoner

Visste du at Helios er Norges eldste merkevare for økologisk mat? De økologiske matvarene og ingrediensene fra Helios er kjent for god kvalitet og smak, og de er produsert på en bærekraftig og etisk bevisst måte.


Helios leverte økologiske varer lenge før økologisk mat kom på moten, helt siden 1969. Ekte, gode og økologiske råvarer er nøkkelord hos Helios. For eksempel får du nøttesmør med 100% nøtter, aprikoser som ikke blir svovlet og fargebehandlet, men beholder sin naturlige farge og eplemos hvor fargen aldri er helt lik, fordi eplemosen er helt naturlig.

Bra for dyrene, jorden og menneskene

Helios er opptatt av at matvarene de leverer skal være produsert på en måte som er god for dyrene, jorden og menneskene som jobber med produksjonen – det vil si både økologisk, bærekraftig og etisk. Det skal være trygt å velge et produkt fra Helios.
De økologiske varene hos Helios kommer både fra Norge og resten av verden, mange av produsentene er familiedrevne selskaper med lang historie.

Bærekraftig – og plantebasert

Helios er opptatt av bærekraftighet og vil gjøre det lett å velge mat som både er sunn og samtidig klima- og miljøvennlig. Bærekraft og miljø er viktige verdier for Helios både når det gjelder produksjon, transport og emballasje, som for eksempel innebærer minst mulig bruk av plast.

Helios har dessuten et stort utvalg av produkter som gjør det lettere å spise plantebasert. Ifølge forskning.no er et plantebasert kosthold bra for klimaet. Vegetarmat fører til mindre utslipp av drivhusgasser enn noen annen type mat, ifølge nettstedet. Produksjon av både kjøtt og fisk slipper ut mer drivhusgasser enn produksjon av plantematvarer. Produksjon av kjøtt krever dessuten mer bruk av energi enn produksjon av plantebasert mat. Dyrene trenger jo blant annet fôr, som først må produseres. Dette krever blant annet bruk av store mengder vann, som er en naturressurs.

Sunne juicer og drikker

Du finner økologiske drikker og juicer fra Helios, blant annet rødbetejuice, sitronjuice, gulrotjuice, grønnsaksjuice, ananasjuice og ingefærshot. Du får også rødbetejuice med bringebær og med tranebær. Prøv også eplecidereddik som gjerne brukes i forbindelse med fordøyelsen, samt ved ønske om vektnedgang.

Tørket frukt og bær

Helios har et rikt utvalg av økologisk tørket frukt og tørkede bær, blant annet tørkede aprikoser, svisker, dadler, mango, tranebær og jumborosiner.

Korn, mel og frø

Hos Helios finner du flere kornslag, inkludert flere alternativer for deg som unngår gluten i kosten, som Helios hirseflak og Helios quinoamel.
Du får også rugflak, speltflak, havregryn og økologiske frø som linfrø og gresskarkjerner.

Til baking

Skal du bake kaker og annen bakst kan du velge mellom økologiske bakeingredienser av god kvalitet. Du får blant annet de glutenfrie bakeblandingene Helios glutenfri mørk bakemiks og lys bakemiks.
Bruk søtninger som Helios lønnesirup, Helios kokossukker og Helios rårørsukker. Du får også rålakris-pulver og Bourbon vaniljepulver, samt fosfatfritt bakepulver.

Helios kokosflak kan både brukes som topping på kaker og desserter, samt drysses over müsli, smoothie bowls og fruktsalat, med mer.

Sunnere middag

Til middagen kan du blant annet velge mellom smakfulle, økologiske ingredienser som hvit quinoa, tahin (sesampasta), grønn, gul og rød pesto, tamari soyasaus, speltspaghetti og -skruer (også i fullkornsvarianter), tomatpassata og -puré, pastasaus, grønnsaksbuljong, kokosmelk og ferdig surkål, samt rødbeter, sylteagurker og hakkede tomater. Alt økologisk. Du finner også Helios linfrøolje og Helios stekeolje, som er en smaksnøytral og økologisk solsikkeolje til all slags steking, der solsikkene er avlet spesielt for å gi olje som tåler høye temperaturer.

Økologiske krydder

Du finner mange økologiske krydder hos Helios, blant annet soltørket timian, basilikum, koriander, oregano og salvie. Videre får du chiliflak, viltvoksende ramsløk, paprikakrydder, Himalaya-salt, Ceylon-kanel, krydder til pizza av soltørkede urter, samt potetkrydder og grillkrydder.

Nøtter, nøttesmør og frø

Velg mellom ulike typer økologiske nøtter og økologisk nøttesmør, blant annet mandelsmør (lyst og mørkt), cashewnøttsmør, hasselnøttsmør og peanøttsmør (grovt og fint, med og uten salt).


En hvit tallerken med saftig og fersk pasta carbonara med bacon toppet med masse parmasan, på et svart trebord.

Kremet pasta med kokosmelk

4 porsjoner

Her har du en smakfull kremet pastarett med kokosmelk.

Kutt løken i terninger og finhakk hvitløken. Kok pasta etter anvisning på pakken. Varm olivenolje i en stekepanne på middels varme. Tilsett løk og en klype salt, la det godgjøre seg i ca. 5 minutter på middels lav varme. Tilsett hvitløk og timian, rør godt sammen i ca. 1 minutt.

Bland buljong, vann, soyasaus og hvetemel i en liten bolle. Visp sammen til hvetemelet er oppløst. Hell melblandingen i pannen med løken, rør godt sammen til det tykner. Skru ned varmen ett hakk og tilsett kokosmelk og paprikakrydder, smak til med salt og pepper. Kok opp og la det småputre i 6-7 minutter til du har en kremete saus.

Rør inn sennep og smak eventuelt til med mer krydder. Bland i den ferdigkokte pastaen, bland godt sammen slik at sausen dekker pastaen.

Server og topp med frisk persille, revet sitronskall og chiliflak.

Oppskriften er hentet fra Helios.no (Silje Feiring/Spoon.no)Kilder: Forskning.no, "Vegetarmat er bra for helsen og best for klimaet"
Øvrige kilder: Helios.no